talent

Idrettskometen Johannes

Når skjønner man at man har et talent? Johannes Høstflot Klæboe (21) er én av de over 400 talentene som har fått stipend fra SpareBank 1 SMN. Vi har stilt ham noen spørsmål om det å være et talent og et forbilde, og hva det betyr å få talentstipend. 

Les også: Hva har Johannes, Birgit og Charlotte til felles?

Høsten 2015 søkte langrennsløper Johannes Høstflot Klæboe (21) fra Trondheim om talentstipend. Den gangen var han ukjent for de fleste, men juryen mente han hadde det lille ekstra. Og de skulle få rett. Kun dager før talentstipendet ble utdelt, debuterte Johannes i verdenscup’en. Sesongen etter sjokkerte han en hel verden med å bli tidenes yngste vinner av sprintcupen, og nå i vinter har han formelig feid konkurrentene av banen.

Her er Johannes sine svar på det vi lurte på da vi tok en prat med ham tidligere i år om talentstipendet.

– Når forstår man at man har et talent?

Johannes: – Du skjønner vel at du har et talent etterhvert som årene går og resultatene kommer. Andre faller fra mens man selv er veldig motivert for å gå fort på ski. Det er da man skjønner at man har en indre drive og en indre motivasjon til å gjøre det som kreves for å nå målet sitt.

– Hva betyr det å få et talentstipend?

Johannes: – Jeg tror det betyr mye. For mange er det en utfordring å holde på med idretten sin. Det koster penger, og man er nødt til å ha det økonomiske på plass. Det er viktig å kjempe om et talentstipend, og dermed ha muligheten til å nå drømmene sine.

Les også: Syv spørsmål fra deg som vil søke om talentstipend

– Føler du at du er et forbilde?

Johannes: – Ja, jeg føler egentlig det, og det har jeg vært veldig bevisst på fra min side. Jeg har lyst til å være et så godt forbilde som mulig. Jeg vil være med å bidra til at yngre utøvere kan komme opp og nå målene sine. Da er det viktig at jeg er et bra forbilde, både på skiarenaen og utenfor.

Hvilket råd vil du gi til ungdom som vil satse på sitt talent?

Johannes: – Jeg vil gi et råd om å holde fast på sitt, og ha troen på at det man gjør er rett. Og ikke glem å ha det artig. For det skal være artig å holde på med idretten sin. Det skal være en glede der, det skal man ikke glemme.

Les også:

Hverdagspoeten Charlotte

Grenseløse Birgit

Har du – eller kjenner du noen med talent?

Nå kan du søke om talentstipend, eller nominere noen du kjenner. Til våren skal vi dele ut til sammen ca 600 000 kroner til dyktige unge, mennesker med tilknytning til Trøndelag, Møre og Romsdal eller Sogn og Fjordane.

Talentstipend deles ut i tre klasser; kultur, idrett og samfunn. Vi leter etter unge ildsjeler, idrettsutøvere, kulturformidlere, smartinger, gründere og alle som gir oss andre lyst til å klappe litt ekstra.

Søk her innen 10. desember