Hva er egentlig IPS?

1.november kommer et nytt spareprodukt som belønner deg for å spare til pensjon. Her er det du trenger å vite om IPS – individuell pensjonssparing med skattefordel, og om det passer for deg!

Du lurer kanskje på hva IPS er for noe? IPS er et insentiv fra staten som skal hjelpe nordmenn med å sette av penger til pensjonstiden. Du bestemmer selv om du vil spare lite eller mye, men du kan spare inntil 40 000 kroner i året. Uansett hvilket beløp du sparer får du 24 prosent av sparebeløpet igjen på skatten. Skatt utsettes til du tar ut pensjon.

Det vil si at hvis du sparer 40 000 kroner i år, vil du få tilbake 9 600 kroner neste år. Setter du av en tusenlapp i måneden får du tilbake 2880 kroner.

– Dette er en svært god spareordning for pensjon. Det er mange år siden det var så gunstig å spare til pensjon, sier Wenche Seljeseth, leder av Pensjon i SpareBank 1.

Forbeholdt pensjonstiden

Du skatter ikke av avkastningen mens du sparer og trenger heller ikke betale formueskatt for oppspart beløp. Siden sparepengene er forbeholdt pensjonstiden, binder du sparepengene dine frem til du fyller 62 år.

– Er du en som synes det er vanskelig å spare langsiktig, og som tar litt fra sparekontoen både nå og da, er IPS en gunstig og forutsigbar sparemåte som sikrer at pengene går til det formålet de skal, sier Seljeseth og tilføyer:

– Men i og med at pengene er bundet til du er 62 år, er det viktig at du tenker over hvilket beløp du ønsker å spare.

Les også: Nordmenn satser på at arven redder pensjonen 

Spar penger på å spare

Belønningen fra staten kan sees på som et slags «lån» som må tilbakebetales når du tar ut pensjonen, men som du har fått avkastning av i alle årene du har spart. På denne måten sparer du penger på å spare.

En annen stor fordel med IPS er at når du begynner å ta ut pengene, beskattes de kun som alminnelig inntekt, som i 2017 er 24%, og ikke som en pensjonsinntekt.

Hvem kan opprette IPS?

Pensjonsreformen som kom i 2011 gjør at pensjonen fra folketrygden blir mindre. Dette vil ramme samtlige av oss, og for å opprettholde den levestandarden vi er blitt vant med, må vi sette av penger til pensjon selv også.

Alle mellom 18 og 75 år, som er skattepliktige i Norge kan opprette en IPS-konto. Seljeseth mener dette er en gavepakke for alle som ønsker å spare til pensjon og som synes det er greit å binde pengene til pensjonstiden.

Les mer om IPS