– Barna våre lærer mer om penger når de kan få, bruke og spare selv

Penger og økonomi handler i stor grad om verdier, holdninger og adferd. Familien Aarseth i Ålesund har funnet en god måte å lære barna disse tingene på.

– Vi må la barna selv erfare hvordan penger fungerer. Og her må vi som foreldre tilrettelegge, forteller Eva Therese Aarseth, som sammen med Trond Vidar Aarseth har fire barn i alderen to til femten år. Vi møter dem i sentrum av Ålesund hvor familien på seks har unnet seg en aldri så liten pause i sola med softis fra Stuen. Og det er nettopp på sånne dager, når familien er samlet, at små samtaler og enkle erfaringer kan bidra til å gi barna litt mer forståelse; om økonomi.

– Jeg kjenner ei som skulle få “gullkort” i bursdagsgave, smiler Madelen på åtte år, før hun løper og kaster seg opp i lekestativet like ved. Der sitter allerede storebror Sander med lillebror Mathias og svinger rundt og rundt. Humøret er på topp og latteren sitter løst hos barna, som nyter en bekymringsløs tilværelse på bytur med familien.

Les også: Elias (12) begynte å spare mer da han fikk bankkort

Tenker mer over forbruket med selvtjente penger

Bak dem står storesøster Nathalie, som er femten år og mange erfaringer rikere når det gjelder bruk av penger. Hun startet selv å jobbe to ganger i uken for halvannet år siden, og har blitt mer bevisst på hvordan hun forvalter pengene sine i hverdagen.

– Jeg tenker jo litt over hva jeg vil bruke pengene mine på når jeg tjener dem selv. Men det går jo en del penger ut når jeg henger med venner, spesielt på mat. Det blir en del turer på Burger King for å si det sånn, smiler hun, og tar en bit av softisen hun nettopp har kjøpt. Den har hun betalt med kort, som ble en naturlig del av tilværelsen da hun trådte inn i ungdommens rekker for at par år siden.

– Det er veldig greit med eget bankkort. Det er kun det jeg bruker når jeg betaler. Men jeg har også en sparekonto, som jeg ikke kan bruke av. Her setter jeg inn mesteparten av det jeg får i gaver til jul og bursdag, i tillegg til konfirmasjonspengene, forklarer Nathalie, som hadde konfirmasjon dette året.

Med egne prioriteringer på økonomi har hun også lært at enkelte ting er dyrt, spesielt merkevarer.

– Jeg har fått et større innblikk i hva ting koster, og at en del produkter er mye dyrere enn jeg hadde trodd. Spesielt sminke og merkeklær som jeg bruker mine egne penger på, forteller Nathalie.

Les også: Fulgte husdrømmen og flyttet hjem til Ellingsøy

Lærte verdien av penger

Det å ha et bevisst forhold til egne penger har hun lært av mamma og pappa, som mener at dette er en lærdom som kanskje har havnet litt i bakleksa i dagens samfunn.

– Det å tjene egne penger, lære seg å spare og forvalte egne verdier er viktig hele veien fra start. Det handler ikke nødvendigvis om at barna skal tjene alt selv, men at de må forstå at det ligger noe bak det å ha en inntekt, og ikke minst at man må gjøre løpende prioriteringer på hva man vil bruke pengene på. Det kan være så enkelt som at barna går med søpla og får ukepengene sine fra det. Inntrykket mitt er at mange får pengene rett i hånda hjemme uten å tenke over det. Og det mener jeg er uheldig fordi de mister en viktig erfaring, forklarer Trond Vidar.

Les også: Nå kan barna bli flinkere til å spare med egen sparekonto som de styrer selv

Men når skal barna starte å jobbe og spare selv?

– Så tidlig så mulig. Da får de et forhold til det å spare, forteller Eva Therese.

– Madelen på åtte har begynt å ta inn og ut av oppvaskmaskinen. Hun gjør også andre småting hjemme, og får litt penger hun kan bruke i helgene. Dette har vi gjort med alle barna, og minner dem stadig om at når det er dyre ting de virkelig ønsker seg, så må de spare.

Elleve år gamle Sander er allerede en aktiv gamer og det krever sitt på pcfronten. Han ønsket seg en gaming-pc som kostet en del mer enn han hadde råd til. Men mor og far hadde gode råd.

– Jeg tenkte at det ville bli vanskelig å spare såpass mye penger. Men så tipset mamma meg om at jeg kunne spare penger fra ukelønn, bursdager og ellers penger som måtte dukke opp her og der. Jeg sparte alt i lommeboka mi og holdt på i ett år. Det ble en ganske feit lommebok etterhvert, smiler Sander, som for en stund tilbake kunne kjøpe pc-en han hadde ønsket seg.

Les også: Når mammas lommebok ikke ligger i ryggsekken

Lærte tidlig

Eva Therese måtte selv lære seg tidlig hvordan penger skaffes og forvaltes. Hun ville ikke vært det foruten.

– Jeg kommer fra Eidsdal og der var det helt vanlig å jobbe både på helligdager og i ferier. Om sommeren syklet jeg til Geiranger for å jobbe. Og var jeg skikkelig uheldig med bussruten måtte jeg sykle tilbake også. Men det å lære seg økonomi i ung alder var en naturlig del av oppveksten. Dette er en holdning jeg har lyst til å videreføre til barna mine, forteller hun.

For Eva Therese og Trond Vidar er økonomisk forståelse en viktig lærdom.

– De synes det er kjekt å få noe av oss, og det gjør de. Men når det gjelder å kjøpe seg dyrere ting, så har vi som foreldre et ansvar for å gi dem sunne og gode holdninger. Og det vil de nyte godt av resten av livet, avslutter Trond Vidar.

Barnets egen sparekonto i appen Spink -->