Blikkenslagerdama som konkurrerer med gutta

Hanne Rausand har startet bedrift i en tungt mannsdominert bransje. Etter kort tid har det tatt helt av.

Det er tunge løft til daglig, men for en som har jobbet i feltet i 20 år allerede er det blitt normalen. Hanne Rausand har vokst opp i blikkenslagermiljøet, med både far og onkel i bransjen. Som 14 åring fikk hun sommerjobb hos slekta, og da var det gjort.

– Grunnen til at jeg valgte denne karrieren er jo til dels at min far og onkel er blikkenslager. Men jeg elsker også hvor alternativt arbeidet er. Det er så mye variasjon. Vi er ute, vi er inne, vi klatrer på tak, det er rett og slett herlig.

Det ble raskt bestemt at svennebrev skulle Rausand ta. Og deretter har veien staket seg ut foran henne. Etter flere år hos både store og små bedrifter bestemte hun seg for å bli gründer. I dag kan hun vise til en bedrift med åtte ansatte, hvorav fem har svennebrev, en har mesterbrev, og en er erfaren tømrer.

– Jeg valgte å starte for meg selv, i samarbeid med to andre, fordi vi har jobbet i ulike firmaer med tverrfaglig bakgrunn. Jeg synes det å være blikkenslager er en liten nisje i byggebransjen, som passer til å være for seg selv. Jeg tror det gir oss et fortrinn, da vi spesialiserer oss skikkelig på det vi gjør.

Les også: Brøt med normalen og sydde sammen en suksesshistorie

Den gode ryktespredningen

I et arbeidsfelt som er notorisk for å ikke holde tidsfrister, eller levere til forventninger, er det blitt svært viktig for Rausand å yte. For Fagblikk er målet å bli best på nøyaktighet, service og korrekt faglig utførelse. Kvalitet skal det kjøres hardt på, spesielt siden ryktet ofte sprer seg fort i en liten by som Molde. Her gjelder det å skape tillit, slik at gamle kunder kommer igjen, og nye står i kø.

– Det virker som om folk er fornøyde med oss. Etter snart 1,5 år som eget selskap kjenner vi at det blir mer og mer arbeid. Kunden skal stå i fokus, og få det de ønsker. Det finnes ikke noe bedre enn å vite at vi gjør en god jobb.

Fagblikk karakteriserer seg som stolte blikkenslagere, med fokus på kvalitet, pris og kundeveiledning. De kjøpte ut blikkenslagerverkstedet fra Bratseth AS i november 2016, og har i dag et godt rustet verksted, slik at de kan ta på seg de fleste jobber.

Den viktige støtten

Det tar tid og støtte å bygge en vellykket bedrift. For Fagblikk har det vært helt essensielt å kunne støtte seg på SpareBank 1 Regnskapshuset. Gjennom tett oppfølging og godt samarbeid har de bidratt til god verdiskaping for Fagblikk.

– Det har vært utrolig viktig for oss i Fagblikk å bli veiledet av SpareBank 1 Regnskapshuset, for å unngå de økonomiske fallgruvene både i oppstarts- og driftsfasen.

Les også: Sjømannen som fikk egen bedrift på kroken

Som støttespiller og medspiller har SpareBank 1 Regnskapshuset gjort det mulig for Fagblikk å fokusere fullt og helt på å gjøre en god jobb for sine kunder.
Oppskriften på suksess
I 2018 har Fagblikk en ordrereserveindeks på 80-90 prosent. Rausand forteller at deres oppskrift på å lykkes i markedet har vært enkel. Det handler om punktlighet, pålitelighet og kvalitet. Selskapet fortsetter å få tak i store anbud, til tross for å være såpass ferske gründere. Selv om rutinene rundt bedriften har gått seg mer og mer til, får de fremdeles hjelp dersom det er behov.

– Nå som vi har stabilisert oss og er i driftsfasen, er fortsatt regnskapshuset i bildet hele tiden. Dermed kan vi tenke på faget helt og holdent.

Har du tenkt å starte bedrift?