JazZtipendiat til Alf Hulbækmo for 2018/19. Foto: André Løyning, Saftflaske.no.

Årets JazZtipendiat går til Alf Hulbækmo og hans sakrale musikk

Alf Hulbækmo får årets SpareBank 1 SMN JazZtipendiat for 2018/19, og med det muligheten til å lage bestillingsverket «Skumringsbarda» i samarbeid med Trondheim Jazzorkester. Det skal resultere i en kirkekonsert med urpremiere på Moldejazz neste år.

– Trondheim Jazzorkester er et ganske eventyrlystent orkester, som gjør utrolig mye kult hele tida. Så satt jeg her og tenkte «dette er kanskje noe for dem», forteller Alf Hulbækmo, pianist, organist og komponist.

Bak den blanke glassfasaden i Olavskvartalet, opp et par trapper og inn en dør, åpner det seg et stort rom med et fullskala kirkeorgel. Alf Hulbækmo (f. 1992) har etter fullført bachelorgrad på Jazzlinja ved NTNU i Trondheim tatt årsstudium i komponering og kirkemusikk. Her har han skrevet musikken og søknaden som skal resultere i JazZtipendiat og en urframføring på neste års Moldejazz.

– Jeg må si at jeg er utrolig stolt over at jeg fikk årets JazZtipendiat. Det er en helt utrolig fin mulighet til å virkelig lage et sånt ønskeprosjekt. Jeg visste at da jeg fikk formulert denne ideen som ble rammen til en konsert, da kjente jeg at det føltes bra, her er det noe. Dette er helt ideelt for Trondheim Jazzorkester!

Bestillingsverket er inspirert av eventyr

Ideen til «Skumringsbarda» kom da Hulbækmo vikarierte som lærerassistent på en skole, der en av elevene hadde sin egen fantasiverden i en skog like bak skolen. Hulbækmo ble etterhvert innlemmet i elevens eventyr, som var et slags skuespill mellom det gode og det gode og det onde, med raringer og smartinger, steder å søke råd, søke trøst og finne fred. Et sted å slappe av, et sted å ha kontroll. Verdenen het Skumringsbarda. Og denne har Hulbækmo brukt som inspirasjon til å skrive musikk.

– Å få denne muligheten til å for det første fullføre noe skikkelig, og så få det spilt etterpå, å få være med på det selv, og få spilte det sammen med de musikerne man vil – jeg kan ikke forestille meg noe bedre enn dette, forteller han.

– Nå har jeg litt tid til å virkelig kunne la ideer og temaer og låter få modnes litt.

Årets mottaker av SpareBank 1 SMN JazZtipendiat har planer om å ta med seg Trondheim Jazzorkester inn i kirkerommet. Foto: André Løyning, Saftflaske.no.

Å lage musikk sammen

Alf Hulbækmo kommer fra en musikalsk familie, og har laget plater med både mor Tone Hulbækmo og far Hans Fredrik Jacobsen. I tillegg til deres familieorkester er han blant annet med i syvmannsorkestret Taiga Orchestra, spiller nye arrangementer av Alf Prøysen i bandet Lillebror og spiller duo med vokalisten Siril Malmedal Hauge.

– Jeg har holdt på å lage små og store ting i mange år nå, enten det er å arrangere Prøysen i band eller å lage låter som spilles i mindre og større besetninger. Jeg har jobba mye med vokalister, laget sanger, holdt på med tekst og musikk sammen.

Trondheim Jazzorkester er et ambulerende ensemble som hvert år jobber med et JazZtipendiat. De skifter besetning fra prosjekt til prosjekt. De har løpende prosjekter med alt fra legenden Chick Corea og Pat Metheny til nasjonale helter som blant annet Ole Morten Vågan og Kristoffer Lo. Så når Alf Hulbækmo nå skal skrive ferdig musikken til sitt eget prosjekt, skal han også sette sammen sin egen versjon av Trondheim Jazzorkester.

– Min utgave av Trondheim Jazzorkester er satt sammen av både folk jeg har hørt og lagt merke til. Det blir flere sangere, noen blåsere og litt stryk – også vil jeg jo at orgelet skal komme fram, og utforske samarbeidet med musikerne og orgelet, vokalistene og orgelet. Hvor stort kan det bli, og hvor lite kan det bli.

Vil bruke JazZtipendiat til å ta med seg Trondheim Jazzorkester inn i kirkerommet

Med musikken til «Skumringsbarda» ønsker Hulbækmo å ta med seg Trondheim Jazzorkester inn i kirkerommet.

– Akustikken er spesiell, men det er også noe med den arenaen som gir mulighet til å ta ting på alvor. Hvis man vil snakke om noe med musikken, så er det en fin plass å være. Med musikken vil jeg slå et slag for det sakrale.

Midtnorsk Jazzsenter, Moldejazz, SpareBank1 SMN og Talent Norge står bak det årlige stipendet, som er det største innen norske improvisasjonskunstnere. Foruten premieren på Moldejazz 2018, vil prosjektet bli presentert på Victoria – Nasjonal Jazzscene, Dokkhuset Scene, Umeå Jazzfestival og Jazztopad festivalen i Wroclaw, Polen. Alt i løpet av høsten 2018.

Trondheim Jazzorkester og Alf Hulbækmo har urframføring på Moldejazz 2019.  Foto: André Løyning, Saftflaske.no.

Fakta om SpareBank 1 SMN JazZtipendiat:

Alf Hulbækmo (f. 1992) er pianist, organist og komponist fra Tolga i Hedmark. Han har gått på jazzlinja i Trondheim siden 2012, med årsstudier i arrangering/komponering og kirkemusikk.

Tidligere mottakere av JazZtipendiatet:

Trondheim Jazzorkester arbeider på prosjektbasis, og framfører i hovedsak bestillingsverk av utvalgte komponister. Blant annet Chick Corea, Joshua Redman, Pat Metheny med flere.

SpareBank 1 SMN JazZtipendiat er et arbeidsstipend som vi hvert år lyser ut i samarbeid med Midtnorsk Jazzsenter, Moldejazz, og Talent Norge AS som del av et talentutviklingsprogrammet i Trondheim Jazzorkester. Prosjektet skal gjøre nye talenter synlig for et stort publikum nasjonalt og internasjonalt. Prosjektet får en total ramme på 1 million kroner som inkluderer urpremiere under Moldejazz året etter, samt turné samme høst. Stipendiaten mottar et arbeidsstipend/komponisthonorar på kr 100.000 for utviklingen av et nytt prosjekt.