Fulgte husdrømmen og flyttet hjem til Ellingsøy

Det handlet i stor grad om nærhet til familie da Stine Grytebust og Magnar Mjølhus flyttet fra Bergen til Ellingsøy på Sunnmøre. Samtidig fikk de mulighet til å realisere husdrømmen, og dermed ende opp med utsikt mot både fjord og fjell.

Det var jo den femårsplanen da, smiler Stine Grytebust og kikker på Magnar Mjølhus, som har lent seg godt tilbake i sofaen.

– Maks fem år i storbyen ja, svarer han og nikker. Han begynner å le samtidig som han kikker bort på seks år gamle Matheo, som har satt seg på gulvet med togbanen foran seg.

– Vi ønsket å etablere oss nærmere familien. Og med Magnar fra Stavanger og jeg fra Ellingsøy måtte vi ta et valg; skulle det blir sørover eller nordover? Det var litt dumt å bo midt imellom, forteller Stine, og stryker seg over magen. Det er en god måned til hun har termin, og de har nylig rukket å komme i mål med innflyttingen. Kanskje var det nettopp ønsket om å bli ferdig før nestemann dukker opp som motiverte til innsatsen?

– Nei, vi stresset ikke noe i forhold til det. Ting gikk sin gang og vi visste at vi ville greie det i god tid før nedkomsten, smiler Magnar, og fyller koppen sin med nytrukket kaffe.

Magnar og Stine bygde drømmehuset et steinkast unna hennes foreldre. Her har Mateo mange lekekamerater i nabolaget.

Magnar og Stine bygde drømmehuset et steinkast unna hennes foreldre. Her har Mateo mange lekekamerater i nabolaget.

Husdrømmen gikk etter planen

Været er aldeles nydelig denne dagen med sol fra skyfri himmel og en temperatur som gjør det mulig å nyte livet utendørs. Rundt huset til Stine og Magnar er det enda litt som gjenstår. Men i år skal det skje en del der også, om alt går etter planen.

– Jeg skal benytte både ferier og fridager her ute. Så regner jeg med at vi skal komme nokså langt i år. Heldigvis bygde vi garasjen integrert i huset, så vi slipper å tenke noe mer på den, smiler Magnar, som jobber i Forsvaret og ukependler til Bergen.

Stine er frisør, men har gått ut i permisjon nå. Om ikke lenge skal det nye huset få enda en innflytter. Stine har også tenkt til å være med på dugnaden så snart fødselen er overstått og tilværelsen normaliseres for familien på snart fire. Hun har hatt hendene fulle hele veien, fra planleggingsprosessen til oppfølging av byggearbeidet. Det hele startet mens de bodde i Bergen, i en tomannsbolig de kjøpte på prosjektstadiet; noe de lærte mye av.

– Det ble flere runder med kataloger i Bergen før vi bestemte oss for hvilket hus vi ville ha. Siden vi allerede hadde vært med i byggeprosessen der, med kjøp av prosjektert tomannsbolig, hadde vi klare meninger om hva vi ville ha og ikke ha. Vi hadde også erfart hva som kunne gå feil i en slik byggeprosess, og tenkte nøye gjennom de ulike løsningene som ville være hensiktsmessig i vår nye enebolig, forklarer Stine. De visste hele tiden hvilken tomt de skulle bygge på, et steinkast unna foreldrene til Stine og plassen hun selv hadde tråkket sine barnsben. Dette var også en av grunnene til at Ellingsøy fristet mer enn å bli i Bergen.

Kort vei til både by og fjell

– For min del spilte det ingen rolle. Jeg kan bo hvor som helst så lenge jeg kan gå på fjellet, sier Magnar. Årets aktiviteter har blitt noe begrenset grunnet byggeprosess og forberedelser. Men gutta i familien har satt seg et mål for utesesongen.

– Vi skal på telttur, smiler han. Det har Stine også gjort mange ganger som barn i nærområdet på Ellingsøy. Her har familien nærhet til naturen og fjorden noen få meter nedenfor huset. Holmene i skjærgården var lekeplassen til Stine og vennegjengen i tidlig oppvekst, noe hun selv drømmer om for sine egne barn.

– Her bor vi sånn passe nært alt vi trenger. Vi har skole og barnehage like ved. Butikken ligger fire hundre meter borti gata, og mange av mine egne venner har flyttet tilbake og bosatt seg på samme plass. Det er ikke langt til verken byen eller fjellet. Og så er det mange unger i nabolaget, fortsetter Stine og kikker på Magnar som nikker bekreftende.

Fulgte husdrømmen: Det å bo på Ellingsøy gir familien trygghet og forutsigbarhet.

Det å bo på Ellingsøy gir familien trygghet og forutsigbarhet. Her har de nærhet til både natur og familie.

Byggeprosess og leiebolig

De fleste som har fulgt husdrømmen og bygd egen bolig har erfart at prosessen byr på så mangt. Selv om Stine og Magnar hadde planlagt både hus og tomt var det flere ting som skulle på plass før prosjektet kom i gang. Leverandør av bolig, boliglån, tomteentreprenør og ikke minst et sted å bo i byggeprosessen.

– Vi fikk leie en leilighet like borti gata her. Det var helt perfekt selv om den bare var 65 kvadrat. Men det betydde mye å være i nærheten da huset ble reist, selv om jeg for min del var en de borte, forteller Magnar.

– Mens jeg fikk se fremgangen fra dag til dag, ler Stine.

– Ja, hun har planlagt mest og hadde ansvaret for oppfølgingen, smiler Magnar. Takket være erfaringer fra tidligere byggeprosess var det ikke de store utfordringene på veien.

– Men man må være nøye i tegneprosessen om man vil unngå noen overraskelser. Og det var vi klar over, så der brukte vi en del tid, fortsetter Magnar. Det betydde mange ulike forslag til planløsninger, flytting av vegger og endring av fasade. Ikke minst det å planlegge for familielivet var viktig.

– Laminat i stedet for parkett, det hadde vi lært fra før, så holder gulvet seg fint i lang tid. Og så er det viktig å tenke godt over hvordan man ønsker belysningen i de ulike rommene. I tillegg til størrelse og plassering av vinduer, sier Stine og kikker bortover mot spisestua og kjøkkenet som både er romslig og funksjonelt.

– Et praktisk kjøkken med litt luft. Og store vinduer, det var viktig for oss, smiler hun.

Les også: Når mammas lommebok ikke ligger i sekken 

Mateo trives godt i det nye huset.

Viktig med trygghet underveis

Matheo trives også godt i det nye huset. Her har han god plass å boltre seg på, og når det ikke er nok kan han ta turen ut alene og besøke en kompis i gata. Det å bo her ute gir familien trygghet og forutsigbarhet. Det har også vært viktig underveis i realiseringen av husdrømmen.

– Gode råd og mennesker rundt deg som kjenner prosessen er viktig. Vi fikk en svært positiv opplevelse av dette gjennom bankrådgiveren vår i SpareBank 1 SMN, forklarer Stine.

– Jeg har alltid hatt SpareBank 1, så det var naturlig for oss å velge dem. Vi har hatt en løpende dialog hele veien gjennom en personlig rådgiver, som hele tiden hadde oversikt over prosessen. Her fikk vi gode råd i forbindelse med husbyggingen, fortsetter Magnar.Det var betryggende å ha en samarbeidspartner, som viste både fleksibilitet og kunnskap.

– Vi fikk alltid svar samme dag, enten vi kontaktet dem på mail eller på telefon. Og de hadde hele tiden full kontroll, så vi slapp å forklare hva vi holdt på med. Det er virkelig fordelen av å ha personlig oppfølging, sier Stine. Nå ser familien frem til å nyte tilværelsen i den nybygde eneboligen, som snart skal få innflytting av enda en liten krabat.

– Så blir det arbeid med uteområdet, og kanskje en liten lekehytte som skal snekres av undertegnede. Det blir stas, avslutter Magnar.

Kjøpe bolig? Sjekk hvor mye du kan låne -->