Bør du som er ung spare til pensjon eller egen bolig?

Som ung må du jobbe lenger enn foreldrene dine, og likevel være forberedt på mye mindre penger som pensjonist. Samtidig er det både viktig og vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet, og kanskje er det noe man føler haster mer. Alle må spare.

Pensjonsreformen i 2011 gir mindre årlig pensjon nå som vi nordmenn lever lenger. Det betyr at du enten må jobbe lenger eller ta til takke med mindre penger per år. Du som er ung rammes unektelig hardest av pensjons­reformen.

Sjekk hvor lenge du må jobbe (hvis du ikke sparer noe selv) her.

Viktigere å spare til egen bolig?

Ja, det er kanskje viktigere i den fasen av livet du er inne i nå. Og med tunge egenkapitalkrav og høye boligpriser, så må man kanskje sette alle kluter til boligsparingen.

– Når kravet til egenkapital er så høyt som 15%, blir det vanskelig for mange å komme seg inn på boligmarkedet. Vår holdning til dette er at all sparing hjelper. Ikke la de svimlende store beløpene som kreves stoppe småsparingen. Selv 500 kroner i måneden, spart over tid kan være det som skal til for at vi sammen kan finne en løsning, sier privatøkonom Endre Jo Reite.

Det er dessuten ingen sparemåter som slår BSU, om du er ung og jobber. Med inntil 5000 kroner i skattefradrag per år, og knallgod rente, er du etter noen år veldig mye nærmere boligdrømmen. Og prislappen? Et par tusen kroner i måneden.

Få dobbel rente på BSU ut 2018

Les også: 5 tips til deg som vil kjøpe bolig helt selv

Må det være enten bolig eller pensjon?

Har du råd å avse litt til pensjon i tillegg til boligsparingen? Gjør det. Om det så bare er et par hundrelapper, så hjelper det mye i det lange løp. Små og jevnlige beløp er alt som skal til for å nå målet. Og jo tidligere man starter – jo bedre er det.

Mange tenker at de ikke har råd, samtidig som de har lagt seg til vaner som lett kunne sørget for en fin sparing om man hadde maktet å gjøre dem billigere eller enklere.

– Den ene koppen med kaffen du unner deg i løpet av arbeidsdagen koster bare 30 kroner. Men, det blir faktisk ca 7.000 kroner per år. Og det er uten renter. Hadde man spart under samme beløp (600 kr per mnd) over tid (40 år) i aksjefond kunne man forventet å ha ca. 1.701.985 kroner, forteller Reite.

Se hva andre på din alder sparer til pensjon

Les også: Ferdig med BSU? Her er vårt beste sparetips til deg

Mange snakker om at de sparer til pensjon i boligen?

Hvis du allerede har boliglån, så er det selvsagt lønnsomt å betale boliglånet fremfor å spare på bankkonto når lånerenten er høyere enn innskuddsrenten. Boligen kan dessuten stige i verdi over tid, og jo mindre lån du må tilbakebetale ved salg, jo flere kroner er det som går i lomma di. Det er bra at flere og flere tenker på nedbetaling av lån som sparing.

Det kan jo også være at du skal gjennom en del år hvor du stadig erverver deg større bolig, samt kanskje felles økonomi og enda mer gjeld? Å ha en egen privat, om enn liten, sparing gjennom alle disse årene kan komme godt med i mange tilfeller hvor penger fra bolig ikke er et alternativ.

Den «romsligheten» du kjøper deg ved å nedbetale gjeld kan gjerne brukes som et tillegg til pensjon, men for de fleste blir det ikke så mye at du kan klare deg på det alene. Det er dessuten helt klart best å ha flere bein å stå på, og da gjerne i form av penger som er tilgjengelig uten at de krever at du selger boligen din.

– Noen planlegger å selge huset for å flytte til noe mindre når de blir eldre. Men hus er ofte ikke verdt så mye som en leilighet i kvadratmeter. Når vi ser på hva som faktisk skjer ved boligbytte så ender de fleste med et en leilighet i samme prisklasse som boligen de flytter fra. De frigjør derfor heller ikke boligkapital ved boligbytte, sier Reite.

Snakk med oss om sparing eller annet som opptar deg