Plastdugnaden Frøya

Årets hyggeligste budsjettsprekk

Plastdugnaden 2018 sin oppslutning ble mye større enn det banken våget å håpe på. Budsjettet var satt til 150.000 kroner. Resultatet ble 1,7 millioner kroner!

– Som bank bør vi helst ikke bomme på våre regnestykker, men dette er jo bare hyggelig. I alt deltok mer enn 11.000 frivillige fra barnehager, skoler, lag og foreninger i dugnaden – fra Øvre Årdal i sør til Rørvik i nord. De har fylt 17.000 sekker med plastavfall. Helt fantastisk, sier konserndirektør Rolf Jarle Brøske.

SpareBank 1 SMN inviterte tidligere i vår med seg organisasjoner, skoler og barnehager på en stor plastdugnad, der det vanket 100 kroner per sekk fylt med plast og annet avfall fra naturen.

– Det er både trist og hyggelig på en gang. Trist fordi det er så mye søppel å ta av. Hyggelig derimot at så mange vil gjøre noe med problemet. Jeg håper vårt bidrag kan motivere andre til å ta miljøutfordringen, sier Brøske.

Jenter 11 i Strindheim IL fotball tar i et tak for miljøet. Foto: Strindheim IL.

Grendalag fylte 1299 sekker

Blant de nær 400 ryddelagene som deltok i Plastdugnaden 2018, fylte Klubben grendalag på Frøya hele 1299 sekker. Som takk for innsatsen får de 129.900 kroner fra SpareBank 1 SMN. Bildet øverst i bloggsaken er tatt utenfor bankens kontor på Frøya, etter at Klubben grendalag var og leverte sine sekker…

Fylkesmannen i Trøndelag deltok under lanseringen av ryddeaksjonen i mars i år. Fagdirektør Stein-Arne Andreassen i klima og miljøavdelingen gleder seg over responsen.

– Dette overgår også våre forventninger. Plastdugnaden har virkelig engasjert, ikke minst blant barn og unge som gjennom dugnaden har lært seg å se utfordringen og selv bidra til å gjøre noe med den, sier Andreassen.

– Med dette er ikke problemet med marin forsøpling løst. Fylkesmannen oppfordrer gjerne til lignende tiltak fremover. Plastryddingen må fortsette, sier fagdirektøren.

Ivrige barn rydder plast i fjæra på Inderøya. Foto: Utøy skole

SMN fortsetter miljøkampen

SpareBank 1 SMN stopper ikke her, og vil dele ut i alt ca. seks millioner kroner for å bekjempe plastproblemet. Banken har mottatt over 100 søknader fra lag og foreninger som gjerne vil ta opp kampen mot plastavfall. Ca. 60 av søknadene er nå blitt innvilget, og vil utløse i alt én million kroner i økonomisk støtte.

Banken utfordrer også næringslivet. Gode idéer som kan gjøre noe med plastproblemet vil bli honorert med inntil 100.000 kroner.

I tillegg gir Sparebankstiftelsen SMN tre millioner kroner for å samle opp granulat fra kunstgressbaner i Midt-Norge. Gummikuler fra kunstgressbaner er den nest største kilden til mikroplast og marin forsøpling. Det spres flere hundre tonn granulat i året bare her i Midt-Norge.
Les også: Sparebankstiftelsen gir 3 millioner kroner til granulatoppsamling.