5 ting du ikke kan bruke BSU til

– For hver tusenlapp du sparer, sponser staten deg med to hundre kroner igjen på skatten, i tillegg til at du får knallgod rente i banken med BSU, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

– BSU er Norges, ja kanskje verdens, beste spareordning. Og vi får daglig en del spørsmål fra unge om hva BSU-pengene kan brukes til, forteller Gundersen. Her kommer en forklaring:

BSU-pengene skal gå til bolig. Det betyr at du når du tar ut penger fra BSU-kontoen, skal de brukes til kjøp av fast bolig eller til renter eller avdrag på boliglån.

Men det er en del vilkår knyttet til BSU-pengene som det er lurt å være klar over.

– Gjør du feil, kan du bli tvunget til å betale tilbake skattefradragene og miste muligheten til å spare videre, sier Gundersen.

Dette kan du IKKE bruke BSU-pengene til:

1. Bolig som du ikke bor fast i. Du kan altså ikke bruke BSU-pengene til å kjøpe en pendlerbolig til deg selv eller en bolig for utleie. Kravet er at boligen du kjøper for sparepengene fra BSU skal gå til en bolig du faktisk bor i – der du er skattemessig bosatt.

2. Hytte/fritidsbolig. Det hjelper ikke om du kan bo og sove der hele året – du kan ikke bruke BSU på kjøp eller betjening av lån til hytte.

3. Pusse opp eller vedlikeholde boligen. Selv om du pusser opp ditt eget hus og som du selv bor i, så er det brudd på vilkårene å bruke penger fra BSU-kontoen til dette formålet.

4. Husbåt. Det gjelder ikke mange, men noen bruker og bor i båten sin hele året. Likevel skjærer myndighetene gjennom og sier at husbåt ikke regnes som fast bolig og derfor ikke omfattes av hva man kan bruke BSU-midlerne til.

5. Kjøp av bolig FØR du startet BSU-sparing. Rekkefølgen er viktig her: Du må først starte sparing i BSU. Om du så bare har satt inn et par kroner, så må sparingen komme før kjøpet av boligen.

Les også: Bør du som ung spare til pensjon eller egen bolig? 

Betale tilbake

Bruk av BSU-pengene på alt annet enn godkjente boligformål anses som brudd på vilkårene.

– Da må skattefradraget du har fått betales tilbake, sier Gundersen. – Vær også klar over at når du bare kan opprette én BSU-avtale i løpet av livet. Om du bryter vilkårene, kan du altså ikke fortsette sparingen med skattefradrag senere, verken på din eksisterende eller på en ny BSU-konto.

Start sparing i BSU - få dobbel rente i hele 2018