Skoleveien blir tryggere med øving

7 ting som gjør barna tryggere på skoleveien

Det er veldig mange barn som tar bena fatt på skoleveien – og bra er det. Men enten det er langs trafikkerte gater eller rolige landeveier så er det viktig å lære dem å ferdes trygt i trafikken. Her er våre noen ting du kan lære dem slik at du kan vinke dem avgårde med god samvittighet om morgenen.

— Det er en gang sånn at barn er mer impulsive enn voksne, også på skoleveien. De har heller ikke like lett for å skjønne fart eller hvor nær en bil som kommer egentlig er, sier forsikringsekspert Siri Johnsen i SpareBank 1 SMN.

Barn kan læres opp, og de som øver sammen med foreldrene blir kanskje ekstra flinke. Noe som også kan bety ekstra trygge i trafikken.

Les også: 7 tips til hvordan ALLE kan få en god skolestart

Øvelse gjør mester – også på skoleveien

– Det beste er å øve når dere likevel er på vei til og fra skolen. Men går ikke det, kan dere øve i helger og om ettermiddagen i stedet, sier Siri.

Et eksempel for de som tar skolebuss, er at dere kan øve på å gå til bussholdeplassen og på å vente rolig til bussen har stoppet. Øv også på å krysse veien først etter at bussen har kjørt.

Alt føles litt tryggere når man har øvd på det med mamma eller pappa.

1. Å bruke øynene og ørene
Snakk sammen om hva dere ser og hører i trafikken, og hva de ulike situasjonene kan føre til. Da lærer barnet å tolke og forstå hva som skjer, og hva det må passe seg for.

2. Å krysse veien
Tren på å stoppe, se og høre, før dere krysser veien, slik at barnet får gode vaner og vet hva som skal til for sikkert å krysse en trafikkert vei.

3. Å tenke fremover
Snakk om hva som kan være farlig og hva som kan være trygt i ulike situasjoner. Da blir barna bedre til å forstå risiko og til å ta riktige vurderinger.

4. Bruk refleks!
Utover høsten kan det bli mørkt langs veien på vei til og fra skolen. Med refleks synes barnet ditt mye bedre for bilistene.

5. Å repetere reglene
Snakk gjerne om de viktigste reglene som å se til begge sider før vi krysser veien. Snakk også om trafikkskiltene dere ser på skoleveien og hva de betyr.

6. Øv mange ganger
Repetisjon er viktig for læringen. Det kan også være lurt å øve på nye situasjoner, som når det blir mørketid og vinter.

7. La barnet ta føringen
La barnet lede an og foreslå hva som skal gjøres. Så kan dere heller gripe inn der barnet gjør feil og fortelle hvordan det skal gjøres riktig.

Les også: Når mammas lommebok ikke ligger i sekken

Dårlig løsning å kjøre til og fra skolen

Mange kan tenke at det er tryggere å bare kjøre barna til skolen så de slipper den trafikkerte skoleveien.

– Jo flere som kjører barna til skolen, jo flere biler er det på veiene. Og det er ikke bra for de som velger å gå. Det beste er nok heller å bruke litt tid på å lære barna å være trygge. Men om du først må kjøre, så gjør det i hvertfall varsomt langs veier der det går barn, avslutter forsikringseksperten.

Hvis dere finner spesielt farlige forhold kan det være aktuelt å kontakte trafikksikkerhetsutvalget i kommunen. Et godt tips fra våre venner i Trygg Trafikk er å etablere en såkalt Hjertesone rundt skolen. Les mer om hjertesonen her.

Slik lærer du barn om penger og sånt -->

SpareBank 1 er stolt samarbeidspartner av Trygg Trafikk. Sammen jobber vi mot et felles mål om å øke bruken av refleks i Norge. Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt i mørket med 85 prosent. Siden prosjektet startet har refleksbruk økt fra 16 prosent i 2008 til 39 prosent i 2018.