talenter

Er du et samfunnstalent?

Nå skal en ny gruppe talenter løftes frem i lyset. I likhet med idretts- og kulturtalentene, har de det lille ekstra. Det som gjør at de kan inspirere med sitt målrettede arbeid og gode resultater – for lokalsamfunnet. Kristina (28) fra Oppdal er et godt eksempel på det vi kaller et samfunnstalent.

Søk om talentstipend innen 10. desember 2018  

Siden 2003 har Sparebank 1 SMN delt ut over ti millioner kroner i stipend til rundt 400 talenter innen idrett, kultur og gründerskap. Nå ønsker banken å hedre enda flere av dem som gjør en innsats i regionen sin. Til våren skal det deles ut talentstipend i tre kategorier; kultur, idrett og samfunn.  I samfunnskategorien er målet å løfte frem unge talenter som får ting til å skje, innen innovasjon eller i sitt lokalsamfunn.

En god representant for samfunnskategorien, er Kristina Brend.  I 2016 vant hun talentstipend for sitt gründerskap med prosjektet Norsk Redningsdrone, men hun er kanskje enda bedre kjent for sine mange initiativ rettet mot Trondheims teknologiinteresserte kvinner.

 – Vi mener at Kristina sitt engasjement og drivkraft har bidratt til å utvikle Trondheim, og hun er et godt eksempel på hva vi mener med et samfunnstalent, sier Siri Borthen Flatås i SpareBank 1 SMN.

 Skapte en møteplass for teknologi-interesserte

Kristina Brend kaller seg ikke en ildsjel selv, men etter å ha pratet med henne er det tydelig at hun passer beskrivelsen. I tillegg til å være i innspurten av en mastergrad innen industriell økonomi og teknologiledelse, driver hun sitt eget firma, har en rekke frivillige verv og står bak suksessen Girl Geek Dinners i Trondheim.

 – Girl Geek Dinners er en møteplass for alle som er nysgjerrige på teknologi, som ble startet med målet å heve andelen kvinner i teknologibransjen. Nå har vi 3 000 følgere på sosiale medier, og har gjennomført månedlige arrangementer i tre år, sier Kristina.

 28-åringen forteller at flere deltakere har fått jobb i teknologibransjen etter å ha deltatt på Girl Geek Dinners. Men det er ikke bare unge kvinner som er en del av nettverket. Deltakerne har vært både menn og kvinner i alderen 16 til 62 år.

 Har alltid jobbet frivillig

For Kristina handler frivillig arbeid om å engasjere seg i noe man liker. Og selv om dugnadsånden er sterk i Norge, sitter den nok litt sterkere i oppdalingen.

– Jeg vokste opp med dugnad, både i idretten og med diverse bistandsarbeid. Men jeg er ikke unik, to av tre nordmenn driver faktisk med frivillig arbeid, sier hun.

 Hun er glad for å høre at Sparebank 1 SMN endrer talentstipendet, slik at det omfatter flere.

 – Jeg synes det er veldig fint at de satser på samfunn. Det er utrolig mange som jobber frivillig rundt om, og mange som gjør en stor innsats for at teknologihovedstaden Trondheim skal vokse. Det skjer også mye spennende lenger nord i fylket, sier hun.

 Les også: 7 svar til deg som vil søke talentstipend

Skal dele ut 600 000 kroner til talenter

– Vi elsker å heie på unge gründere, idrettsutøvere og kulturformidlere, og skal selvfølgelig fortsette med det. Samtidig ønsker vi også å gi oppmerksomhet og støtte til f.eks. enere innen forskning og utdanning, frivillige ildsjeler, festivalarrangører og miljøforkjempere, sier Siri Borthen Flatås.

Til sammen skal det deles ut 600 000 kroner i stipend. Det deles ut et hovedstipend i hver kategori på 50 000 kroner, mens øvrige vinnere får 20 000 kroner hver. Alle vinnerne inviteres også til en talentdag i Trondheim, med fokus på inspirasjon og talentutvikling.

 For Kristina Brend bidro talentstipendet til å ta prosjektet Norsk Redningsdrone et stort steg videre.

 – Det ga oss blant annet mulighet til å ferdigstille og teste prototypen. Vi hadde ikke kommet like langt uten Sparebank 1 SMNs talentstipend, sier hun.

Vet du om en ung ildsjel i regionen som fortjener oppmerksomhet og støtte til videre satsing? Nå kan du søke eller nominere noen til Sparebank 1 SMN Talentstipend!

Søk her innen 10. desember