Kreftsyke Simen (13) fikk nyoppusset hus i julegave

Lokalsamfunnet i Levanger, og vår kollega Marthe, har med prosjekt Hjertebank vist at dugnadsånden lever i beste velgående. ​Les om hvordan naboene overrasket Simen og familien, og finn ut hvordan du også kan støtte Simen og kreftsaken. 

​Les også: Slik kan du spare på å gi

Marthe Sundal jobber i SpareBank 1 SMN, og er en dyktig og likandes kollega. Nå har hun også gjort en formidabel innsats for å hjelpe en nabofamilie i en vanskelig situasjon, og vi har fått følge prosjektet.

Marthe støtter nabogutten Simen i kampen mot kreft. Foto: Privat

Vil du ha lik t-skjorte som Marthe og Simen? Her kan du kjøpe t-skjorte.

Husker ikke et liv uten sykdom

Det startet tidligere i høst på Levanger.

Marthe bor på Nesset sammen med mann og barn. Der lever de et godt liv, med tette bånd til både naboer og lokalsamfunnet for øvrig.  I nærmeste huset bor en familie som har fått føle mer på livets utfordringer enn de fleste av oss.

Nabofamilien til Marthe har nylig fått beskjed om at sønnen Simen har fått tilbakefall. Igjen. For tredje gang må han gjennom en tøff kreftbehandling, og livet blir atter en gang satt på vent. Har de egentlig rukket å glede seg over den perioden han var frisk?

Simen selv kan nesten ikke huske et liv uten sykdom. Familiens overskudd og energi har blitt brukt på å følge opp utallige sykehusbesøk, og det har vært lite fokus på å holde hus og hjem i orden. Familien på fem ønsker seg mer plass. Simen har blitt tenåring, og de trenger plass til å koble av fra sykdommen.

– Vi kikker rett ned på huset deres, og vi kjente på maktesløsheten da Simen fikk tilbakefall igjen. Vi lurte på hva godt vi kunne gjøre for å hjelpe dem, forteller Marthe.

Det var da Simen og familien måtte til Oslo for en måneds langt behandlingsopplegg, Marthe og andre naboer, familie og venner øynet sjansen til å gjøre en ordentlig innsats.

Ekstrem – og hemmelig – oppussing

Nabofamilien pakket kofferten, full av håp og alt de trenger for noen tøffe uker på Radiumhospitalet. Imens tar lokalsamfunnet fatt på det som skal bli et formidabelt oppussingsprosjekt, bak familiens rygg. Huset skal bygges på og bygges om, og flere rom skal få en kraftig ansiktsløftning.

Mens Simen og familien var bortreist, tok venner, naboer og et helt lokalsamfunn fatt på sitt hemmelige oppdrag. Foto: Privat

– Det å endelig få lov til å hjelpe familien på en måte som utgjør en forskjell for dem, kjennes veldig godt og riktig. Vi har i mange år sett at familien ikke har hatt energi til å ta tak i huset selv. De har hatt og har fortsatt en beintøff periode foran seg. Nå får de et nytt hus, der de bare kan nyte julen sammen, uten å trenge å tenke på alt som skulle vært gjort, sier Marthe.

Marthe blir en av initiativtagerne, og viktig drivkraft i prosjektet, som de kaller «Hjertebank». Det etableres en dugnadsgjeng på rundt 50 personer fra Levanger, og i tillegg stiller kommunen opp med hurtig saksbehandling av byggesøknaden, og lokalt næringsliv bidrar velvillig med gratis arbeidstimer og produkter. For eksempel Sørheim Maskin, EL-mann, Innherred entrepenør og Byggmakker for å nevne noen.

Lokalsamfunnet

Deler av dugnadsgjengen tar seg en velfortjent pause. Foto: Privat

– Det er helt utrolig å oppleve hvordan folk stiller opp. Når vi ringte til Sørheim Maskin for å høre om de kunne hjelpe oss med gravearbeidet, kunne vi høre dem komme kjørende rett etter at vi hadde lagt på røret, forteller Marthe skjelven.

Det er overveldende å være i sentrum av så mye hjertevarme og felleskap.

– Det har vært hjertebank i dobbel forstand. Vi har kjent på gleden over å få lov til å hjelpe, men samtidig har vi hatt konstant høy puls. Vi står med malekost, hammer og vaskefille og tenker på om vi blir ferdig i tide, og på om vi klarer å holde på hemmeligheten helt til Simen og familien kommer hjem igjen, sier hun.

Her har Marthe vært på shopping. Næringslivet stilte velvillig opp og sponset både materialer og interiør. Foto: Privat

Hjemkomst full av gledestårer

Noen uker senere får vi en ny prat med Marthe.

– Jeg har akkurat vært med på å ønske Simen velkommen hjem til et totalforandret hus. Det ble tårer og fliring, og et stort følelsesregister for alle involverte, forteller hun.

Hun syns det er godt å ha fått «slippe katta ut av sekken», og endelig få vise frem det endelige resultatet, og ikke minst bilder og video av all aktiviteten som har vært i huset mens Simen har vært til behandling i Oslo.

– Hele familien er fortsatt i sjokk, målløse og stumme, men de er veldig glad for at vi har gjort det vi har gjort, sier hun lettet.

 

En t-skjorte for håp og motivasjon

Senere i desember ble det arrangert fest for alle frivillige og bidragsytere til Prosjekt Hjertebank på Nesset.

Der lanserte Simen sitt eget prosjekt «Fuck Cancer». Simen har nemlig også et ønske om å bidra med noe som kan glede andre.  Han har designet en egen t-skjorte, som han nå selger til inntekt for kreftsyke barn og ungdom.

T-skjorten ble til etter en aktivitetskveld på barneavdelingen på St. Olavs Hospital, der alle på avdelingen fikk designe sin egen T-skjorte.

– «Fuck Cancer» ble min t-skjorte. Den har siden fulgt meg på hver behandling, for å gi meg håp og motivasjon til å stå i kampen en runde til, forteller Simen på sin hjemmeside.

Etter hvert som venner og familie fikk se skjorten, fikk Simen mange spørsmål om han kunne lage en til dem også. Også her tok vår kollega Marthe tak.

Her er Marthe i full gang med å selge t-skjorter til inntekt for kreftsaken. Foto: Privat

På hjemmesiden beskriver Simen selv hva som skjedde:

– Det var da vår gode venn og nabo Marthe Sundal, kom inn i bilde at det ble fart på sakene. «Simen, denne skjorta må ut, dette vil jeg bidra med. Vi kan selge skjorta, så kan pengene gå til det du vil.». God ide syns både jeg, mamma og pappa.

Simen valgte at inntektene skulle gå til barnekreftforeningen Trøndelag, der 50 prosent skal brukes på forskning, og resten på trivselstiltak for kreftsyke barn og ungdom.

Les også: Disse lokale heltene får støtte i høst

Takket lokalsamfunnet og kjøpte t-skjorte til 10 000 kroner

Olav Salater og Marthe Sundal kjøpte t-skjorte på vegne av SpareBank 1 SMN sitt gavefond. Foto: Privat

– Når ting røyner på, har mennesket et stort hjerte for å bidra. Uten dugnadsånden, og uten innsatsen fra næringslivet på Levanger, hadde ikke dette prosjektet vært mulig, sier Marthe.

Prosjektet hadde nok heller ikke vært mulig uten engasjementet til vår kollega, og vi er stolt over å ha så gode ambassadører for lokalsamfunnets styrke hos oss i banken.

– SpareBank 1 SMN heier på både lokalsamfunnet, dugnadsånden og lokalt næringsliv, og vi er utrolig stolt over innsatsen og engasjementet til vår kollega Marthe. Derfor har vi også valgt å støtte Simens t-skjorteaksjon med 10 000 kroner til inntekt for kreftforeningen, sier Olav Salater, banksjef i Innherred.

Du kan kjøpe din t-skjorte for kr 349,-, og samtidig støtte Simens innsamling til Barnekreftforeningens arbeid med forskning og trivselstiltak for kreftsyke barn og ungdom og deres familier.

​​

Kjøp din t-skjorte her

F​acebook-siden til Simens aksjon