Slik får du godt grep på vinterføre

Vinteren kommer, og det betyr skifting til vinterdekk. Du er nemlig påbudt å ha dekk som er tilpasset føret du kjører på.

Forskriften om bruk av kjøretøy sier at «kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende» (ref. NAF).

5 tips til gode vinterdekk:

 1. Sjekk jevnlig at det er riktig lufttrykk
  Har man feil lufttrykk i dekkene vil kjøreegenskapene bli dårlig og det kan få dramatiske konsekvenser i en nødsituasjon. Da er de minuttene man bruker på å sjekke lufttrykk en billig forsikring.
 2. Sjekk spordybde og generell tilstand 
  Bildekk er ferskvare, og varer derfor ikke mer enn ca. 2-4 år. Husk at det er krav om minimum 3 mm spordybde på vinterdekk, men at NAF anbefaler 4 mm.
 3. Vask og sjekk dekkene jevnlig på vinteren
  Med jevnlig vedlikehold holder du dekkene fri for salt og olje som ligger i veibanen og fester seg i sporene. Det kan også legge seg snø som hindrer ABS-bremsene å fungere optimalt, så vask godt i rundt dekkene også.
 4. Sjekk reservehjulet – og lær deg å bytte det
  Skulle du komme ut for en punktering så er det viktig at du har et godt reservehjul, særlig når føret er dårlig. Selv om du har veihjelp gjennom forsikringen, så kan denne la vente på seg om du er langt fra allfarvei. Lær deg å bytte dekk, før du drar.
 5. Kjenn underlaget ditt!
  Test hvor glatt bilbanen er ved å sjekke bremselengden. Det gjør du ved å trampe på bremsen under kjøring. Dette bør også gjøres på “bar” asfalt, fordi det kan være glatt selv om det ikke ser sånn ut. Du bør også gjenta det flere ganger på en langtur, siden føret kan forandre seg.

Visste du at? I følge NAF er det så mye som 99 av 100 bilførere som ikke tester hvor glatt veibanen er ved å trampe på bremsen under kjøring. Mange ulykker kunne nok vært unngått om flere tok seg et minutt til å gjøre dette før de la ut på vinterføret.

Med eller uten pigger?

Velger man å kjøre piggfritt blir det mindre dekkstøy enn om man kjører med pigg, spesielt på delvis bar veibane. Det sparer miljøet og slitasjen på veien er mindre.

Å kjøre uten pigger betyr også at man slipper piggdekkavgiften som ble gjeninnført i Trondheim fra 1. november 2016. Man bør likevel vurdere å kjøre med pigger om man ferdes ofte på veier med blank is og kanskje i tillegg med vann på isen.

Les også: 6 tips til kjøring på glatt føre 

Ha med deg veihjelpsbeviset i lomma? Last ned mobilbank.

Ha med deg veihjelpsbeviset i lomma? Last ned mobilbank.

Ha alt du trenger å vite om bilen på mobilen

Motorstopp? Har du bilforsikring med kasko eller delkasko er veihjelp inkludert i forsikringen. Veihjelpsbeviset har du lett tilgjengelig i mobilbanken, slik at du har det med deg uansett hvor du drar. Gjennom mobilbanken kan du også melde skade, eller ringe skadetelefonen. Du får også full oversikt over billånet og bilforsikringen.

Last ned mobilbank - ha veihjelpsbeviset i lomma

Artikkelen er oppdatert 22. februar 2019.