Sjømannen som fikk egen bedrift på kroken

Petter Aune har reist land og strand i 25 år. Det tok lang tid til sjøs før han fant ut hva han ville satse på. Nemlig å bringe havets delikatesser til fastlandet.

Det var ikke en enkel start for Petter Aune, da han bestemte seg for å bli gründer. Men slik er det vel sjelden. Aune, som var lei sjøbeina, ville gå i land og forsøke seg som fiskeselger. Han kjøpte seg fiskebrygge og startet med hvit fisk, og i tre år vekslet han mellom jobben på land, og jobben til sjøs. Å gå fra en godt betalt jobb til en vanskelig hverdag som gründer var ikke lett. Men Aune holdt ut, og etter mye om og men lever han i dag ut drømmen sin.

– Jeg startet med en fiskebil, og stod på torget for å selge hvit fisk av topp kvalitet til folket. Det tok lang tid før jeg opparbeidet meg en kundemasse, noe som betød at jeg ikke kunne si opp jobben på båt med en gang. Du skal ha litt is i magen for å starte opp noe for deg selv.

Men hvit fisk var ikke det folket ville ha mest av. Aune lyttet til kundene, og bestemte seg for å ta bedriften i en litt annen retning.

Petter Aune selger røykt laks av ypperste kvalitet.

Brenner for eget røykeri

Aune fikk forespørsel på forespørsel om røkt laks. I følge ham selv var folk forferdet over kvaliteten de kom over i mange butikker. Da han ikke tjente nok på hvit fisk, bestemte han seg for å prøve noe nytt.

– Jeg kunne lite om røyking, men min svigerfar hadde røykeri som ung i Nord-Norge. Han stilte opp, og sammen fikk vi det til slutt til å klaffe.

Mye fisk gikk bort i startfasen. Aune kjørte igjen til torget og delte ut smaksprøver for å finne ut nøyaktig hva kundene var ute etter. Var det for salt? Ikke salt nok? Det skulle prøving og feiling til før alt satt som et skudd. Og like før jul for omlag seks år siden fikk han telefonen som beviste at det var verdt innsatsen.

– Min stedatter hjalp meg på toget med salg. Og sent i desember ringte hun meg og fortalte at vi var gått tom for fisk, og at det hadde dannet seg en lang kø foran bilen vår. Da var det bare å haste til røykeriet, pakke fisk og levere til julehandlerne. Og sånn begynte det egentlig, slik etablerte vi Drågen Smokehouse AS.

Les også: Brøt med normalen og sydde sammen en suksesshistorie

Å bli trodd på

Ved å tro på deg selv kommer du langt. Men det er først når andre også tror på deg at du kan leve opp til dine egne drømmer. For Aune har det vært avgjørende med støtte og hjelp fra SpareBank 1 Regnskapshuset.

– Banken har betydd alt. Jeg hadde aldri kommet så langt som jeg har nå uten hjelp fra SpareBank 1. De har vært en støttespiller, og da en annen bank ikke ønsket å hjelpe meg videre, ble jeg godt tatt imot av SpareBank 1. De har fulgt opp hele veien, og har trodd på min visjon.

Nylig har Aune solgt inn produktet sitt til 26 nye butikker. Til sammen har han nå 100 butikker han leverer til. Møre og Romsdal står for den største andelen, men det eksporteres også til Gardermoen, Oslo, Tyskland og Kina. Han har fått eksportlisens, og er godkjent for økologisk laks. I Lonely Planet står det også skrevet om bedriften til Aune, så når turistsesongen kommer blir det alltid mye liv.

Petter Aune leder Drågen Smokehouse AS

– Vi har økt drastisk på relativt få år, og det er utrolig spennende. Likevel vil vi ikke bli for store. Det skal være kvalitet fremfor kvantitet. At folk liker produktene er det viktigste.

Veien til triumf

For å lykkes som gründer gjelder det i følge Aune å ha mye tålmodighet, samt å senke forhåpningene når det kommer til penger. Du skal kunne faget ditt, ha troen på produktet, gi god service og levere over forventinger. Dette fører til mersalg, og fornøyde kunder som kommer igjen og igjen.

I dag har Drågen Smokehouse AS flere kjente kunder, blant annet Hurtigruta, Hotell Alexandra, Molde FK og Arne Brimi. Et ekte kulinarisk stempel med andre ord. Selskapet fortsetter å vokse, det har blitt investert i en tredje røykecontainer, produksjonen er økt med 50 prosent, og eksporten til Tyskland og Kina har steget kraftig.

– Det er først i år vi går med overskudd. Det er hardt arbeid, men jeg synes det absolutt er verdt alt slitet.

Har du tenkt å starte bedrift?