Matallergiker? Slik reduserer du matbudsjettet

Som matallergiker får du fort et høyere matbudsjett enn andre. Matbloggeren Kathrine Kragøe Skjelvan er blant dem som lever med matallergier, og nå deler hun sine beste tips til hvordan du kan kjøpe maten du tåler – uten å blakke deg.

Da Kathrine fant ut at var allergisk mot gluten og melk, måtte hun legge om kostholdet sitt fullstendig.

– Det føltes håpløst, men når du er syk har du ikke noe valg, sier hun.

– Dyrt å være matallergiker

Kathrine er ikke alene – ifølge en britisk studie, kan nesten en tredjedel av befolkningen ha en form for matallergi. Tross at de er mange, forklarer Kathrine at det fortsatt er vanskelig for matallergikere å få tak i ingredienser de tåler.

– Økonomien er – i tillegg til det å lære seg å lage mat på nytt – kanskje den største utfordringen med å være allergisk eller intollerant. Mens du får 10 kg hvetemel for 60 kroner, må du betale det samme for kun 1 kg glutenfritt mel, sier hun.

Endre Jo Reite, privatøkonom i SpareBank 1 SMN, forstår utfordringene til Kathrine:

– Har du en matallergi, bruker du omtrent 30-40 prosent mer penger på mat enn andre. Spesialvarer har mindre volum, og derfor må de ta seg bedre betalt. Men er du matallergiker, finnes det heldigvis smarte råd for å redusere kostnadene, sier han.

Oppskrifter og inspirasjon med blogg

Etter å ha lært seg å mestre utfordringene, har Kathrine mange nyttige tips som kan hjelpe deg – både med å spare penger og å leve med allergien. For 9 år siden startet hun bloggen Gluten- og melkefri inspirasjon, der hun deler sine egne oppskrifter fra hverdagen.

– Jeg startet bloggen fordi det var vanskelig å finne gode oppskrifter. Etter hvert begynte venners venner å ta kontakt fordi de hadde hørt at jeg var flink til å lage mat, og istedenfor å dele de samme oppskriftene gang på gang, begynte jeg å legge dem ut på nett. Det ble raskt en innholdsrik samling, sier Kathrine.

Kathrine Kragøe Skjelvan vant SpareBank 1 Talentstipend i 2017.

Bloggen hennes har i dag 25 000 besøkende hver måned, og er blitt en viktig inspirasjonskilde for matallergikere og -intolerante. Vi i SpareBank 1 SMN ønsket å anerkjenne arbeidet hun gjør, og ga henne derfor vårt Talentstipend i vår.

– Det varmer å bli tatt på alvor av noen som ikke har allergi selv, og som viser at jobben jeg gjør har en verdi, sier Kathrine.

Kathrines beste råd for å redusere matbudsjettet

Så, hvordan lever du billigere med matallergi? Kathrine deler gladelig sine beste råd:

  • Bli en mester på restemat: Kaster du mat, er det penger rett i søpla. Det gjelder særlig om du kjøper dyre ingredienser. Vær flink til å fryse ned matrestene, eller spar det som er igjen av middagen til morgendagens frokost og lunsj.
  • Lag mindre porsjoner: Om du lager porsjonene mindre, slipper du å kjøpe så mye av de dyre ingrediensene.
  • Spis mer av maten du tåler: Gjerne kompensere ved å spise mer av det du faktisk tåler. Er du allergisk mot gluten, er det for eksempel lurt å fylle på med frukt og grønt i kostholdet.
  • Kutt ned på brødet: Erstatningsvarer som brød er ofte en stor utgiftskilde for matallergikere, på grunn av dyre spesialingredienser.
  • Ikke bry deg om holdbarhetsdatoer: Stol på sansene dine – lukt og smak for å sjekke om maten er spiselig. Kathrine forklarer at hun ikke engang ser på datostempelet. Det eneste unntaket er kylling.
  • Planlegg ukemenyen: Med dyre ingredienser, sparer du fort mye penger med god planlegging av innkjøpene dine.

NAV vil revurdere støtteordning

Mange matintolerante mottar i dag grunnstønad fra NAV, som skal dekke det dyrere kostholdet. 29 500 får støtte i dag, de fleste av dem personer med cøliaki og glutenintoleranse. På grunn av det høye tallet, vil NAV nå revurdere om ordningen treffer riktig målgruppe.

Ifølge Kathrine er det for få – ikke for mange – som får støtte i dag.

– I dag får du støtte om du har fått en cøliakidiagnose eller har en dyktig lege. Svært få av oss med glutenfri diett får støtte. Det er på tide å gå gjennom ordningen, men da for å finne en løsning som gjør at alle med behov for gluten- og melkefritt kosthold blir gagnet, og ikke bare et fåtall, sier hun.

Endre Jo mener at støtten kan være uunværlig for enkelte av mottakerne:

– Det er viktig å ha en ordning som utjevner forskjeller. Større utgifter får du, uansett om du har økonomi til å takle dem eller ikke. Jeg synes det er feil om en matallergi for eksempel skal holde deg ute av boligmarkedet.