Elias (12) begynte å spare mer da han fikk bankkort

Hos familien Bjørken Edvardsen i Verdal har det skjedd noe spennende, som mange av kundene våre kjenner seg igjen i. For da eldstemann Elias (12) fikk bankkort for barn og mobilbanken Spink, fikk han virkelig øynene opp for penger og sparing. Og det helt uten bruk av kontanter.

– Han ser på pengebruken helt annerledes nå sammenlignet med tidligere. Jeg ser at han er mer opptatt av å spare når han ser pengene gå ut av konto, og skjønner hva han kan gå glipp av når han bruker 25 kroner på brus hver dag, forteller tobarnsmor Anna Marie Bjørken.

Det å lære barn om penger og økonomi, er ikke alltid like lett – spesielt ikke i vårt kontantløse samfunn. Dagens foreldre er stort sett vokst opp med tradisjonelle sparebøsser og kontanter, men hvordan går man som forelder fram når pengene «bor i kortet»? Familien Bjørken Edvardsen i Verdal med mamma Anna Marie og pappa Roger i spissen, har fått barna til å få øynene opp for økonomi ved hjelp av bankkort for barn og appen Spink.

Les mer om Spink her

 

Tolvåringen liker å se pengene vokse

Tidligere i år fikk tolvåringen i familien både bankkort for barn og mobilbank-appen Spink. Appen blir flittig brukt.

– Appen er som en mobilbank for barn, og gir en god oversikt over hva som er på konto, og hva pengene har gått til. Elias har i alle fall fått et mer bevisst forbruk, og er opptatt av å sjekke mobilbanken ofte for å ha kontroll. Begge ungene får penger etter innsats, og da er det fint å se at beløpet vokser i appen, mener Anna Marie.

Elias Edvardsen (12) fikk nylig bankkort for barn og Spink. Nå har han blitt flinkere å spare penger.

Elias Edvardsen (12) fikk nylig bankkort og Spink. Nå har han blitt flinkere å spare penger.

Populært med bankkort for barn

Både Elias og lillesøster Gudrun (10) får penger av mamma og pappa om de bidrar hjemme.

– Vi har ikke ukelønn hos oss, men når de hjelper til med ting som å dekke på bord, lufte hunden, og ta ut og inn av oppvaskmaskinen, får de penger for det. Målet vårt er jo å lære de at penger ikke kommer av seg selv, man må gjøre en innsats. Også er det jo det med å forvalte pengene også. Der må de få erfare litt selv og kjenne på at det er konsekvenser om de ikke tar gode valg og prioriterer for eksempel sparing, mener Bjørken.

Lillesøster Gudrun (10) har ennå ikke fått bankkort og Spink, men ønsker seg det veldig. Enn så lenge får hun se på appen til storebror Elias (12).

Lillesøster Gudrun (10) har ennå ikke fått bankkort og Spink, men ønsker seg det veldig. Enn så lenge får hun se på appen til storebror Elias (12).

I Spink-appen kan barna sjekke saldo, se siste transaksjoner og be om penger fra foreldre. I tillegg kan man spørre banken om ting man måtte lure på.

– Elias spør oss om penger om det er noe spesielt, men det er beløp som er nøktern. Nå har ikke Gudrun fått bankkort for barn og Spink ennå, men det er noe hun ønsker seg veldig. Det har nesten blitt litt populært blant barna i klassen nå. Men det er jo positivt, for de lærer utrolig mye ved at man stiller krav til selvstendighet. Også er det jo bedre at de gjør noen feilgrep nå med små beløp, enn at de begår samme feil når de er voksne, sier Bjørken.

Nysgjerrig på hvordan du kan lære ditt barn om penger og økonomi? Les mer om det her!

I Spink kan barna be om penger fra foreldrene.

I Spink kan barna be om penger fra foreldrene.

Gode råd og samtaler

Hun har ingen betenkeligheter med å gi barna sine bankkort fra de er rundt 10 år, men mener det er en vurdering som foreldre må ta selv.

– Alle barn er jo forskjellig, så en fast alder er vanskelig å si. Men vi ser helt klart fordelene med å lære de verdien av penger tidlig. Vi har også fått god hjelp av vår kunderådgiver i banken som har tipset oss om hvordan vi kan snakke med barna om sparing og forbruk, og vi ser helt klart at det bærer frukter.

For nå er Elias i sparemodus, og han skjønner hva som skal til.

– Jeg må bruke mindre penger på småting, og heller spare. Tar jeg med matpakke på skolen istedenfor å bruke penger i kantina, så kan jeg også spare mer.

Og siden dataspill er en populær hobby for 12-åringen er ønsket også klart:

– Jeg sparer til en «gamingstol» jeg kan ha her inne. Den koster ganske mye, men om jeg sparer alle pengene jeg får i bursdag og sånn også, så får jeg det til.

Les mer om og bestill bankkort for barn og appen Spink

 

En skikkelig "gamingstol" er det som mangler på rommet til Elias. Med litt sparing kan kanskje den drømmen komme i oppfyllelse.

En skikkelig «gamingstol» er det som mangler på rommet til Elias. Med litt sparing kan kanskje den drømmen komme i oppfyllelse.