Banksjef Anja Gotvasli flankert av to bønder som våger å tenke nytt - Svein Berfjord (t.v.) og sønnen Petter Berfjord. Foto: LEIF ARNE HOLME. Kortreist mat er fremtiden mener Anja.

Landbruk i 2018: Nå er det kortreist og ureist mat som gjelder

Tradisjonelt landbruk stanger hodet i produksjonstaket. – Tenk nytt og kreativt, sier banksjef Anja Gotvasli som nylig la fram sin årlige analyse av landbruket.

– Nå når markedssituasjonen er slik at man har overproduksjon på alt av landbruksvarer, bortsett fra på frukt og grønt, så er det tider for å tenke litt alternativt hvis man vil utvikle gården sin videre. Ureist og kortreist mat kan være veien å gå, sier banksjef Anja Gotvasli. Hun er bransjeansvarlig for landbruk i Sparebank 1 SMN.

Gotvasli tok nylig med Adresseavisen på besøk hos en av bankens kunder – til familien Berfjord i Berg Øvre i Inderøy kommune. Familien selger ureist kjøtt og akevitt for over sju millioner kroner i året.

– Berg gård er et fint eksempel på at det går an å gjøre andre ting enn å satse kun på volum, sier Anja Gotvasli til Adresseavisen.

Les også: Landbrukets Dataflyt gir bønder en enklere hverdag

Kan unngå tøffere tider om man tenker kreativt og utnytter markedet for kortreist mat

Banksjefen poengterer at vi i Norge har et marked som etterspør lokalprodusert mat. Det er stor kjøpekraft i landet og det er veldig fokus på dyrevelferd og hvordan maten blir produsert. På gården finner man ikke kortreist mat, eller langreist. Den er ureist. Det er noe som klinger godt i forbrukernes ører.

– Vi har hatt en del gode år med ganske god prisvekst på melk og kjøtt. Tilskuddene har stimulert volumproduksjon, men så har vi fått overproduksjon og det gjør noe med prisene. Det kan gå mot tøffere tider hvis prisene reduseres og bøndene samtidig må finansiere andre markedsreguleringstiltak selv, sier Gotvasli.

Banksjefen tror det viktigste er å se mulighetene nå når det går mot overproduksjon. Spesialiseringer og kreative nye retninger kan være lurt å vurdere.

– Det er ikke tvil om at det er mye spennende som kan skje i landbruket når det ikke er volum som har fokuset, avslutter hun.

Alt landbruket trenger av bank, forsikring og gode råd -->

 

SpareBank 1 SMN er ledende landbruksbank i Trøndelag og Møre og Romsdal med 3700 kunder og samlet utlån til næringen på åtte milliarder kroner. Investeringsviljen blant bøndene er stor, og banken økte sine utlån til landbruket med 16 prosent i fjor.