Her skal fremtidens bank skapes

I dag var det endelig duket for offisiell åpning av «FinTech F3 inkubator – Finance for Future». Bak dette kryptiske navnet, skjuler det seg en spennende nyhet. I hvert fall for alle som er interessert i digitale løsninger for fremtidens bank og finansnæring.

Før hadde vi bankhvelv, nå har vi inkubator

Tidligere i år fikk vi i SpareBank 1 SMN besøk av Grilstad FUS Barnehage, som ville se hvordan vi hadde det i banken. Aller mest gledet kanskje 5-åringene seg til å se «pengebingen». Gå inn i hvelvet. Bade i gullmynter…

Den slags finnes ikke lenger i banken. Faktisk har vi knapt nok kontanter her i det hele tatt. Istedenfor har vi i samarbeid med NTNU Accel startet Trondheims nyeste inkubator, som utelukkende fokuserer på FinTech, ny teknologi for en ny banknæring.

– En inkubator er en kontorplass der små, gjerne nystartede virksomheter får leie plass for å jobbe med utvikling av nye løsninger innenfor samme område. Der får de tilgang på viktig kompetanse, nettverk, kursing og rådgivning, som trengs i utviklingen av nye ideer.

Det forklarer Knut Eilif Halgunset, som er prosjektleder for F3 i SpareBank 1 SMN, og leder for digital utvikling i banken.

Denne uken var det fullt hus da F3 åpnet, som et av mange spennende arrangement under teknologi- og innovasjonsfestivalen Trondheim Playground.

Finn Haugan, konsernsjef i SpareBank 1 SMN, fikk æren av å åpne F3 sammen med kollega Knut EIlif Halgunset og Haakon Skar, daglig leder for NTNU Accel. En gammel telefonledning gjorde jobben som snor og symbol på teknologiske fremskritt. Foto: Sophie Bergersen.

Spent på hva fremtiden bringer

Trondheims ferske inkubator kalles F3, og dette spiller både på den fysiske plasseringen i 3. etg i F-blokken til SpareBank 1 SMN sitt hovedkontor, og de tre F’ene i «Finance for Future».

– Alle bedriftene som velger å bli en del av F3, jobber med digitale løsninger for fremtidens bank- og finansnæring. Her sitter det kompetanse på alt fra nye forretningsmodeller, økosystemer, AI/Kunstig intelligens, maskinlæring, nye kundeløsninger og etter hvert kanskje også blockchain og kryptovaluta, forteller Halgunset.

Halgunset forklarer at F3 er et svar på en banknæring i hurtig endring. Nye aktører kommer på banen, roboter tar over arbeidsoppgaver, og konkurransen blir større. Penger er ikke lenger noe fysisk man kan putte på sparegrisen eller sy inn i madrassen. Utviklingsprosjektene går raskere, og bankene forsøker å henge med på en utvikling som plutselig vel så gjerne drives fra unge, kreative gründere, som etablerte IT-folk i bransjen.

– Alle vi som jobber i bank, er spente på hva fremtiden bringer. Det bør også kundene være, sier Knut Eilif Halgunset.

Setter Trondheim på kartet

Målet er at inkubatoren F3 vil ha en viktig rolle i å sette Trondheim og regionen på kartet i den utviklingen som skjer i finansbransjen.

– Dette er et hurtigtog, og vi vet ikke ennå om lokomotivet vil være Apple, Facebook, nye aktører eller bankene selv. Gjennom å støtte etableringen av inkubatoren, har vi i SpareBank 1 SMN ønsket å bidra til å utvikle og beholde viktig kompetanse og arbeidsplasser i vår region. Her legger vi grunnlaget, eller togskinnene, om du vil, for at vi fortsatt kan ha et sterkt finanssentrum i Trøndelag, sier han, og støttes av Haakon Skar, daglig leder i NTNU Accel.

SpareBank 1 SMNs mangeårige samarbeid med NTNU om nyskaping i regionen har vært vesentlig for å få på plass inkubatoren.

– Norge er i dag verdensledende på mobile betalingsløsninger og Trondheim kan med sitt universitetsmiljø bli en av de anerkjente og ledende knutepunktene i hele verden på dette området. Vi skal være et sted hvor framtida skapes, sier Skar.

Ikke redd for konkurranse fra inkubatoren

I dag er det fire virksomheter som har funnet sammen i inkubatoren:

  • SMB Lab, utvikler nye digitale tjenester for bedriftsmarkedet.
  • Mito.ai, utvikler en chatbasert investeringsassistent som hjelper deg å følge med på kursdrivende informasjon
  • Folkeinvest, utvikler tjenester som skal gjøre det enklere å innhente kapital og investere i startups
  • Headshed,  utvikler et salgsverktøy som baserer seg på AI og maskinlæring for å sikre riktig kundeoppfølging

Knut Eilif Halgunset ønsker nye virksomheter velkommen til å etablere seg i F3.

– I F3 får kreative, dyktige folk møte andre dyktige, kreative folk, med ideer innenfor samme bransje, sier han.

Halgunset forteller at alle virksomhetene som blir en del av F3, eier sine egne ideer, og aktiviteten er adskilt fra bankens drift forøvrig. Banken er imidlertid ikke redd for konkurranse.

– Nei, det er vi ikke. Tvert imot ser vi fordelene med at nye løsninger utvikles vegg i vegg med banken. Det kan komme oss til gode i fremtiden, både gjennom samarbeid og ved at vi får innsikt og et større rekrutteringsgrunnlag når banken i fremtiden skal ansette nye medarbeidere med ny kompetanse, sier Halgunset.

Thale Kuvås Solberg er daglig leder for SMB Lab, som er en av virksomhetene som nå holder til i F3. Hun ser klare fordeler med å sitte så tett på gründermiljøet som man gjør i den nye inkubatoren. Foto: Sophie Bergersen.

Kom på besøk!

Kanskje er det enda noen år til barnehagebarna lar seg imponere av FinTech-inkubatoren i F3, men vi håper vi i fremtiden vil kunne tilby noen av dem gode arbeidsplasser. Inntil de blir store nok, har vi heldigvis litt annet å underholde dem med.

Barna som besøkte oss tidligere i år, fikk gå rundt i tusen år gamle kirkeruiner, og oppleve Killi Olsens «Salamandernatten», det skumleste kunstverket utstilt i Trondheim. Hvis du ikke har vært i kjelleren vår allerede, anbefaler vi et besøk i bankens åpningstid. Les mer om utstillingen her.

Og kanskje kan du ta turen innom F3 samtidig, og la deg inspirere?


Etter å ha lett litt, fant vi faktisk en skattekiste da barnehagen var på besøk, men Martin, Tuva og Håkon lot seg ikke lure… Kryptovaluta var dette definitivt ikke! 😛