Ferdig med BSU? Her er vårt beste sparetips til deg

– Det er ingen grunn til å gi slipp på gode sparevaner, forteller finansrådgiver Ellen Sofie Lona. Du som har satt av penger på en BSU-konto til du er 34 år bør fortsette med pensjonssparing på samme beløp.

– De fleste i 20- og 30-årene har problemer med å forestille seg pensjonisttilværelsen – det virker jo som det er en evighet til, sier hun.

Som seniorkonsulent i SpareBank 1 SMN på Inderøy, er en av Ellens oppgaver å forberede unge voksne på livet etter yrkeskarrieren. Hennes beste tips er å videreføre gode BSU-vaner ved å sette av et lignende årlig beløp på en annen type konto.

Finansrådgiver Ellen Sofie Lona

IPS er en ypperlig løsning for unge voksne som vil sikre seg et trygt og forutsigbart liv som pensjonist. Det handler om å ta ansvar for egen fremtid, sier Ellen Sofie.

– Støtt deg på mer enn folketrygden

IPS står for individuell pensjonssparing, og er en spareløsning som ble lansert høsten 2017. Du som sparer penger på en IPS-konto får mer å leve av når du trer ut av arbeidslivet.

– Hvis du kun skal støtte deg på folketrygden vil du få et inntektsfall når du slutter å jobbe. Sparer du jevnt og trutt på egen hånd, får du langt større økonomisk frihet som pensjonist, sier Ellen Sofie.

Det er flere store fordeler med å begynne tidlig med IPS, blant annet at du får skattefordel på 24 prosent. Du som setter av for eksempel en tusenlapp i måneden i ett år, vil altså få tilbake 2 880 kroner. Pensjonspengene skattes som allminnelig inntekt ved uttak.

Ta stor risiko – få mer igjen

En annen fordel med IPS er at du selv kan styre hvor mye risiko du vil ta.

– Du som er i 30-årene har et langt arbeidsliv foran deg, noe som betyr at du tåler store svingninger. Du kan fint ta full risiko på IPS-en din – slik at pengene vokser mest mulig, forklarer Ellen Sofie.

Ifølge henne er det få som vet at risikoprofilen de velger kan påvirke  sluttsummen på pensjonssparingen.

– Du som er bevisst på dette vil få mest mulig ut av IPS, fastslår hun.

Les også:Hva er egentlig IPS

– Kan være en fordel at pengene bindes

Noe av det som gjør at unge voksne unngår å starte individuell pensjonssparing, er at pengene er bundet til kontoen. Du kan rett og slett ikke ta dem ut igjen før du har bikket 62 år. Pengene utbetales som pensjon, og må vare til du er 80 år.

– Dette virker kanskje skremmende for noen – men jeg ser på bindingen som en stor fordel. En kjent sak er at mange som velger å spare i en standard sparekonto eller fond lett faller for fristelsen og tar ut pengene for tidlig. Det du setter på IPS kan ikke hentes ut før du er pensjonist, og det er en av årsakene til at spareformen er trygg for unge voksne, sier finansrådgiveren.

Når dette er sagt, er det viktig å understreke at du må legge en god plan for den individuelle pensjonssparingen din. Det er særlig to elementer du må ha på stell før du begynner, forklarer Ellen Sofie:

– Du bør ha en buffer på en fri sparekonto eller i fond, slik at du har midler til uforutsette utgifter og øvrige sparemål som vil dukke opp i løpet av livet. I tillegg er det en fordel at du utnytter BSU-en fullt ut. Klarer du ikke spare dobbelt, bør du holde deg til BSU frem til du har fylt 34 år. Utover dette er IPS ingenting å vente med!

Les også: Slik sparer du best til egen pensjon

Hva er IPS – individuell pensjonssparing?

  • Du kan spare inntil 40 000 kroner i året.
  • Du får skattefordel på 24 % på det du sparer.
  • Du binder pengene frem til du er pensjonist.
  • Du kan når som helst slutte å sette inn penger, og eventuelt starte opp igjen.
  • Du slipper å betale formueskatt av pengene.
  • Du betaler kun gebyr for forvaltningen av pengene – ikke for å opprette konto.
  • Du kan selv bestemme hvor stor risiko du skal ta.
  • Når du tar ut pensjonspengene skattes det som allminnelig inntekt, per i dag ligger det på 24 prosent.
  • Pengene utbetales som pensjon, og må vare til du er 80 år.
  • Du kan velge å følge aldersløpet, som gjør at risikoen automatisk avtar etter fylte 40.

Vil du starte med IPS – individuell pensjonssparing? Les mer om og opprett IPS her eller ta kontakt med den lokale rådgiveren din.

Sjekk hvor mye andre på din alder sparer til pensjon