Bitcoin

Bitcoin og annen kryptovaluta – kort forklart

Bitcoin, Ether, Litecoin og Ripple – selv om du hører snakk om kryptovaluta overalt, synes du kanskje det hele er litt uforståelig? Finn ut hva det er og hvordan det vil påvirke oss.

Bitcoin er den mest kjente av de omkring 1 400 typene kryptovaluta som finnes i dag. Nye dukker stadig opp, og nasjoner som Sveits, Japan og Russland vurderer å etablere sine egne. Hvis – eller når – norske banker slipper kryptovaluta inn i varmen, vil noen av fordelene være raskere transaksjoner og lavere eller ingen kostnader.

Men hva er kryptovaluta, egentlig?

Kryptovaluta er digitale penger uten bakenforliggende verdi

Det som skiller digital valuta fra tradisjonelle valuta, er at de ikke har forankring i bakenforliggende verdier. Ingen myndighet eller sentralbank har kontroll. Prisen på Bitcoin styres av tilbud og etterspørsel – verdien ligger altså i neste kjøpers tiltro til verdien. Det forklarer hvorfor prislappen per Bitcoin gikk fra 752 til hele 17.000 dollar i 2017.

Avansert kryptografi og IT-løsninger sørger for at kryptovaluta kan overføres. De fleste kryptovalutaene bruker en teknologi kalt blockchain, eller blokkjede som vi kaller det på norsk, for å transportere verdiene. Dette er en desentralisert hovedbok fordelt på mange hundre tusen datamaskiner rundt om i verden. Bak disse sitter private «minere» som verifiserer transaksjonene.

Les også: Vipps, BankAxept og BankID Norge slås sammen

Reguleringer er på vei

For kundene er kryptovaluta foreløpig på et tidlig stadium. Det er vanskelig å bruke, komplisert å sikre seg og det er mye svindel. Litt som Internett da det først kom. Som enkeltpersoner visste vi ikke helt hvorfor eller hvordan vi skulle bruke det, ei heller hvordan gjøre det på en sikker måte.

For bankene kan introduksjonen av kryptovaluta bety at transaksjonskostnadene går ned over tid, og at forretningsmodeller må endres. I dag har ingen norske banker åpnet for at bedrifter kan kjøpe og selge kryptovaluta via bankkonto i Norge.

– Før et lovverk er på plass, er det utfordrende for gjennomregulerte banker å skulle benytte kryptovaluta. Verdens myndigheter jobber nå hardt for å vedta reguleringer og lovverk som støtter teknologien. Når dette er i sving, vil vi sannsynligvis handle i kryptovaluta på lik linje med andre valutaer, og ha produkter som støtter dette, sier Knut Eilif Halgunset, leder av digital utvikling i SpareBank 1 SMN.

Les også: Hele regionen er på vei opp

Banken følger nøye med på utviklingen

– Vi har stor tro på blockchain som et åpent og generelt nettverk for verdiutveksling, men som bank er vi skeptiske til ukontrollerte og uregulerte digitale kryptovalutaer. Noen typer kryptovaluta er kommet for å bli, men det er vanskelig å spå hvilke. Vi følger nøye med på utviklingen, forteller han.

Vi i SpareBank 1 SMN jobber for å få mer kunnskap om og innsikt i denne type valuta, blant annet gjennom pilotprosjekter som allerede er gjennomført, og samarbeid med kryptovalutaselskaper og andre banker rundt om i verden.

Ved vårt hovedkontor i Søndre gate 4 sitter dessuten folk med kompetanse på feltet. For kompetanse trengs, både blant bankene, myndighetene, kundene og brukerne.

Les også: Her skal fremtidens bank skapes

Ikke prøv å bli rik på kryptovaluta som Bitcoin

Når prisene har skutt i været, med variasjoner på 30–70 prosent på bare én uke, er det fristende å spekulere. Men det bør du ikke gjøre, mener Endre Jo Reite, privatøkonom og konsernbanksjef for personmarked i SpareBank 1 SMN:

– Vi heier på teknologiske fremskritt som dette, men fraråder sterkt å forsøke å bli rik på kryptovaluta. Det har vært utbredt med svindel, hacking og useriøse aktører, og det er skyhøy risiko for tap av penger. Hvis du kjøper kryptovaluta, må det være ut fra en sterk tro på at akkurat den ene kryptovalutaen blir vinneren i fremtiden, og at andre vil kjøpe av deg. Din eneste tilgang til verdien ligger i en kode på 35 tegn. Mister du eller blir frastjålet denne, er loddet ditt i fremtiden tapt.

Les også: Bør du som er ung spare til pensjon eller bolig?

Test deg selv med pensjonskalkulatoren