Derfor ble Mona (21) festivalsjef

2. september går UNIS-festivalen av stabelen igjen. Ikke hørt om, sier du? Det er kanskje ikke så rart, men vi tør garantere at du vil oppleve mer av festivalsjefen i årene som kommer.

Mona Krogstad er bare 21 år, og er selv en lovende saksofonist fra Trondheim. Faktisk så talentfull at hun ble hovedvinner i kategorien kultur, da banken tidligere i år delte ut SpareBank 1 SMN Talentstipend til 25 unge talenter fra vår region.

Får energi av å løfte frem unge musikere

– Jeg ble kjempeglad da jeg fikk stipendet, og det er en dag jeg aldri kommer til å glemme, sier hun.


Mona Krogstad ble tildelt SpareBank 1 SMN Talentstipend i april 2017. 

Hva er så årsaken til at hun selv velger å bruke tid og krefter på en festival som først og fremst handler om å løfte frem andre?

– På UNIS-festivalen gir vi unge, lovende musikere muligheten til å vise seg frem. Her kan de få erfaring med å stå på scenen, og bli inspirert til å satse. Det gir også meg inspirasjon, og masse energi, sier hun.


Mona spiller også med eget band på festivalen. Her fra fjorårets festival. Foto: Thor Egil Leirtrø

Mona drømmer om å kunne leve av musikken, og studerer i dag på den anerkjente Jazzlinjen på NTNU. Hun mener imidlertid at arbeidet med UNIS-festivalen gir vel så viktig læring for et fremtidig musikerliv.

– Det er mye som skal på plass for å kunne arrangere sin egen festival. Gjennom dette arbeidet har jeg fått masse erfaring i å søke om støtte, planlegge, jobbe strukturert, knytte kontakter og mobilisere venner og kjente til å bidra som frivillige og støtteapparat, forteller hun.

Festival i egen hage

Mona arrangerer UNIS-festivalen sammen med venninnen Ida Willadsen, og festivalen holder til hjemme i hagen til Idas foreldre.

Festivalen har rundt 30 frivillige som stiller opp og får hjulene til å gå rundt på selve festivaldagen. I fjor var det over 200 personer som fant veien til hagen på Rosendal i Trondheim, og Mona håper minst like mange kommer i år.

Mona lokker med rytmisk musikk i jazz-, pop- og rock-sjangeren.

– Vi har musikk for enhver smak, sier hun. Årets headliner er Doffs Poi, og totalt er det rundt 8 lokale band som kommer for å spille.


Mona Krogstad og Ida Willadsen, to stolte og driftige festivalsjefer. Foto: Thor Egil Leirtrø

Mona er, til tross for sin unge alder, på god vei til å etablere seg som musiker. Hun nøler heller ikke med å dele sine råd med andre.

– Først og fremst tror jeg man må jobbe veldig hardt for å bli oppdaget, og for å finne folk å spille med. Man er nødt til å være gira, og bruke de kontaktene man har.

Hun mener man ikke skal være redd for å vise seg frem eller å feile.

Råder unge til å lete seg frem – og være nysgjerrig

– Alt jeg har gjort har blitt til som følge av at jeg er en veldig nysgjerrig person som har lyst til å oppdage nye ting. Jeg kan sitte og lure på ting, som for eksempel «Hvordan lager man en festival?», også bare gjør jeg det, og lærer på veien.

Hun mener det er viktig å være åpen på alle muligheter, og lete seg frem til hvem man er og hva man liker.

– Man lærer noe av alt. Selv om man bare liker å spille den eller den sjangeren, så skader det ikke å prøve ut noe annet. Alle erfaringer er gull verdt. I hvert fall på det stadiet her, når man ikke helt vet hvem man er ennå, sier hun.

Vi kan ikke si annet enn at vi gleder oss til å følge med stipendvinneren vår videre! 🙂

Give aways til de første som kommer på festivalen

Ønsker du å sjekke ut festivalstemningen, og oppdage unge, lovende band? UNIS-festivalen går av stabelen 2.september 2017. Det koster kun 100 kr å komme inn i den praktfulle villahagen i Markveien 2 på Rosendal.

De første som kommer kan sikre seg knæsje, rosa solbriller og/eller sitteunderlag fra SpareBank 1 SMN.

Les mer om UNIS-festivalen

 

Er du fra Trøndelag eller Nordvestlandet, og har du et talent?  Her kan du lese mer om SpareBank 1 SMN Talentstipend. Banken åpner for nye søknader i desember.