Plast- og miljøtiltak i hele Trøndelag og på Nordvestlandet

7 miljøtiltak man kan få penger for å gjøre

Hvert minutt havner rundt 15 tonn plast i havet, og det vil snart befinne seg mer plast enn fisk i sjøen. Derfor inviterer vi lag og foreninger til Plastdugnaden 2018. Slik kan dere gjøre noe for miljøet.

Hvert minutt havner rundt 15 tonn plast i havet, og det vil snart befinne seg mer plast enn fisk i sjøen. Kampen mot plastforsøpling er et stort globalt problem, som vi også må jobbe med lokalt.

Les også: Bidrar med millionløft i kampen mot plast.

To ganger i året kan lag og foreninger i Midt-Norge søke om støtte fra bankens gavefond. I vår prioriteres søknader om utstyr og prosjekter som vil bidra positivt i kampen mot plast. Her får du noen tips og eksempler på hva man kan søke om støtte til.

1. Søppelsortering og resirkulering av plast

Selv om mange har blitt flinke til å sortere avfallet sitt hjemme i sin egen husholdning, vet vi at en del lag og foreninger fortsatt henger etter. Innkjøp av søppelsorteringssystem er en enkel måte å bidra i kampen mot plast, og det finnes mange gode løsninger på markedet for både klubber, festivaler og cup’er. Kanskje kan en enkel skyllestasjon løse problemet med at alt plastavfallet havner i restavfallet? Søk om støtte til søppelsorteringssystem her

plast

2. Alternative transportløsninger

Biltransport og slitasje på dekk står for det største utslippet av mikroplast i naturen i Norge. Mange fritidsaktiviteter krever at man reiser langt for å delta. Det kan være ressurskrevende å organisere fellestransport eller kollektivtransport, og det er jo så enkelt å bare hive seg i bilen… Søk om ekstra penger i kassen til mer miljøvennlig transport

3. Ryddeaksjoner

Kanskje ønsker laget ditt å gjennomføre ryddeaksjoner på utilkommelige steder? Ved enkelte øyer og strandlinjer må man leie inn båter for å rydding for plast og annet marint avfall. Søk om støtte til å drive X-treme Strandrydding her

Noen av oss husker Blekkulf, og vi vet at det også i dag er mange barn og unge som er opptatt av miljø og grønne lokalsamfunn. Har dere en god idé, et prosjekt eller utstyr dere trenger støtte til, som vil gjøre lokalsamfunnet der du bor litt grønnere, så vil vi gjerne høre fra deg!
Søk om støtte til å gjenopplive Blekkulf-klubben her

4. Gjennom Plastdugnaden 2018 kan også barnehager og skoler bli med på bankens ryddeaksjon i mai.

Ved deltakelse kan de få 100 kr i støtte for hver sekk med avfall man samler inn. Les mer om ryddeaksjonen og meld på laget, foreningen, skolen, klassen eller barnehagen her: Bli med på ryddeaksjon.

5. Gaver, give aways og lignende

Mange lag og foreninger arrangerer konkurranser, cup’er og stevner der det deles ut effekter og premier til glede for deltagerne. Kanskje er det på tide å revurdere hva man deler ut, hvilken nytteverdi effektene har, og om man kan velge mer miljøvennlige gaver? Søk om støtte til bærekraftige premier her

6. Engangsbestikk og serviser

Det svømmer over av plastkopper, plastgafler og plastglass på festivaler og cup’er. Vi skjønner godt at det er lettvint, og enkelte ganger også vanskelig å unngå, men vi tror mange lag og foreninger kan revurdere bruken av slikt utstyr. I dag finnes det nedbrytbare, og sågar spiselige (!) alternativer på markedet. Og kanskje kan man også ta oppvasken på dugnad? Søk om støtte til spiselig bestikk her

7. Utstyr for å hindre utslipp fra kunstgressbaner

Kunstgressbaner er en annen miljøversting for regionens mange fotballklubber. Det er estimert at hver bane bidrar med utslipp av mellom 3 og 5 tonn gummigranulat i naturen hvert år. Vi i SpareBank 1 SMN har vært med på å støtte byggingen av mange av disse banene. Nå ønsker vi gjerne å være med på å rydde opp igjen. Søk om støtte til granulat-oppsamlingsutstyr

Søk om støtte til miljøtiltak innen 10. april

Situasjonen krever at vi tar et felles løft

Et bilde av en hval med magen full av plast, satte nylig en støkk i mange av oss. Kanskje har du begynt å resirkulere yoghurtbegre litt oftere etter dette? Det er supert, men hvor miljøbevisst er korpset, fotballaget, sangkoret og ungdomsklubben du og familien er med i?

Vår oppfordring er klar. Fortsett å være kritisk til antall plastposer du tar imot på shopping, men utfordre også laget/foreningen du er medlem i. Vi kan alle bidra med vårt i kampen mot plast, og SpareBank 1 SMN stiller med midler til de organisasjonene som vil delta!

Les også: 7 spørsmål fra lag og foreninger som vil søke om støtte fra banken