Skal du kjøpe din første bil? Her er sjekklisten for deg

Når du kjøper bil er det en del ting du må være oppmerksom på. Her er noen tips til deg som skal kjøpe bil:

  1. Sjekk kilometerstand, årsmodell og EU-kontroll hos Statens vegvesen
  2. Hvis det er gjeld på bilen, kan du i verste fall miste den siden gjelden følger bilen, og ikke eieren. Det tar cirka tre dager før en heftelse blir registrert. Sjekk bilen i Brønnøysundregisteret, og ta vare på utskriften i tilfelle det dukker opp problemer senere.
  3. Dyr forsikring med mange hestekrefter – Som ung og uerfaren sjåfør er forsikringen dyrere før du har spart opp bonus, men det er ikke bare erfaringen som bestemmer forsikringssummen. En bil med mange hestekrefter og høyere topphastighet har dyrere forsikring enn en bil med færre hestekrefter. Les mer om bilforsikring.
  4. Pass på at selgerens legitimasjon stemmer med navnet på eieren i vognkortet. Hvis du betaler til en som ikke eier bilen, risikerer du å tape både pengene og bilen. Dette kan du sjekke med en SMS til Statens Vegvesen, send SMS til 2282, der du skriver «REGNR» før registreringsnummeret: REGNR AA00000. Tjenesten koster tre kroner.
  5. Serviceheftet viser bilens historikk, og kan gi god informasjon om arbeidet som er gjort på den. Statens vegvesen har også kjøretøyopplysninger via SMS. Sjekk også tilstanden på bilen; prøvekjør den, og sjekk den på et autorisert verksted. Et tips er å bruke tilstandsrapporten fra Forbrukerrådet og Norsk Bilbransjeforbund
  6. En garanti skal gi deg bedre rettigheter enn det loven allerede gjør. Det kan for eksempel være lengre klagefrist, eller gratis reparasjon. For at garantien skal gjelde, må alle servicer være fulgt.
  7. Når du kjøper bruktbil er det viktig å skrive en ordentlig kjøpekontrakt. En digital kjøpekontrakt signert med Bank-ID beviser hva som er avtalt og er enkelt tilgjengelig hvis du bruker TUT. Det kan også lønne seg å va vare på annonsen for bilen.

Les også: – Vi omsetter bruktbiler for over 10 milliarder kroner uten kontrakt

Kjøpe brukt eller lease?

Når du langtidsleaser får du en ny og sikker bil, uten å binde opp egenkapital. Du slipper også å bekymre deg for hvor mye du vil få igjen for bilen den dagen du skal selge den. Du betaler et fast månedsbeløp som dekker renter, verditap og din bruk av bilen. Selv om månedsleien vil kunne påvirkes av variasjoner i rentenivået sikrer du deg forutsigbarhet i stor grad. Fordelen er også at du slipper å bekymre deg for verdifall ved salg, og du kan med jevne mellomrom bytte ut leasingbilen din, noe de som liker å kjøre nye og sikre biler vil sette pris på.

Ulempen med leasing er at du eier ikke bilen selv, men kan kjøpe den ut etter tre år. Den dagen du leverer inn bilen er det også risiko for påkostninger om det skal være noe galt med kjøretøyet. Dette slipper du å tenke på om du eier bilen selv. Det er også viktig å huske på at det er ikke kun den månedlige kostnaden som gjelder når du leaser, men også et innskudd gjerne på 40-70 000 kroner som skal betales før du får cruise rundt i den splitter nye leasingbilen din.

Ønsker du mer informasjon om bil? Her er sjekklisten til NAF. 

Skal du kjøpe eller selge bil? Gjør det med TUT