Aksjesparekonto for deg som har småunger og bolig

Har du tenkt at sparing i aksjer og aksjefond bare er for folk med høy lønn og mye peiling på penger? Sannheten er aksjesparekonto kan være aktuelt for de aller fleste.

– Skal du spare til pensjon eller tenkt å bygge opp kapital over flere år, så er vil det være mest lønnsomt å spare i aksjefond. Og om du skal spare i aksjefond så er aksjesparekonto den enkleste og mest fleksible måten å gjøre det på, sier privatøkonom Endre Jo Reite.

Hva bør du som er nyetablert spare til?

I den livsfasen du er i så er det mange måter å spare på, og mange ting det er lurt å spare til. Det er flere produkter dere ute, som dekker forskjellige behov.

 1. Alle bør ha en buffer for uforutsette utgifter
  – Bør tilsvare ca én månedslønn, og må gjerne stå på en konto uten begrensning for uttak
 2. Betal ned på boliglånet
  – Utnytt at renta er lav, og få ned andelen gjeld du har.
 3. Alle bør spare til egen pensjon
  Jo tidligere du begynner pensjonssparing, jo mindre månedlig beløp trenger man for å sikre den økonomiske fremtiden sin.
 4. Spar langsiktig til barna i aksjefond
  – Enten det er til konfirmasjon, sertifikat, eller til studietiden, så har du nå år på deg til å bygge opp en god sum.

– Aksjesparekonto er den beste løsningen for når du skal spare i aksjefond. Med den så får du muligheten til å bytte fond og til å utsette skatteregning hvis du tar ut deler av beløpet. Den gjør det dessuten enklere å ha oversikt, forteller Reite.

Les også: Aksjesparekonto – Hva er skattefordelen?

Trenger jeg spare i aksjefond når jeg betaler ned boliglånet?

Livsfaser endrer seg, og økonomiske behov gjør også det. Men noen ting vil likevel være det samme:

– Sparing er uansett lurt. At man i 2017 er nødt til å komme i gang med sparing til egen pensjon er det heller ikke tvil om. Det gjelder for alle, uansett hvilken fase i livet du er i. At aksjesparekonto er den beste og mest fleksible løsningen for sparing i aksjer og aksjefond, er ikke til å komme unna, avslutter privatøkonomen.

Mer om aksjesparekonto