Festivalgründerne Lars Berg Giskeødegård og Ante Giskeødegård har hatt mye suksess med selskapet Momentium

Festivalgründerne som vil mer

Søskenbarna Lars Berg Giskeødegård og Ante Giskeødegård vil skape positive møteplasser, skape en bedre by og gi musikk til folket. Det gjør de gjennom selskapet Momentium og ved å sette til livs mange gode idéer sammen med mye bra mennesker.

Øya Giske viser seg fra sin beste side denne tirsdags ettermiddagen. Vi står like ved Øygardshavna, et steinkast unna studioet til Ocean Sound Recordings, med et speilblankt hav som farges av kontrastene fra en lett overskyet himmel. Det var nettopp her fundamentet ble lagt for det som i dag er landets største festivalarrangør, Momentium.

Alt startet i fjæra på Giske

Det er sommeren 2003 og noen mennesker har samlet seg i fjøra like ved naustet; et gammelt båthus som Ante Giskeødegård og Lars Berg Giskeødegård har bygd om til studio sammen med bandet sitt “The Margarets”. Med litt musikk, litt mat og ikke minst et knippe folk vil de arrangere en aldri så liten takkefest for dem som har bidratt til innspillingen av sin nye plate. Stadig flere ankommer festen, og det som skal være en uformell feiring blir med ett gjort om til et spleiselag som stadig får nye gjester. Søskenbarna har satt til livs en rekke ideer opp i gjennom årene.

– Det var dette som ble den første sommerfesten på Giske, smiler Ante, i det han skuer utover mot Staurneset, som i dag er fast lokasjon for den årlige festivalen. Dette var før Facebook og sosiale medier, da rykter gikk via tekstmeldinger og jungeltelegrafen. Likevel ble Sommerfesten fort et kjent navn og 2007 ble et vendepunkt for det lokale spleiselaget i havgapet.

– Tredve grader og sol. Seks tusen entusiastiske festivaldeltakere. Vi innså plutselig at vi hadde et ansvar for det som foregikk. Vi hadde en scene og noen toaletter, men skjønte at vi måtte få arrangementet inn i ordnede former. I tillegg var det såpass mye jobb at om vi skulle gjøre dette i tillegg til alt annet, ville vi bli utbrent ganske fort. Og slik startet vel egentlig Momentium, smiler Lars, som er daglig leder og eier av selskapet sammen med sitt søskenbarn.

Momentium – og mer

Arrangement er kjernevirksomheten til selskapet Momentium som i dag står bak Ålesund Live, Jugendfest, Minijugend og Sommerfesten på Giske. Momentium har satt Ålesund på kartet internasjonalt med verdenskjente artister som Röyksopp, Brian Adams, David Guetta, Elton John, a-ha og en fler. I tillegg står de bak festivalene Utopia i Stavanger og Festningen i Trondheim. De er også tungt inne i flere av byens årlige konferanser, i tillegg til selv å arrangere flere på Giske og i Ålesund. Lars og Ante er også gründerne bak konsertscena Terminalen, bryggeriet Molo, Øygardshavna på Giske og studioet Ocean Sound Recordings, som har blitt verdenskjent og nylig ble omtalt av tv-kanalen CNN UK. I tillegg er de involvert i en rekke andre selskaper på eiersiden.

Man skulle tro at alt de to tar i blir til gull, men så enkelt er det ikke, verken før eller nå.

Fra idé til drift

– Vi liker å finne på nye ting hele tiden, det å skape og se at noe tar form. Primærkompetansen vår er idé og oppstart, og så er det andre som tar det videre. Noen ganger lykkes vi veldig bra, andre ganger ikke, smiler Ante og tar en slurk av colaen som står på bordet foran oss der vi sitter utenfor Momentium hovedkvarter i Nygardshavna.

– Vi tester ut mye forskjellig og er i grunnen ganske åpne mennesker. Så er vi glade i mennesker, og det er summen av alle folkene vi har rundt oss som er disse bedriftene. Dette er ikke noe man kan gjøre alene, fortsetter Lars og kikker på Ante som nikker bekreftende. De legger ikke skjul på at de noen ganger kan være litt for raske på labben, og at andre i organisasjonen holder litt tilbake. – Dette er resultatet av en veldig åpen kultur internt. Vi er ikke redde for å snakke høyt og dele med de andre hva vi tenker. Det er tross alt en god gjeng som har vært med på dette lenge, noen helt fra start, sier Lars.

Les også: Fulgte husdrømmen og flyttet hjem til Ellingsøy

En bedriftskultur  med stort engasjement og lidenskapelige mennesker

De to gründerne er uformelle og har på ingen måte latt suksessen det siste tiåret påvirke verken seg selv eller hvordan de møter andre mennesker. Det er nettopp dette som er den røde tråden i alt de holder på med; mennesker, møteplasser, musikk – og mat. – Utgangspunktet var bandet vårt og Sommerfesten som lærte oss noe om å drive med arrangementer og møteplasser.

– Musikk og det sosiale hører unektelig sammen. Folk trenger møteplasser og det ønsker vi å bidra til, da får vi en enda kjekkere by, smiler Lars.

– Det er veldig viktig, spesielt i en etableringsfase, at du knytter til deg mennesker som har peiling på det du ikke kan. Å ha en plan for at andre på ett eller annet tidspunkt skal ta en del av det. Og ikke minst skape et fellesskap hvor man deler alt; oppturer og nedturer, suksess og sorg, forteller Ante.

– Det er veldig viktig, spesielt i en etableringsfase, at du knytter til deg mennesker som har peiling på det du ikke kan. Å ha en plan for at andre på ett eller annet tidspunkt skal ta en del av det. Og ikke minst skape et fellesskap hvor man deler alt; oppturer og nedturer, suksess og sorg, forteller Ante.

Med musikken som fundament har de stadig våget å ta steget ut i ukjent terreng. Oppstarten av byens eneste ølbryggeri er et konsept som lykkes godt takket være gode folk, og en kultur som sammenfalt godt med møteplass og mat. Det samme er restaurant- og kulturhuset Bro, som denne sommeren ga byen en lavterskelscene for langt mer enn musikk.

– Dett er et konsept med en super restaurant på sjøplan og en kafé med plass for arrangementer oppe. Her sikter vi oss mer inn mot nisjer og har et tydeligere kunnskapsfokus. Det kan være politikk, litteratur, poesi, hobby eller kanskje et skrivekurs eller slektsforskning. Målet er å samle disse nisjene som handler om pasjon og interesse, som igjen vil være et positivt bidrag til byen, sier Lars.

Guttas beste gründertips

– Man må holde ut, det er det viktigste. Finn noen å starte sammen med. Feire på topp og kjempe i bunn. Sørg for å ha band-spiriten; vi går i krigen i lag, smiler Ante.

– Vær forberedt på mye jobb, mange offer og ingen sikkerhetsnett. Kom tidlig til erkjennelsen om du er en starter eller ikke, sier Lars.

Til slutt føyer de på at folkene man omgir seg med er det viktigste. – Finn de som har kompetansen som trengs til å fylle en funksjon, og som har en positiv spirit og mye lidenskap. Og så må de ha en “Can do” – holdning.

Starte bedrift? Her finner du det du trenger -->