Penger og pengelære er en viktig del av det å bli voksen. Gode vaner starter gjerne tidlig.

Hvorfor skal barnet mitt tenke på penger? Er ikke det min jobb?

Barn må få være barn, og voksne har ansvaret for økonomien og familien. Men foreldre vil gjerne at barna skal legge til seg gode vaner og at de skal få en fin forståelse for hvordan ting henger sammen. Det gjelder også penger. Slik kan du gi dem et godt grunnlag, enkelt og trygt, og på dine premisser.

– Elevene vi møter i skolen er ikke interessert i økonomi. Men de er veldig opptatt av penger! Det kommer frem at det er noe de ikke snakker nok om hjemme. Det selv om de både har interesse for det og mange spørsmål, forteller mamma og finansrådgiver Marit Jørpeland i SpareBank 1 SMN.

Selv om mange tenker at de på et tidspunkt skal sette av litt tid til å lære bort gode pengevaner, opplever de nok at tiden går og mulighetene til å lære bort med den. For det som oppleves som det mest praktiske i hverdagen er jo bare å ordne det som må ordnes for dem.

– Å utsette det til senere, eller droppe det helt, er en fremgangsmåte som barna og tenåringene lærer lite av. Og plutselig – er de voksne og skal klare seg selv, sier Jørpeland som gjennom jobben jevnlig besøker skoler for å snakke med barn og unge om penger.

Les også: Privatøkonomens syv beste tips til foreldre

Hvordan snakke enkelt om penger?

Utnytt mulighetene i det dere allerede gjør. Penger er en del av hverdagen, og det kan man godt utnytte for å få litt og jevnlig læring. Her er noen av Marit sine måter å snakke om hverdagslige hendelser med barna sine for å lære dem om penger:

Lønn og regninger

  • I dag fikk mamma lønn for jobben hun gjør. Lønnen er vi avhengige av for å ha råd til alt vi trenger. Det første vi gjør når lønnen kommer er å betale regninger. Så bruker vi litt penger hver uke på mat og andre ting vi trenger. Noe sparer vi også til senere, og noe kan vi kanskje kjøpe en is for i dag. Kunne du tenkt deg å tjene penger, og hvilke oppgaver kunne du gjort for en ukelønn?
  • Regninger får vi fordi vi har kjøpt noe eller fordi vi skylder noe. Det er vanlig at ting som strøm, telefon og TV koster noe. Det samme gjelder ting man er med på, som idrettslaget, treningsstudio og korpset. Regning på lån betaler man fordi man for eksempel har lånt penger til å kjøpe hus. Det lånet betaler man tilbake litt av hver eneste måned, helt til man ikke skylder noe lenger. Hva i huset tror du vi betaler for, og hva tror du det koster?

Brus og småkjøp

  • En brus koster 25 kroner. Visste du at hvis du kjøper en sånn hver dag så er det over 9000 kroner i året? Hadde du droppet brusen og spart de pengene så hadde du hatt mye penger til å kjøpe deg det du ønsker deg aller mest.
  • Hvis du måtte velge: Ville du hatt 50 kroner i dag, eller vil du vente tre dager og så få 100 kr? Ville du hatt en brus i dag, eller 100 kroner OG en brus på lørdag?

Les også: Hvordan lære barn om penger når de ligger i et bankkort?

EU-kontroll og bil

  • I neste uke så må bilen på noe som heter EU-kontroll. Det er noe alle med bil må gjøre annethvert år for at man skal være sikker på at bilene som kjører på veiene er trygge. En sånn kontroll koster litt penger, og det kan også være at vi blir bedt om å reparere noe.
  • Visste du at vi også må betale for parkering når vi kjører til byen? Mange steder hvor vi kjører så må vi også betale for å kjøre videre. Det kalles bompenger. Og dette er bare noe av det det koster å ha bil.

Ferie og opplevelser

  • Neste sommer skal vi på reise til utlandet i tre uker. En slik ferie koster mye penger. Det betyr at allerede nå så må vi foreldrene begynne å spare litt hver måned, slik at vi kan kose oss skikkelig på den ferien. Kanskje du også vil spare litt, så du kan ha med deg noen penger du kan bruke på akkurat hva du vil når vi er der?

Trygt og lærerikt med digitale verktøy og eget bankkort

Noe som gir foreldre en ekstra god mulighet til å sette seg ned med barna for å snakke om penger er å gjøre dem klar for å få eget bankkort. Når man har lært seg kortvett og fått det kan man også ta i bruk appen Spink. Her får både forelder og barn enkel oversikt over hvor mye barnet har, hva han eller hun har brukt penger på. Appen gjør det også lett for barnet å sette opp og følge med på egen sparing.

– Vi ser at appen Spink er et fantastisk verktøy for barn både i barneskolen og godt oppi tenårene. Niendeklassingene kan sette opp sparing til egen moped. Tiåringen kan se tydelig at han har brukt mesteparten av pengene sine på godteri, om han har det. Så langt virker det som om de som har tatt i bruk appen og eget bankkort har et mye tydeligere forhold til penger og hva de selv bruker det på. Som forelder får du inngang til gode samtaler om penger, samtidig som du har full oversikt og kontroll, avslutter Jørpeland.

Mer om appen Spink Bestill bankkort for barn