Aksjesparekonto for de unge og single

Har du tenkt at sparing i aksjer og aksjefond bare er for folk med høy lønn og mye peiling på penger? Sannheten er å spare i aksjesparekonto kan være aktuelt for de aller fleste.

– Hvis du skal spare til egen pensjon eller du ønsker å bygge deg opp kapital over flere år så er vil det være mest lønnsomt å spare i aksjefond. Og om du skal ha aksjefond så er aksjesparekonto den enkleste og mest fleksible måten å gjøre det på, sier privatøkonom Endre Jo Reite.

Hva bør du som er ung og uetablert spare til?

I den livsfasen du er i så er det mange måter å spare på, og mange ting det er lurt å spare til. Det er flere produkter dere ute, som dekker forskjellige behov.

 1. Alle bør ha en buffer for uforutsette utgifter
  – Bør tilsvare ca én månedslønn, og må gjerne stå på en konto uten begrensning for uttak
 2. Hvis du har muligheten så bør du spare i BSU, så lenge du kan, for å utnytte skattefordel og god rente.
  – Husk at BSU-pengene er øremerket bolig.
  – Du kan sette inn inntil 25.000 kroner per år, og får da inntil 5.000 kroner i skattefradrag
 3. Det er lurt å ha pensjonssparing og langsiktig sparing utenom boligsparingen
  – Jo tidligere du begynner pensjonssparing, jo mindre månedlig beløp trenger man for å sikre den økonomiske fremtiden sin. Alle bør spare til egen pensjon , og jo tidligere du starter – jo bedre er det.

Les også: Har du fylt opp BSU’en? Da er dette et godt sparetips til deg.

– På samme måte som BSU er den beste løsningen for boligsparing, er aksjesparekonto den beste løsningen for aksjefond. Med den så får du muligheten til å bytte fond, utsette skatteregning hvis du tar ut deler av beløpet, og den gjør det enklere å ha oversikt, forteller Reite.

Les også: Aksjesparekonto – Hva er skattefordelen?

Trenger jeg spare i aksjefond når jeg ikke lenger er ung og singel?

Livsfaser endrer seg, og økonomiske behov gjør også det. Men noen ting vil likevel være det samme:

– Det å ha en egen privat sparing er uansett lurt. At man i 2017 er nødt til å komme i gang med sparing til egen pensjon er det heller ikke tvil om, og det gjelder for alle, uansett hvilken fase i livet man er i. At aksjesparekonto da er den beste og mest fleksible løsningen, er ikke til å komme unna, avslutter privatøkonomen.

Mer om aksjesparekonto