6 tips til julegavehandel på nett

Førjulstiden skal jo egentlig være trivelig. Men for mange oppleves den heller som stressende og dyr. Jula skal ikke handle om gavene en gir og får, selv om det noen ganger kan virke litt sånn. Slik gjør du det enklere med netthandel.

Så hvordan ligger du an? Er du ute i god tid, med julegavehandel på nett? Eller satser du på å holde tradisjonen med å måtte handle i siste liten?

Gode tips til enkel og økonomisk julegavehandel

Flere og flere handler julegaver på nett. Dager som Black Friday, og andre gode tilbud, kan være lurt å benytte seg av om man vet hva man vil ha, og ikke kjøper mer enn det man trenger. Her er noen gode råd, som er verdt å ta med seg når man skal handle på nett:

1. Ikke bruk penger du ikke har – og hold deg til planen
Det er lett å la seg rive med, eller gjøre impulskjøp om man er i siste liten, eller kommer over et tilsynelatende godt tilbud. Men hold hodet kaldt, og behold planen.

2. Bruk kredittkort når du handler på nett – for ekstra sikkerhet ved svindel eller klage
Det kan være både billig og praktisk med netthandel, men for å unngå ubehagelige overraskelser på lønnskontoen er det trygt å bruke kredittkortet.

3. Bruk kredittkort i alt av strømmetjenester og apper
Slik får du alltid igjen pengene hvis du blir svindlet. Det er også enkelt å overføre penger fra bankkontoen til kredittkortet. Så du kan betale det du skylder med en gang, og samtidig være tryggere.

Les også: Derfor bør du betale apper og abonnement med kredittkort

4. Slipp moms og toll når varen du kjøper på nett koster mindre enn 350 kroner
Det inkluderer kostnaden for frakt og forsikring, så dobbeltsjekk at sluttsummen ikke overstiger dette.

5. Sjekk rabatter og tilbud som er tilgjengelig for deg
Unge kan sjekke kundeklubb-appen vår, studenttorget.no eller lignende tilbud. For andre er prisjakt.no, kundeklubber for diverse kjeder og letsdeal.no gode alternativer.

6. Ha en plan for hvordan du skal betale det du skylder på kredittkortet
Du kan selv velge om du vil betale minimumsbeløpet eller alt du skylder. Ønsker du å få faktura med minimumsbeløpet endrer du dette i nett- eller mobilbank.

Hvorfor bør man bruke kredittkort på netthandel, og i apper?

Av sikkerhetsmessige årsaker bør man ikke legge igjen kortdata til kontoen med lønnsinngang når man bruker netthandel. Da kan du opplev at hele lønna du skal leve for blir borte, inntil du får hjelp.

Dette gjelder for så vidt også all bruk av kort i utlandet. Om du blir trukket dobbelt eller svindlet på kredittkortet går det nødvendigvis ikke ut over lønna og husholdningsøkonomien til deg og familien. Mens du venter på at saken skal løse seg vil du fortsatt få gjort normale betalinger fra kontoene dine. Slik gjør kredittkort netthandelen tryggere, forklarer produktsjef Kristin Waaktaar Opland.

Les også: Avliver kredittkortmytene: Noen ganger er kredittkort best

Les mer om fordelene med kredittkort

*Priseksempel på SpareBank 1 kredittkort ved utsatt betaling: Effektiv rente 23,9 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Samlet kredittbeløp 16.518 kr.