Plast- og miljøtiltak i hele Trøndelag og på Nordvestlandet

Her er 7 plastformål din organisasjon kan få støtte til

Lurer du på hvordan din organisasjon kan få støtte fra SpareBank 1 SMN i høstens søknadsrunde? I år prioriterer vi å støtte prosjekter og utstyr som kan bidra til å redusere plastforsøpling. Her kan du se hva andre søker om, og få tips til din egen søknad. 

To ganger i året kan lag og foreninger i Midt- Norge søke om støtte fra SpareBank 1 SMN sitt gavefond. I år har banken gått inn i kampen mot plastavfall og marin forsøpling, og inviterer bl.a. idrettslag, korps og grendalag til å søke om støtte til sitt miljøarbeid.

Les også: Bidrar med millionløft i kampen mot plast.

Søk om støtte til miljøtiltak innen 1. oktober

Her er våre forslag til hva du kan søke om støtte til – men overrask oss gjerne med andre spennende tiltak!

1. Søppelsortering og resirkulering av plast

Fikk støtte til miljøtiltak

Kirkens SOS i Møre og Romsdal fikk i vår støtte til å kjøpe inn kildesorteringssystem. Foto: Kirkens SOS

Selv om mange har blitt flinke til å sortere avfallet sitt hjemme i sin egen husholdning, vet vi at en del lag og foreninger fortsatt henger etter. Innkjøp av søppelsorteringssystem er en enkel måte å bidra i kampen mot plast, og det finnes mange gode løsninger på markedet for både klubber, festivaler og cup’er. Kanskje kan en enkel skyllestasjon løse problemet med at alt plastavfallet havner i restavfallet? Søk om støtte til søppelsorteringssystem her

2. Alternative transportløsninger

Biltransport og slitasje på dekk står for det største utslippet av mikroplast i naturen i Norge. Mange fritidsaktiviteter krever at man reiser langt for å delta. Det kan være ressurskrevende å organisere fellestransport eller kollektivtransport, og det er jo så enkelt å bare hive seg i bilen… Søk om ekstra penger i kassen til mer miljøvennlig transport

3. Få støtte til ryddeaksjoner

Ivrige barn rydder plast i fjæra på Inderøya under Plastdugnaden tidligere i år. Foto: Utøy skole

Det trenger ikke å koste noe å arrangere en ryddeaksjon, men kanskje ønsker laget ditt å gjennomføre ryddeaksjoner på utilkommelige steder? Ved enkelte øyer og strandlinjer må man leie inn båter for å rydding for plast og annet marint avfall. Mange ønsker også å underbygge dugnadsånden med litt felles kos i etterkant, og sosiale tiltak er viktig for trivselen.
Søk om støtte til strandrydding her

4. Vær miljøagenter

Fikk støtte til miljøfestival

Bessaker fiskefestival fikk støtte til en utstilling med fokus på plastproblemet. Foto: Bessaker fiskefestival

Noen av oss husker Blekkulf, og vi vet at det også i dag er mange barn og unge som er opptatt av miljø og grønne lokalsamfunn. Har du et prosjekt eller utstyr du trenger støtte til, som vil gjøre lokalsamfunnet der du bor litt grønnere, så vil vi gjerne høre fra deg!
Søk om støtte til å gjenopplive Blekkulf-klubben her

5. Gaver, give aways og lignende

Mange lag og foreninger arrangerer konkurranser, cup’er og stevner der det deles ut effekter og premier til glede for deltagerne. Kanskje er det på tide å revurdere hva man deler ut, hvilken nytteverdi effektene har, og om man kan velge mer miljøvennlige gaver?
Søk om støtte til bærekraftige premier her

6. Engangsbestikk og serviser

Fikk støtte til spiselige fat

Stokkøya Festival fikk støtte til å arrangere plastfri festival med spiselige fat. Foto: Spætt film

Det svømmer over av plastkopper, plastgafler og plastglass på festivaler og cup’er. Vi skjønner godt at det er lettvint, og enkelte ganger også vanskelig å unngå, men vi tror mange lag og foreninger kan revurdere bruken av slikt utstyr. I dag finnes det nedbrytbare, og sågar spiselige (!) alternativer på markedet. Og kanskje kan man også ta oppvasken på dugnad?
Søk om støtte til spiselig bestikk her

7. Rensestasjon på kunstgressbanen

Miljøvennlig kunstgressbane

Så enkelt kan man hindre gummikulene fra å havne i naturen. Foto: SpareBank 1 SMN

Kunstgressbaner er en annen miljøversting. Det er estimert at hver bane bidrar med utslipp av mellom 3 og 5 tonn gummigranulat i naturen hvert år. Sparebankstiftelsen SMN har i år gitt 3 millioner kroner til klubber som ønsker å bekjempe granulatutslipp. Mange klubber vil derfor bli utstyrt med granulatfiltre i kummene, og rensestasjoner ved banen. Gikk du glipp av søknadsrunden?
Søk om støtte til granulat-opprydning

Situasjonen krever at vi tar et felles løft

Et bilde av en hval med magen full av plast, satte i fjor en støkk i mange av oss. Kanskje har du begynt å resirkulere yoghurtbegre litt oftere etter dette? Det er supert, men hvor miljøbevisst er korpset, fotballaget, sangkoret og ungdomsklubben du og familien er med i?

Vår oppfordring er klar. Fortsett å være kritisk til antall plastposer du tar imot på shopping, men utfordre også laget/foreningen du er medlem i. Vi kan alle bidra med vårt i kampen mot plast, og SpareBank 1 SMN ønsker å være med på å realisere gode miljøtiltak i organisasjoner.

Les også: 7 spørsmål fra lag og foreninger som vil søke om støtte fra banken