Folkeinvestering ga kick-start

Skepsis ble snudd til begeistring da folkefinansieringskampanjen til Wavefoil tok helt av på folkeinvest.no. På få timer hadde gründerne nådd målet om fire millioner i ny kapital.

– Det var faktisk sånn av jeg måtte klype meg selv litt i armen, sier gründer og daglig leder Eirik Bøckmann i Wavefoil.

Sammen med Audun Yrke har Bøckmann utviklet undervanns baugvinger for skip som skal redusere drivstofforbruket for skipene samt gi en roligere reise for passasjerer når det er bølger på sjøen.

Suksess etter 17 minutter

– Vi hadde kick off for kampanjen på NTNU Accel hvor vi skulle kjøre den på storskjerm. Visningen ble imidlertid forsinket på grunn av tekniske problemer, så vi fikk ikke på skjermen før ti minutter ut i kampanjen. Da var det 860.000 kroner på konto. Så investerte Cofunder ytterligere én million. Da var det veldig kort vei til to millioner, som var minstemålet vårt. Vi kunne feire en vellykket emisjon etter 17 minutter. Det var ganske greit, forteller Bøckmann.

Knappe seks timer senere hadde selskapet fått inn fire millioner og kampanjen var fulltegnet.

– Vi har jo fått en del offentlig støtte tidligere, men dette var første gangen vi faktisk ble verdsatt. Det er litt annerledes at folk har skikkelig tro på deg enn det å få offentlig støtte, sier Audun Yrke som i fjor vant SpareBank 1 SMNs talentstipend.

Les også: Dyrket frem egen bedrift

Høy risiko

Folkeinvestering brer om seg utenlands, men er ennå i sin spede begynnelse i Norge. Med base i Trondheim har selskapet Folkeinvest utviklet hjelp-til-selvhjelp verktøyet folkeinvest.no, hvor kapitalsøkende selskaper kan kobles til potensielle investorer.

– Det er et hull i kapitalmarkedet som i dag ikke er fylt. Mange små og mellomstore bedrifter blir henvist til eget nettverk når de skal hente kapital, forteller daglig leder, Øyvind Fries, i Folkeinvest som holder til i finteckinkubatoren F3 hos SpareBank 1 SMN og som drives av NTNU Accel. Banken er også aksjonær i selskapet.

På grunn av den høye risikoen forbundet med tidligfasekapital i oppstartsbedrifter kan det være vanskelig for denne typen bedrifter å skaffe seg egenkapital. Men gjennom forsikringsprinsippet kan mange sammen investere små beløp slik at de sammen utgjør den summen kapitalsøkende selskap er på jakt etter.

På grunn av den høye risikoen forbundet med tidligfasekapital i oppstartsbedrifter kan det være vanskelig for små og mellomstore bedrifter å skaffe seg egenkapital. Daglig leder, Øyvind Fries, i Folkeinvest vil legge til rette for at denne typen bedrifter lettere kan hente inn kapital.

Personlig skattefradrag

– På den måten fordeles risikoen ut over mange investorer med beløp de som regel har råd til å tape. På den annen side gir det en andel i en så tidlig fase at dersom bedriften lykkes kan investeringen gi god avkastning, forteller Fries, og legger til at skatteordningen kapitalfunn også gir folket mulighet til personlig skattefradrag ved investering i oppstartsbedrifter.

Styreleder Arnstein Hellem i Folkeinvest tror folkefinansiering kommer til å bli en kraftig motor for å skape nye selskaper i fremtiden.

– Vi vil sørge for at norsk næringsliv er konkurransedyktig når oljeindustrien får mindre betydning for landet vårt enn den har i dag. Vi vil legge til rette for kapitalinnhenting og bidra til flere kunnskapsbedrifter, forteller Hellem som til daglig er banksjef i SpareBank 1 SMN.

Har du tenkt å starte bedrift?