Vipps, BankAxept og BankID Norge blir Nordens ledende betalings- og identifiseringsaktør

Sammen med de andre bankene i Norge har vi inngått intensjonsavtale om å videreutvikle verdens mest kundevennlige og effektive betalings- og identifiseringsløsninger. For å skape enda bedre kundeopplevelser og for at bankene skal stå sterkere i konkurransen mot globale teknologigiganter, slås nå Vipps, BankAxept og BankID Norge sammen.

– Etter en periode med økt fragmentering innenfor betaling i Norge, samles nå bankenes posisjoner i ett nytt felleseid selskap. Det vil bygge styrkene til de tre selskapene for økt kostnadseffektivitet, innovasjon og bedre handleopplevelser for varehandel- og forbrukermarkedet, sier Finn Haugan som er styreleder i BankAxept og konsernsjef i SpareBank 1 SMN.

– Norge er unikt gjennom at vi i flere tiår har hatt et samarbeid mellom bankene i Norge på betalingsløsninger. Det har gitt oss noen av verdens beste og mest effektive tjenester og infrastrukturer ifølge analyser gjort av Norges Bank. Dette samarbeidet tar vi nå et steg videre og etablerer Nordens ledende og mest fremtidsrettede aktør innen betaling og identifisering.

Les også: mCASH og Vipps slås sammen

Kunder vil se store forbedringer og forenklinger

– Dette vil ikke resultere i endringer for kundene våre med en gang. Men de vil oppleve at alle typer betaling, enten det er gjennom mobilløsninger eller bankkort, blir enklere på sikt. I tillegg vil måten man logger seg på våre nett- og mobiltjenester mer kundevennlige etterhvert som samarbeidet kommer ordentlig i gang. Kundene kan også føle seg sikker på at samarbeidet vil sørge for den aller beste sikkerheten i norske bank- og betalingstjenester, forteller konserndirektør i SpareBank 1 SMN, Nelly Maske.

– Dette gleder oss veldig, og vi er sikre på at dette er noe som kommer kundene til gode.

Radikal omveltning

– Betalingsmarkedet er i radikal omveltning med endringer i brukeratferd, teknologiske nyvinninger og nye rammevilkår. Globale aktører er allerede tungt til stede i det norske betalingsmarkedet. De store teknologigantene sitter med fingeren på knappen for å sikre seg en del av nordmenns betalinger. Gjennom dette grepet står det nye norske alternativet bedre rustet til å konkurrere mot de store utenlandske aktørene, sier Vipssjef Rune Garborg.

Det tas sikte på at det nye selskapet skal være i drift 1. august 2018, forutsatt godkjenning fra norske myndigheter.

Ledende fintech-miljø med Vipps, BankID Norge og Bank Axept i samme hus

Det nye selskapet vil ha 108 ansatte, ogt vil representere et unikt fintech-miljø med betydelig kompetanse innenfor betaling, identifisering og utvikling. Selskapene som står bak, har i dag hånd om hver sin del av betalingstransaksjonen.

– De tre selskapene utgjør i sum en norsk suksesshistorie innenfor utvikling av finansteknologi. Sammen har de i dag mange millioner nordmenn som brukere. Nå vil vi slå sammen selskapene som i dag har hånd om hver sin del av betalingstransaksjonen og skape økt brukervennlighet og sterkere innovasjonskraft. I fellesskap blir vi i stand til å utvikle enda enklere, tryggere og mer kostnadseffektive løsninger. Noe som vil være til glede for så vel butikkene som kundene, sier styreleder i Vipps og konsernsjef i DNB Rune Bjerke.

Les også: Fremtidens finanshus

Slik får bedriften, laget eller foreningen din Vipps GO

Fakta
Vipps er i løpet av to år blitt Norges mest populære betalingsapp med om lag 2,7 millioner brukere og rundt 50 000 brukersteder. Hele den norske befolkningen har kjennskap til merkevaren. I dag kan du bruke Vipps til vennebetaling, på nett, fakturabetaling, i butikk og med Vippsnummer for bedrifter. Selskapet eies av 106 norske banker og har 110 banker som distribusjonspartnere. Selskapet ble etablert 1. oktober, har 40 medarbeidere og er lokalisert i Bjørvika.

BankAxept er det nasjonale betalingssystemet i Norge. Åtte av ti kortbetalinger i butikk utføres med et BankAxept-kort og i fjor ble det gjennomført mer enn 1,6 mrd transaksjoner. Bankene har utstedt mer enn åtte millioner bankkort med BankAxept, og kortene kan brukes hos mer enn 100.000 brukersteder i hele Norge. BankAxept utvikler nye betalingsløsninger og lanserte tidligere i år kontaktløs betaling. Omsetning i år på ca. 300 millioner kroner og selskapet har 50 ansatte. Eies av bankene i Norge.

Bank ID Norge brukes av alle landets banker, offentlige digitale tjenester og stadig flere virksomheter innenfor en rekke bransjer. I dag har 3,7 millioner nordmenn BankID, og over én million har også BankID på mobil. Omsetning i år på ca. 130 millioner kroner og med 18 ansatte. Eies av bankene i Norge.