innovator

Disse studentene kjemper om en kvart million

Hark Technologies, Exero Technologies og Wiral Technologies er årets tre finalister i konkurransen om SpareBank 1 Startstøtte. Vinneren kåres torsdag 7. september under Innovator 2017 på Byscenen i Trondheim. Vi har tatt en prat med fjorårets vinner, for å høre hvordan utviklingen har vært det siste året.

Du kan lese mer om årets tre finalister lenger ned i saken.

Eventyrlig år for FlowMotion

Det er under et år siden FlowMotion gikk av med seieren i SpareBank 1 SMN sin kåring av beste team innen studentinnovasjon. Selskapet har brukt prispengene godt, og har blitt et kjent navn i gründersfæren.

SpareBank 1 Startstøtte
Under Innovator 2016 var det Flowmotion som jublet. Foto: Kai T. Dragland

– I løpet av det siste året har vi gått veien fra å være en studentbedrift, til å ha flere fulltidsansatte, forteller Didrik Dege Dimmen, gründer og markedssjef i FlowMotion.

Selskapet står bak produktet FlowMotion One, som er utstyr for smarttelefon som gir stabile videoopptak i fart. Stabilisatoren holder mobilkameraet i ro, mens brukeren kan bevege seg i stor hastighet. Se Didrik presentere produktet her.

Gründerne fikk bokstavelig talt kickstartet idéen sin på crowdfunding-nettstedet Kickstarter.com i november.  I løpet av kampanjen fikk selskapet inn over 11 millioner kroner. Med slik suksess, kan man spørre seg om prispengene fra SpareBank 1 SMN blir som dråper i havet?

– Nei, absolutt ikke!  I fjor høst jobbet vi med å forberede kickstarter-kampanjen. Det var et veldig stort press, og vi var inne i en kritisk fase. Pengene var viktig både for å få ekstern oppmerksomhet, og for å kunne lage en best mulig kampanje, sier Didrik.

Produksjonen av FlowMotion One er nå i full gang, og produktet er snart på vei til de mange tusen som allerede har forhåndsbestilt det.

Innhent feedback

Didrik Flowmotion
Didrik Dege Dimmen viser ett av mange bruksområder for FlowMotion One. Foto: Jan Oliver Koch

Noe av det som har overrasket Didrik mest med gründerlivet, er hvor mye han har lært om seg selv underveis i prosessen.

– Det å holde på med en startup på et så intenst nivå som vi har gjort, det gir en enorm personlig utvikling, forteller han.

Både for å lykkes med teamarbeidet, og produktutviklingen, råder Didrik andre gründere til å fokusere mye på å innhente tilbakemeldinger.

– Feedback er helt avgjørende. Som gründer må man ha tro på idéene sine, og kjøre på med det, men også lytte til de innspillene man får fra testbrukere, industrien, investorer og partnere, sier han.

På torsdag er det årets finalister til SpareBank 1 Startstøtte som vil få kjenne på feedbacken fra et stort publikum på Innovator 2017.

Her er finalistene

Rundt 20 team med studentgründere meldte seg på i konkurransen om SpareBank 1 Startstøtte. Juryen har nå jobbet seg frem til tre finalister:

 • Hark Technologies
  Er du nysgjerrig på hvor mye strøm hvert apparat i huset bruker? Eller kunne du tenke deg at strømforbruket automatisk kunne flyttes til de tidene på døgnet der strømmen er billigst? NTNU-studenten Joar Gunnarsjaa Harkestad har startet selskapet Hark Technologies for å utvikle smarte løsninger for energieffektivisering. Selskapet er nå klare for å skalere opp virksomheten, og skal igang med pilotprosjekter med sitt egenutviklede konsept EcoControl.
  Hark Technologies mener at systemet de utvikler kan gi besparelser i strømutgifter på 60 %.
 • Exero Technologies
  Exero mener alle skal ha like muligheter til å holde seg aktiv og leve en sunn livsstil. Selskapet utvikler derfor hjelpemidler for personer med nedsatt funksjonsevne. Det første produktet er en kjelke på fire hjul, The Spike, som er utformet slik at den utfordrer kjernemuskulatur og muliggjør et aktivt og selvstendig liv.StartstøtteExero-teamet består av NTNU-studentene Bendik Fon, Mathias Berg, Andre Johnsen, Solveig Christensen og Nicoline Bergh.

 

 • Wiral Technologies AS
  Selskapet utvikler kameratilbehør som får videoene dine til å se ut som de er laget av en profesjonell filmskaper. Wiral er et kamerasystem som beveger seg langs et tau ved hjelp av en elektrisk motor. Slike løsninger har lenge vært forbeholdt større filmproduksjoner, men Wiral gjør profesjonelle filmvinkler tilgjengelig for alle som liker å filme, uansett nivå. Teamet består nå av seks personer med bakgrunn fra NTNU.
  Wiral gir deg muligheten til å skape filmatiske klipp på steder droner er forbudte eller ikke kommer til.

 

Ønsker du å se de tre teamene pitche sine idéer? Er du spent på hvem som vinner 250 000 kroner? Bli med på Innovator 2017. Det er gratis, og du kan melde deg på arrangementet her:

Meld deg på Innovator 2017

Dette er Innovator og SpareBank 1 Startstøtte

Innovator arrangeres av SpareBank 1 SMN i samarbeid med Technoport og Start NTNU, og er Norges feiring av studentinnovasjon. Her skal landets dyktigste unge nyskapere presentere sine beste løsninger for fremtiden. Og vi skal heie dem fram!

På Innovator 2017 skal det deles ut to priser; Venture Cup og Sparebank 1 Startstøtte.

SpareBank 1 Startstøtte er på 250 000 kroner, og tildeles et studentgründerteam med evne og vilje til å lykkes i et internasjonalt marked. Det blir lagt vekt på teamets evne til å gjennomføre sin plan, og til å utnytte de konkurransefortrinn som Norge representerer.