Er du klar for Black Friday?

Varehandelen har på rekordtid klart å etablere «Black Friday» som et begrep. Virkemidlene er massiv markedsføring, og de har bragt frem håpet om å gjøre kupp på alt fra elektronikk til klær.

Vår største bekymring er ikke gleden over å gjøre kupp på varer man trenger eller ønsker seg. Men at mange nettopp starter opptakten til jula med å bruke litt ekstra, og særlig tilbudene om å utsette betalingen kan medføre at januar blir en litt større kalddusj enn det trenger å bli.

– Krydret med noen gode tilbud håper selvfølgelig butikkene at vi kjøper med oss varer vi ikke har bruk for. Eller hvor marginene for butikkene fortsatt er gode, sier privatøkonom Endre Jo Reite.

Det viktigste er nettopp å unngå fristelsen til å utsette betaling uten en plan. Og at man ikke plukker med seg mange ting man ikke har bruk for. Eller ender med å kjøpe noe fra nabohyllen uten å sjekke prisen når tilbudet vi lette etter er tomt.

Les også: Et par tusenlapper i måneden får deg inn på boligmarkedet

Slik avslører du prisbløffene på Black Friday

En annen ting vi merker oss er tendensen til at mange setter opp prisene i forkant av «Black Friday» og julefeiringen. Rabattene du får er derfor i mange tilfeller basert på en førpris få har kjøpt til.

– Selv bruker jeg en prisjakt.no. Der kan jeg søke opp produktet jeg skal kjøpe, og se hvordan prisen har utviklet seg på akkurat det produktet jeg har tenkt å kjøpe, sier Endre Jo.

Les også: Derfor bør du betale apper og abonnement med kredittkort

Bruk anledningen til å lete opp gode tilbud og kjøp julegaver

Mange produkter som sjelden er på salg kan du gjøre gode kjøp på. Planlegger du godt så er det mulig å spare penger. Rådet er derfor planlegg godt, ikke utsett betaling uten en plan og unngå fristelsen til å kjøpe mye du ikke trenger.

– Vi kommer fra en periode med godt handlingsrom i økonomien for de fleste, men mange har ikke brukt så mye av dette handlingsrommet til å spare, mener Endre Jo.

Les også: 6 tips til julegavehandel på nett

Virker det for godt til å være sant?

Hvis det ser ut som, lyder som, og defintitivt virker som, så er det mest sannsynlig svindel. Vær kildekritisk, og ikke gå mann av huse uten å stoppe opp og tenke deg om.

Forbrukerrådet anbefaler at du er sikker på hva du skal se etter før du handler på nett, og at du vet hvordan du skal gå frem hvis du ønsker å klage på kjøpet.

Les: Forbrukerrådets infoside om netthandel

Slik handler du trygt og smart på nett og mobil