Du blir ikke bedre av å få nye ski

Utstyrsjag i barneidretten har blitt noe som kanskje gleder noen, men som for mange har blitt et hinder og et problem. Det har vi et felles ansvar for å gjøre noe med.

For noen av oss er følelsen av å kunne løfte et par nye skisko ut av esken en motivasjon. Det å se logoen på sesongens nyeste ski gir mange en glede. Denne følelsen kan glede, men summen av alle disse velmente forsøk på å glede barna med topp utstyr har skapt utstyrsjag.

Her finner du årets lokale byttehelg for vinterutstyr

Sammen satser vi på idrettsglede – ikke utstyrsjag

–  Vi må sørge for at barn og ungdom opplever idrettsglede fremfor å være nødt til å fokusere på ting som årsmodell og farge på skiene, sier privatøkonom Endre Jo Reite. – Det må ikke bli slik at flinke idrettsungdommer føler at utstyrspresset skygger for gleden av å holde på.

Det kan være enkelt å si at de som ikke har råd må kjøpe brukt, særlig om man selv stadig kan kjøpe det nyeste og dyreste. Det undervurderes hvor utfordrende det er for de som ikke har muligheten til å henge med på jaget. Hver tredje forelder oppgir at de føler utstyrspress. Seks av ti mener utviklingen hvor stadig flere kjøper stadig dyrere utstyr har gått for langt. Det gir grunn til bekymring og ettertanke.

– De som har muligheten til å velge om de vil kjøpe nytt eller brukt må være med på å ta ansvaret for holdningene og utstyrspresset i idretten. Ikke bare lempe over problemet til de som ikke kan følge med i utstyrsjaget, sier Reite videre.

Les også: Eldar Rønning gikk på brukte ski til han var 15 år

Si JA! til brukt – bruk byttehelgen

– Neste gang ski eller annet utstyr skal kjøpes, så tenk brukt. Ikke bare sparer dere penger, men dere er også med og formidler at det er idrettsglede og ikke utstyrsjag som skal prege ungdomsårene i skisporet. La det gå sport i gjenbruk av fullt brukbart utstyr, sier privatøkonomen.

Sammen med Norges Skiforbund Langrenn og skiklubber over hele landet holder vi i November byttehelgen over hele landet. Slik får flere kvittet seg med utstyr de ikke bruker, kjøpt bra og brukt utstyr de faktisk trenger, og klubbene får bedre økonomi. En vinn-vinn-vinn situasjon! Det er smart å tenke brukt.

Les også: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er redd for at barneidretten er blitt toppidrett i en lightversjon

Gode holdninger, gjenbruk, bærekraftighet og sparing

– For mange handler det å satse på brukt også om ressursbruk og bærekraft. Hvorfor skal fullgodt utstyr støve ned i skiboder etter å ha blitt fravokst? Gjenbruk er en av områdene hvor hver enkelt av oss kan gjøre en innsats og samtidig spare penger, fortsetter Reite.

Målet er ikke bare å få flere barn og unge opp og ut. Men også at alle tenker over hvordan vi kan ta ressursen i pent brukt sportsutstyr i bruk. Sammen må vi formidle at man kan bli verdensmester på arva og brukte ski. Fordi det handler om den som står på skiene, og ikke om de er kjøpt nytt og dyrt.

– I familien vår er vi aktive bruktkjøpere. Barnas glede over utstyret er like stor selv om det tidligere har vært noen runder i skisporet med noen andre barn, avslutter han.

Her finner du din lokale byttehelg i november 2017

 

Les også:Dette må du vite om skiene dine blir stjålet