Når mammas lommebok ikke ligger i sekken

Tusenvis av barn gleder seg til for eksempel Norway Cup, Storsjöcup og sommerleir. Finansrådgiver Marit Jørpeland forteller om viktigheten av å sette seg ned med barnet sitt og snakke om penger før avreise.

– Du må få barnet ditt til å forstå ansvaret for pengene. Når det er tomt, er det faktisk tomt. Hvis barnet ditt har bankkort for barn, er det på lurt å laste ned Spink-appen. Den gjør at begge parter kan se hvor mye penger som er på kortet, sier Marit.

Kanskje har du ikke har nok penger til å være med på pizza med laget? Barna kan trykke på en knapp for å be om mer penger. Da vil foreldrene få en SMS om at barnet ønsker mer penger. Det er i hovedsak barn under 15 år denne tjenesten er rettet mot.

Spink-appen er en veldig positiv ordning og gir trygghet for barnet. Hvis noe uforutsett oppstår som barnet ikke er forberedt på, er det en enkel mulighet til å hjelpe, fortsetter kunderådgiveren.

Skummelt å ikke ha oversikt

Har du også barn over 15 år som skal reise på fotballcup, er det like nødvendig å ta en ordentlig samtale om penger før avreise.

– Mange bruker Vipps til å betale med, og dette er en god løsning for å overføre penger. Med eget bankkort og mobilbank har barnet god oversikt over hvor mye penger som er på konto, sier hun.

Kanskje noen av de andre på fotballaget trenger å låne penger, kanskje pizzaen ble litt dyrere enn du trodde – penger sendes i alle retninger, men det kan fort komme ut av kontroll.

Derfor slår Marit fast at en samtale i ettertid også kan være viktig.

– Har barna brukt for mye penger, er det viktig å snakke om det og lære av det. Vi må jobbe med barna slik at de kommer inn i gode vaner i framtiden også.

Les også: Elias (12) begynte å spare mer da han fikk bankkort

Godt kortvett

Et bankkort kan gi en rekke muligheter, og et kjøpesenter har visst aldri vært mer spennende enn nå. Marit trekker fram godt kortvett som en viktig prioritering.

– Det barn kanskje ikke tenker på, er hvordan du bruker kortet. Når du tar ut penger i minibanken eller betaler i butikk, er det kjempeviktig å skjule PIN-koden. Du skal heller ikke fortelle koden til noen andre. I tillegg er det greit å ta med kvitteringa, poengterer hun.

– Dessverre finnes det episoder hvor barn kun har fått med seg kontanter, og blitt frastjålet hele beløpet. Dette kan unngås hvis du har et bankkort. Blir det stjålet, kan barnet overføre til noen de stoler på, for eksempel en lagleder, foreslår Marit.

Les også: Gjør det morsomt for barna å lære om penger – med tast og lek

10 år og verdensvant?

Dagen for avreise er en stor dag. I mange av lommebøkene til ungene ligger det sikkert både bankkort for barn og kontanter. Marit forteller at mange barn faktisk bruker mindre penger enn de hadde tenkt.

– De føler seg kjemperike og tenker at de kan kjøpe hva de vil fordi mamma og pappa ikke er med. Men det er deres egne penger, og når de ser at det blir mindre og mindre for hver gang de bruker det, blir de litt grådige og lar være å kjøpe for eksempel den ballen eller capsen.

– Samtidig finnes det også barn som bruker opp alt de første dagene, og da tenker jeg at det er en foreldrejobb som trengs i forkant, mener hun, og avslutter med at en samtale gjør at kjipe situasjoner unngås, eller i verste fall håndteres på en trygg måte.

– Snakk på forhånd, slik at selve moroa på cup eller leir kan være fokuset hele veien!

Les mer om bankkort for barn