7 tips til trygg biltur på vinterføre – når du skal hjem fra juleferie

Maten er fortært, klemmene er utdelt, og gode minner er skapt. Det er tid for biltur hjem til jobb- og skolestart. 

Biltur på vinterføre kan gi noen ekstra utfordringer for både bil og sjåfør.

1. Kjør mens det enda er lyst

Det er skumlere på norske vinterveier etter mørkets frembrudd. Det skyldes i hovedsak at sikten er dårligere i alle retninger.

I følge Trafikksikkerhetshåndboken viser forskning at det så mye som 50 % økning i ulykkesrisikoen utenfor byene etter mørkets frembrudd, og 30 % økning i byene.

2. Sjekk værmelding, kjørerute og føre

På den måten kan du planlegge å dra tidligere eller senere for å unngå de verste periodene. Eller du kan unngå vinterstengte veier og kolonnekjøring.

3. Pakk bilen trygt

Løse gjenstander kan være livsfarlige i en ulykke. En feilpakket bil kan også påvirke hvor godt feste bilen har på veien.

Statens Vegvesen opplyser på sine sider at all last må sikres før du starter kjøringen. Her er deres sjekkliste for pakking av bilen.

4. Sørg for at dekkene er gode

For å få best mulig feste kan det være lurt å spyle dekkene, så småstein og salt forsvinner. Det er også lurt å sjekke at boltene sitter godt og at det er riktig lufttrykk.

Se hele sjekklisten for hvordan du har best mulig dekk på vinterføre her.

5. Vær uthvilt og klar for biltur

Ikke legg ut på biltur i dagen derpå-form, om du er syk eller sliter med konsentrasjonen. Det setter både deg og andre trafikanter i fare om du er redusert og trøtt.

6. Legg fra deg mobilen – og det helt uten unntak

Ikke bare bryter du loven om du fikler med mobilen, du utsetter også både egen bil og alle medtrafikanter for større fare enn du kanskje er klar over.

Trygg Trafikk kan melde om at forskning viser at sjåfører som tekster på mobilen mens de kjører, er like uoppmerksomme som sjåfører med 0,8 i promille. Ingen SMS eller chatmelding er verdt en slik risiko. Det kan enten vente – eller så kan du stanse for å gjøre det du må.

7. Ikke ta sjanser – og pass farten

Det sier seg kanskje selv, men vinterdekte og glatte veier er ikke stedet for forbikjøringer. Farten bør dessuten bestemmes av hvor godt feste du har på veien, og vil naturlig nok mest sannsynlig ligge godt under maksgrensa på 80 km/t, selv der det ikke er annen trafikk.

Kjør trygt – og vel hjem!

Les også: 6 tips til kjøring på glatt føre

Årsavgiften endres på bilen din i 2018