Dyrket frem egen bedrift

Salat og annet grønt vokser som regel frem under jorden, men ikke helt på denne måten.

Tugushan Alp har alltid elsket alt som vokser ut av jorden. Som barn syntes han det var fascinerende å sette frø, og se det spire og gro. Alp kommer fra Istanbul i Tyrkia, hvor øst møter vest. Et land med stor gastronomisk kultur, som har inspirert veien han har valgt å gå. Her tok han også fagbrev i restaurant- og hotellfaget.

Da Alp begynte å jobbe som kjøkkensjef ved National Oilwell Varco i Molde ble han sjokkert over råvarene de brukte. Han beskriver de som smakløse og av dårlig kvalitet. Og her startet idéen om å dyrke sine egne.

– Jeg startet i min egen kjeller. Her prøvde jeg lenge å komme frem tid den beste metoden for de beste grønnsakene. Jeg bruker ikke sprøytemiddel, vannet mitt er tilsatt næringsstoffer, og forurensning er så og si ikke-eksisterende.

Nå står Alp som Norges første godkjente kjellergartneri, med avtaler med Bama og Remas distribusjonsselskap. Og ambisjonene hans er å vokse seg enda større, blomstre rett og slett. Fremover ser han på muligheter for besøksgartneri, større fabrikk, flere arbeidsplasser og praktikantplasser, da særlig for nye statsborgere og svakere stilte i samfunnet.

Les også: Sjømannen som fikk egen bedrift på kroken

Dyrebare råd og støtte

For Alp har både Innovasjon Norge og SpareBank 1 Regnskapshuset vært viktige for realisering av visjonen hans. Til tross for tung tematikk å sette seg inn i, med tanke på økonomistyring og finansiering, har Alp sugd til seg alt av informasjon han har fått.

– SpareBank 1 har betydd like mye for denne bedriften som innovasjon Norge, kanskje mer til og med. Om jeg ikke hadde tatt lån fra dem kunne jeg ikke hentet tilskuddet fra Innovasjon Norge. Alle rådene jeg har fått fra banken har vært gull verdt. De har vært vanskelige å sette seg inn i, men man må tilegne seg ny kunnskap når man starter opp som gründer.

Alp beskriver SpareBank 1 Regnskapshuset som kunnskapsrike, tålmodige og hjelpsomme. Han har fått hjelp der det har vært behov, og kan nå med trygghet vite at alt har blitt gjort på rett måte når det kommer til papirarbeid og lån.

Les også: Brøt med normalen og sydde sammen en suksesshistorie

Slag i ansiktet og klapp på ryggen

Som gründer er veien til mål ofte lang og tung å gå. For å lykkes kreves det mye. Det holder ikke med en god idé, man må også jobbe hard, kjempe seg fremover og tro på seg selv.

– Du må få herdet ansiktet, for du vil motta flere slag i trynet. Bygg ut nettverket ditt, hold god kommunikasjon med banken din, rådgivere og eventuelle medeiere i firmaet. Lytt til fagpersoner, utarbeid budsjetter og planlegg så mye som mulig så tidlig du kan.

Etter motgang og noen slag i ansiktet virker det derimot som fremgang og klapp på ryggen venter. Hvert fall når det kommer til Alp sin gründerfremtid.