Ung og lovende? dette bør du vite om penger og luksusfeller

Ung og lovende? Dette må du vite om penger og luksusfeller

Her er (nesten) alt du som er ung må vite om penger, og det du trenger å passe på for å ikke havne i fella.

Når du blir 18 år, eller student og klar for å flytte for deg selv, så er det plutselig så mye du får lov til, og mange muligheter som byr seg.  Det meste nytes best med litt forsiktighet. Her får du rådene til hvordan du kan være ung og ha det kult – uten å havne i fella.

Få et forhold til hva hverdagslivet koster

– Ikke undervurder hva alle de hverdagstingene du kanskje tidligere har tatt for gitt egentlig koster, sier Endre Jo Reite, privatøkonom i Sparebank 1.

Han forteller at det kan være vanskeligere å opparbeide seg noe forhold til hva ting koster hvis man ikke har hatt noe innsyn i familiens økonomi før man flyttet hjemmefra. Derfor kan det være lurt å prøve å lære litt av familieøkonomien før man flytter.

– Prisen på ting som ost, brød og strøm kommer ofte overraskende på dem som plutselig må betale det selv. Spesielt er det lett å undervurdere hvor mye slikt koster over tid. Det kan gjøre det utfordrende å planlegge, forteller Endre Jo.

Skal du flytte for deg selv, kan det være lurt at du «bor deg inn» på hybelen en måned eller to før du bestemmer deg for hvilke utskeielser du kan ta deg råd til.

– Føl på det. For det er kanskje annerledes enn du hadde sett for deg. Unn deg heller noe godt først når du ser at du klarer å holde styr på økonomien, sier privatøkonomen.

Les også: 9 tips til hvordan du kan bruke mindre penger på småkjøp og mat

Unngå impulsfellen – og sett av penger med en gang

Lar du deg litt for lett lokke til å kjøpe små og store ting på impuls? Da kan du fort havne bakpå når økonomien strammer seg til. Derfor kan det være lurt å øve seg litt på å ha en litt høyere terskel for å dra kortet.

– Det beste er å sette av penger med en gang du får dem inn på konto. Du kan gjerne sette opp autotrekk til en egen regningskonto. På den måten får du et riktigere bilde av hvilke summer du har å justere forbruket etter, oppfordrer Endre Jo.

Det er også lurt å ha innstillingen om at det ikke er et mål å bruke opp pengene, eller å få dem til å strekke til. Målet bør være at man har litt til overs, slik at man kan bygge seg opp en liten reserve i fall man skulle få akutt behov for penger eller mulighet til å unne seg noe senere.

Les også: Sjekkliste over ting man bør vite om kreditt

Vær trygg når du handler på nett, reiser og bruker strømmetjenester

Du vet kanskje at det er lurt å bruke MasterCard fremfor bankkort når du handler på nett og når du skal kjøpe reise. Men apper og strømme- og abonnementstjenester er også netthandel.

En tjeneste kan bli hacket eller noe annet kan skje slik at kortinfoen din havner på ville veier. I såfall vil du være glad om det er master’n og ikke bankkortet det er snakk om. Havner bankkortinfoen din i gale hender, risikere du i verste fall å få lønnskontoen din tappet. Med MasterCard er det ikke dine penger som forsvinner.

– Men vær klar over at det blir dyrt å ligge på etterskudd. Alt blir dyrere og mer vanskelig hvis du bruker livet ditt på å løpe etter regninger. Så dersom du velger å bruke MasterCard, så må du ha en klar plan for hvordan du skal betale det, forklarer privatøkonomen.

Les også: Lynkurs for ferske eiere av MasterCard for unge

Betal regningene med en gang

Fordelen med å være ung er at du har færre faste forpliktelser. Men regninger bør du aldri skyve på, selv om det kan være fristende å la de vente til du får en storutbetaling fra Lånekassen eller på lønna.

– Ikke legg vekk regninger, for eksempel til feriepengene kommer. Vær klar over at levekostnadene du som ung ender opp å ha om sommeren kan bli høyere enn du regner med. Det kan fort ende med en smell i august, forteller Endre Jo, som har ett råd fremfor alt annet:

– Betal regninger først, sørg så for å dekke levekostnader, sett av litt til sparing etterpå, og belønn deg selv (vel fortjent) til slutt!

7 tiing du som er 18 år bør vite om kreditt