Bergenser’n som ikke fløtta sæ

Har du en sekk fra Barnas skidag hengende i skapet? Da er du ikke alene. I anledning 25-årsjubileet til Barnas skidag i Granåsen, har vi spurt våre ansatte om å dele sine skihistorier, og vi har også hentet frem noen bilder fra vårt arkiv. En ting er sikkert! Vi elsker ski, men ikke alle er født med ski på beina!

Kjøp startnummer til Barnas skidag her

Det er i år 25 år siden Barnas skidag ble arrangert for første gang i Granåsen. I like mange år har SpareBank 1 SMN vært stolt samarbeidspartner og heiagjeng til tusenvis av barn som hvert år debuterer i løypene med startnummer på brystet.

Barnas skidag

Fint å ha morfar som heiagjeng! Barnas Skidag 2014

Les også:
Idrettskometen Johannes

Søndag 4. mars blir det igjen skifest for hele familien i Granåsen. Banken stiller med bålkos og aktivitetsløype for barna, og du kan også få ta en titt inn i smøretraileren til skilandslaget.

Her er et knippe skihistorier som våre ansatte har delt, for å sette deg i riktig stemning før den store dagen.

Historie 1: Bergenseren som ikke fløtta sæ

«Jeg kommer fra Bergen, og har gode minner fra barndommens vinterferier på Kvamskogen, der man faktisk kunne oppleve litt snø. Jeg husker godt hvordan det var å gå fiskebein oppover bakkene, for så å måtte stupe ut til siden når noen ropte «løype» lenger oppe. Ingen bergensere kunne svinge unna i nedoverbakke på ski, så det gjaldt å hoppe i sikkerhet.

Derfor fikk jeg også et skrekkblandet møte med trønderske skispor i 25-årsalderen. «Dama fløtte sæ, hu, sjø», hørte jeg en mor rope til sønnen sin, som gikk oppover mens jeg var på vei susende mot ham nedover. Flytte meg?! Hva mente hun? Var jeg blitt «dame», jeg som fortsatt bare var 25 år? Skulle JEG flytte meg? Ehm, da måtte jeg jo først lære meg å svinge!  Og bremse!?

Det endte med at jeg gikk saftig på trynet i ball med en hylende gutt og lite imponert mor… Det har ikke blitt så mange turer i Bymarka etter dette…»

Historien er delt av Siri, konseptutvikler i SpareBank 1 SMN

Løype! Foto: Wacek Kusniercxyk, Barnas skidag 2010

Historie 2: Våte skigleder

«Jeg kommer fra Lillehammer. Har du ikke startet barmarkstreninga i midten av september, kan du like gjerne flytte ut av kommunen. Der skal det trenes teknikk og kondisjon allerede fra barnsben, og i min familie var det intet unntak. I vinterhalvåret ble ferdighetene praktisert og videreutviklet gjennom svært lange skiturer uten koselige pauser og bålkos. Her skal vi GÅ og ikke STÅ på ski. For meg personlig var nok ikke dette en veldig vellykket strategi for å utvikle skiglede og opplevelser sammen med familien, og en episode husker jeg spesielt godt.

Jeg var ikke så veldig gammel, men gammel nok til at jeg husker detaljene rundt denne hendelsen, så kanskje 4 – 5 år. Familien var på hyttetur, og jeg husker at det var surt og kaldt ute. Som småbarnsmor selv, hadde jeg aldri utsatt meg for det stresset det innebærer å tvinge små bevernylonkledde snørrunger ut i – 10 og vind, men min mamma hadde mer mot enn meg. Jeg var mildt sagt grinete når jeg ble slept bortover på smørefrie 80-talls ski, med obligatoriske isklumper i de smørefrie rillene. Vi hadde faktisk klart å forflytte oss et godt stykke når jeg kom på en genial idé for hvordan jeg skulle unnslippe resten av turen, og komme meg inn i den lune varme hytta igjen…

Jeg visste jo at mor var opptatt av at vi ikke skulle bli våte, for våte barn blir syke barn, og det ville de ikke ha. Hvordan blir man så effektivt våt, utendørs i tørr snø og kuldegrader? Man lar kroppen ordne opp. Jeg satte meg på huk, og tisset i den syntetiske Helly Hansen-buksa. Det sildret varmt nedover strømpebuksa og helt inn i skiskoene. Et øyeblikks velvære gikk raskt over i konklusjonen dårlig utøvet dømmekraft. Det var langt tilbake til hytta, og nå vet jeg at selv det lønner seg å tømme blæra nå man fryser, er det veldig lurt å ta av seg på underkroppen før man lar det stå til…»

Historien er delt av Gunhild, markedskonsulent i SpareBank 1 SMN

Lykkelig debutant på Barnas Skidag i 2011. Foto: Stine Jørgensen

Historie 3: På tide med en ordentlig skitur!

«Vi er en familie med fire små barn. Det blir fort for mye energi under ett tak, så da er det godt å komme seg ut. I fjor vinter, før tvillingene hadde fylt fem, fant vi ut at vi skulle på ordentlig skitur, ikke bare i nærområdet som vi pleide. Vi bestemte oss for å ta turen til skileiken i bymarka. Der hadde vi aldri vært før.

Vi pakket opp bilen, og jeg undersøkte hvilken parkeringsplass vi skulle stoppe på. Mannen min kjørte. Da vi var kommet opp, stopper mannen min på parkeringsplassen før den jeg hadde funnet ut vi burde stoppe på. Han mente at vi måtte jo gå litt på ski når vi først var kommet oss opp dit… «Og det kan jo ikke være så langt…»

Men jo. 2,5 km er langt for to par bein som ikke hadde gått på ski før utenom noen småturer i veien utenfor huset… Jeg var så imponert over våre flotte barn som kosta i vei oppover bakker, suste nedover og holdt humøret oppe, selv om han far hadde fått oss ut på en noe lengre tur enn først planlagt..

Det skal dog sies at humøret begynte å dale etterhvert, så til slutt var det min kjære mann måtte ta støyten, og dra pulken med alle ungene pakket oppi. Etterpå var det godt å komme hjem til en deilig varm dusj, kakao og sofakos <3″

Historien er delt av en av våre forretningsutviklere.

Pust i bakken, Barnas Skidag 2014.

Historie 4: En amorøs hund

«En gang familien var på skitur, gikk datteren min foran meg i skisporet. Hun bar sekken sin selv, og den var nok litt i tyngste laget. Plutselig ramlet hun fremover, slik at sekken for over hodet på henne. Hun ble stående slik og streve med tyngden av sekken over hodet, med hodet delvis begravet i snøen, og rumpa i været. Før jeg rakk å hjelpe henne opp i stående stilling, kom det en våryr og vill Golden Retriever springende bakfra…

Heldigvis er ikke datteren min redd for hunder, men hun seg rimelig kjapt på beina igjen. «

Historien er delt av en av våre banksjefer.

Lykkelig etter målgang på Barnas Skidag 2014.

Velkommen til Barnas skidag søndag 4. mars.

Kom gjerne innom teltet vårt, grill marshmallows, besøk smøretraileren eller la barna få forsøke seg quiz-løypen.

Her kan du se programmet for dagen.