Kjelken «The Spike» ga 250 000 kroner i SpareBank 1 Startstøtte

Torsdag kveld feiret vi studentinnovasjon på Innovator 2017, og delte ut SpareBank 1 Startstøtte på 250.000 kroner.

Det var tre finalister til prisen, Hark Technologies, Exero Technologies og Wiral Technologies. Alle fikk pitche sine idéer på scenen.

Les også: Disse studentene kjemper om en kvart million

Spenningen var stor da Vibeke Solberg Forås, banksjef i SpareBank 1 SMN, leste opp juryens begrunnelse og utropte vinneren, Exero Technologies.

– Det er sykt gøy å være her på Innovator i dag, og faktisk gå av med seieren, det er helt fantastisk, sa en lykkelig Solveig Christensen, en av gründerne i teamet.

Startstøtte
Exero-teamet består av Nicoline Bergh, Andre Johnsen, Bendik Fon, Mathias Berg og Solveig Christensen, alle med bakgrunn fra Entreprenørskolen på NTNU.​

Exero imponerte juryen som et ungt selskap som har fått til mye. De representerer et tverrfaglig team, med kompetanse innen både maskin, markedsføring og helse. De jobber også mot en viktig målgruppe, unge voksne, og løser et behov som oppleves som viktig både for brukeren og samfunnet.

Juryen besto av Thale Kuvås Solberg i SMB Lab, Anne Kjersti Fahlvik i Norges Forskningsråd og Haakon Skar fra NTNU Accel.

Muliggjør et aktivt liv for funksjonshemmede

Startstøtte
Exero mener alle skal ha like muligheter til å holde seg aktiv og leve en sunn livsstil. Selskapet utvikler derfor hjelpemidler for personer med nedsatt funksjonsevne. Det første produktet er en kjelke på fire hjul, The Spike, som er utformet slik at den utfordrer kjernemuskulatur og muliggjør et aktivt og selvstendig liv.

– Idéen vår startet som et prosjekt fra NTNU Senter for idrettsanlegg og teknologi, og gjennom det prosjektet lærte vi mye om de utfordringene funksjonsutsatte møter i hverdagen med fysisk aktivitet og trening, forteller Bendik Fon i Exero.

Exero jobber nå med prototypen, og har knyttet til seg et godt nettverk av testbrukere, ambassadører og helsepersonell som bidrar i å gjøre kjelken bedre.

– Denne prisen vil hjelpe oss veldig mye på veien for å nå målet om å lage nye, kule og innovative løsninger, sier Bendik, og jubler sammen med resten av Exero-teamet.

Støtter innovasjon fra skole til etablerte bedrifter

En av de som hadde møtt opp som heiagjeng på Innovator, var Eli Arnstad, som leder SpareBank 1 SMN sitt gavearbeid. Hun mener det er viktig for banken å støtte opp under studentinnovasjon.

– Som sparebank kan vi gi deler av overskuddet tilbake til samfunnet vi er en del av.  Det har vi gjort i nesten 200 år og ikke minst de 10 siste årene har vi hatt mulighet til å støtte mange gode og viktige initiativ, sier hun, og nevner eksempler som Technoport, Innovator og Ungt Entreprenørskap.

– SpareBank 1 SMN har de siste 10 årene pløyd i overkant av 200 millioner kroner inn i samfunns- og næringsprosjekter som skal sikre en gründer og innovasjonsløype som går fra skolen helt fram til etablerte bedrifter, sier hun, og forteller om et stort engasjement for at teknologimiljøene skal utvikles.

Eli Arnstad mener studentinnovasjon er en viktig del av denne innovasjonsløypa, og at det derfor er viktig å løfte gründere i en slik sammenheng.
– Disse studentgründerne skal skape framtidens vekst i nye og etablerte bedrifter, sier hun, og gratulerer Exero med seieren.

Om SpareBank 1 Startstøtte og Innovator

innovator

Innovator arrangeres av SpareBank 1 SMN i samarbeid med Technoport og Start NTNU, og er Norges feiring av studentinnovasjon. Her presenterer landets dyktigste unge nyskapere sine beste løsninger for fremtiden, og vi heier dem fram!

SpareBank 1 Startstøtte er på 250 000 kroner, og deles ut under Innovator. Prisen tildeles et studentgründerteam med evne og vilje til å lykkes i et internasjonalt marked. Det blir lagt vekt på teamets evne til å gjennomføre sin plan, og til å utnytte de konkurransefortrinn som Norge representerer. I år gikk prisen til Exero Technologies.

På Innovator ble det i år også kåret to vinnere som skal representere Midt-Norge i den nasjonale finalen i Venture Cup. Vinneren i Entreprenørklassen ble Bedrock, og i hovedklassen vant The Birdsview. Begge fikk 70 000 kroner.