Søppelsortering på badet hos Siri

En tidligere Blekkulf-groupie’s bekjennelser (og lovnader) om søppelsortering

Trebarnsmor, prosjektleder for Plastdugnaden 2018 og tidligere Blekkulf-groupie. Der har du meg. Jeg har i mange år vært ganske flink til å sørge for familiens søppelsortering og resirkulering av papir, plast, tekstiler, boss, rask og rukkel…

Yoghurt- og rømmebegre skylles og puttes i en boks for seg. Hermetikkbokser fylt av knuste melkeglass legges i en annen, og (en million) barnetegninger og aviser i en tredje. Jeg skyller og sorterer, og kjefter på mann og unger som ikke følger opp. Slik har det vært en stund, og ekstra fart fikk jeg på meg da jeg fikk nytt kjøkken med enda bedre system for søppelsortering under vasken. Lekende lett, og en viktig innsats for en bedre verden.

Sortering

Vis meg søplet ditt, og jeg skal fortelle deg hvem du er. Her er plasten plassert oppskriftsmessig i beholderen nede til venstre. Se og lær 😉

Den siste tiden har jeg også begynt å klippe opp bittesmå dressingposer (de som kommer med Adams matkasse, vet du), for å skylde og sortere disse også. Det krever litt innsats, for dressingene er full av majones, og det må mer enn én dråpe zalo til for å få det rent. Mannen min himler med øynene, mens jeg freser «tenk på hvalen», og fortsetter min edle plastinnsats.

Frisoner for søppelsortering i hjemmet og på jobb?

Nja, bortsett fra på badet, da… Og vaskerommet! Der gjelder det liksom ikke. Det er på en måte frisone for søppelsortering der nede. Én ting er når man har systemet klart under vasken på kjøkkenet. En annen ting er når man kun har én søppeldunk i kjelleren, og eventuelt må ta med seg bosset både én og to etasjer opp for å sortere det riktig… Det kommer nok ikke så mange sjampo- og tøymyknerflasker inn til gjenvinning. I hvert fall ikke fra min husholdning…

Hm, også er det jobb… I vårt fem etasjes bygg, har hver etasje sitt eget kjøkken. Av årsaker ingen kan forstå, er søppeldunkene plassert under kaffemaskinen, ikke under vasken. Hver eneste dag fører dette til slamring med skapdører og sukking fra kolleger som nok en gang har åpnet feil skap for å hive rasket sitt. Idiotisk plassering, selvsagt. Alle vet at søppel skal kastes under vasken, ikke under kaffemaskinen.

Les også: Bidrar med millionløft i kampen mot plast.

Kanskje er det denne irritasjonen som gjør at det går helt i ball når søplet til slutt kastes. Vi har nemlig ingen etablert, felles forståelse for hva de fire søppeldunkene under kaffemaskinen skal brukes til. For meg er det selvsagt at restavfallet skal foran til høyre, hermetikk og papir bakerst, og plast foran til venstre. Men for deg er det kanskje vanlig å kaste plasten bakerst til venstre, og papiret foran til høyre? Ikke vet jeg, men jeg ser med sikkerhet at mine kolleger og jeg er uenige, for de fire søppeldunkene er fylt av nøyaktig det samme; en blanding av både plast, papir, bananskall og flasker.

Ja, du leste riktig. Flasker! De som gir pant, vet du. For hva gjør man når man verken blir enig om hvor plast og papir skal kastes, og heller ikke har en egen boks for panteflasker? Man kaster alt i samme. Og blåser regelrett i alle de reglene som gjelder i egen husholdning. Det er på en måte frisone for søppelsortering på jobb også….

Jeg lover å skjerpe meg – både på vaskerommet og på jobb!

Før helgen skjedde det faktisk noe som vil gjøre det enklere på jobb. Plutselig hadde en av mine kolleger hengt opp en egen pose for panteflasker. Et superenkelt tiltak. For det er jo nettopp slik det er; enkelt!

Yes! Nå får vi småpæng til å kjøpe fredagskos til fredagsquiz’en!

Hjemme skal vi også skjerpe oss. Fra nå av er det ingen frisoner! Familien er herved utfordret – mamma har fått plast på hjernen! Det er det heldigvis flere som har fått nå – verden er iferd med å våkne opp. Blir du med?

Les også: Slik kildesorterer du – hva går hvor

Hvert minutt havner rundt 15 tonn plast i havet, og det vil snart befinne seg mer plast enn fisk i sjøen. Kampen mot plastforsøpling er et stort globalt problem, som vi også må jobbe med lokalt. Ingen kan løse plastproblemet alene, men vi kan alle bidra med vårt. Som f.eks. å ta med seg sjampoflasken ut fra badet når den er tom, for å legge den i plastavfallet…

Og du, ikke legg igjen Blekkulf hjemme, da! Ta han med på jobb også! 🙂

Om Plastdugnaden

  • SpareBank 1 SMN deler av sitt overskudd med Midt-Norge, og støtter allmennyttige formål i vår region. I 2018 er minst 1 million kroner av samfunnsutbyttet satt av til å bidra i kampen mot plast og marin forsøpling.
  • Gjennom Plastdugnaden 2018 vil banken ta en rekke initiativ for å fokusere på plastproblematikken.  Lag og foreninger kan søke om støtte til sine miljø- og plasttiltak, og skoler, barnehager og organisasjoner inviteres til å delta på ryddeaksjon de to første ukene i mai. Det skal også arrangeres en idékonkurranse for forskere, gründere og næringsliv.
  • Plastdugnaden har en egen nettside: smn.no/plastdugnaden.