Slik blir konfirmasjonskalaset billigere

Pynte, ordne, styre, stelle. Å arrangere konfirmasjonsfest er en stressende affære for mange. I gjennomsnitt bruker nordmenn over 30 000 kroner på å stelle i stand til konfirmasjon. Men trenger det egentlig å koste skjorta?

Pengepungen blir raskt skranten når det skal betales for catering, lokale, pynt og pentøy. For å unngå et pengesluk av en begivenhet velger derfor flere å spare inn på ulike områder av konfirmasjonen. Lisbet Gjervan fra Malvik skal i år arrangere konfirmasjonsfest for sitt andre barn. Ved å ha vært gjennom rutinene en gang før vet hun godt hvor hun kan spare inn på kronene, uten å holde igjen på festlighetene.

– Vi kjører samme opplegg i år som for to år siden da eldstemann ble konfirmert. Vi velger å holde festen hjemme. Da vi bor på et småbruk har vi godt med uteplass, og det kommer en del yngre søskenbarn, så de får boltre seg i naturen, ler Lisbet.

Å være hjemmekjær lønner seg

Hun synes det er koselig å ha konfirmasjonen hjemme, og mener det skaper en mindre høytidelig atmosfære. Pynting og styring vil likevel skape en stilig fest, men når den holdes hjemme får folk være litt løsere i snippen, mener Lisbet. Hele familien ønsket å holde konfirmasjonsfesten i heimen, inkludert datteren som skal konfirmeres.

Privatøkonom, Endre Jo Reite, synes det er en god idé å arrangere konfirmasjon hjemme. Da sparer man på leiekostnader av andre lokaler, som fort kan bli høye. Vil man spare enda mer inn foreslår han at man lager maten selv. For å unngå alt for mye jobb kan det være lurt å kjøre på med et koldtbord hvor hele familien bidrar.

Herlig med hjemmelaget

Hos Lisbet sin familie har de valgt å satse på tapas til middagen. Maten lager familien, og flere slektninger tar med kake til dessert. Likevel er det mye matvarer som må handles inn. Hun avslører at det de har brukt mest penger på er maten og gavene til konfirmanten.

– Hun ønsker seg bunad, så vi har bestemt oss for å gå sammen med besteforeldrene hennes for å spleise. Hun får en ny bunad, og prisene her kan fort bli stive, men heldigvis kjenner vi en som kan brodere og en som kan sette plagget sammen. Vi kjøper ikke fra husfliden, så her blir det nok spart inn en hel haug, forteller Lisbet.

Planlegging er kostnadseffektivt

Reite forteller at for å holde budsjettet nede under konfirmasjonshelgen må det en del organisering til. Hvis man ikke tar seg tid til å planlegge kan man fort gå på en pengesmell.

– Mange steder blir rimelige lokaler booket lang tid i forveien. Da må man tenke kreativt. Har dere for eksempel tilgang til lokaler på arbeidsplassen? Kanskje dere kjenner noen som har en storslått hage dere kunne lånt? Ta dere en runde og se etter gode og rimelige løsninger, sier Reite.

For Lisbet har planlegging vært viktig, spesielt siden familien må ordne med mye selv. Bordkort og plassering har blitt organisert, mat valgt ut og invitasjoner sendt avgårde. De siste dagene forteller hun blir hektiske med husvask og pynting. Det er mye jobb, men svært lønnsomt.

Les også: Konfirmanten er flinkere enn de voksne til å spare! Men brukes pengene klokt?

Fjern følelsen av forbrukerpresset

Lisbet har hørt om presset mange familier føler på når det kommer til kostnader av konfirmasjon. Hun synes det er trist at flere har det sånn, og synes det har blitt et hysteri rundt konfirmasjon for mange. Heldigvis har hun ikke hørt at datteren eller hennes venner lar seg påvirke av pengepresset markeringen ofte bringer med seg.

– Vi har personlig ikke kjent på forbrukerpresset når det kommer til vår datters konfirmasjon. Vi har jo ikke gått amok med budsjettet, også kommer vi ikke til å overføre masse penger i gave til datteren vår. Hun kommer til å ha mer bruk for pengene senere i livet, så vi holder litt igjen nå. Det får heller bli en opplevelse på henne, det synes vi er mye hyggeligere, mener Lisbet.

I år går Lisbet og hennes familie konfirmasjonssesongen i møte med relativt senkede skuldre og en ikke så alt for tom lommebok. Og den totale summen på kalaset? Mellom 10 og 15 000. Nå kan konfirmasjonstiden bare komme!

Les også: Er bunaden din godt nok forsikret?

Ungdom i hus som skal konfirmeres neste år? Lyst til å stramme inn budsjettet litt? Her er våre fem beste tips:

 

  1. Begrens deg

Ikke gi alt på en gang. Får konfirmanten bunad i gave kan dere for eksempel gi sølv til bursdag og jul. Dere trenger heller ikke gi i både pose og sekk. Blir det sølvtøy som presang kan dere vente med et større pengebeløp til en annen stor markering.

  1. Borte bra, men hjemme best?

Har dere plass til å holde konfirmasjonsfesten hjemme er det mye å spare på å gjøre nettopp dette. Er det liten plass inne kan dere vurdere å leie et partytelt til hagen. Dersom dette ikke lar seg gjøre finnes det ofte fellesrom i ulike borettslag som ikke koster alt for mye å leie. Tenk ut kreative løsninger, og ikke vær redd for å spørre et familiemedlem eller en venn om å låne litt plass til sammenkomsten.

  1. Spleiselag gir velbehag

Å bestille mat til x-antall gjester kan være en dyr affære. Hvis en i huset mestrer de kulinariske kunster så sett personen i jobb. Lager dere mat selv vil prislappen på konfirmasjonen synke betraktelig. Det er også en god idé å spørre venner og bekjente om de kan bidra med noe godt til matbordet.

  1. Vær ute i god tid

Jo tidligere du begynner å planlegge, desto mer penger kan du potensielt spare. De billigste og beste løsningene forsvinner som regel tidlig, så være ute i god tid dersom noe skal bookes eller bestilles inn.

  1. Prat sammen og vær åpne

For å unngå skyldfølelse og pengestress er det lurt å sette seg ned som en familie og prate. Spør om hva konfirmanten ønsker seg, og hvordan drømmedagen deres ser ut. Vær åpne og forklar verdien av penger, og inngå kompromisser. På denne måten vil prosessen frem mot konfirmasjonen bli mindre stressende, og alle vil være enige om hvordan ting skal være.