Hva betyr renteøkning for ditt lån?

Så mye tror trøndere at boliglånsrenten vil øke det kommende året

Ny undersøkelse viser at mange tror boliglånsrenten skal opp minst et halvt prosentpoeng i løpet av det kommende året. Sjekk hvor mye forskjell per måned det vil si for økonomien din.

51 prosent av trøndere med boliglån tror på en renteøkning på minst et halvt prosentpoeng i løpet av de neste tolv månedene. IDet viser en undersøkelse utført av Respons Analyse for SpareBank 1.

– En økning i boliglånsrenten på 0,5 prosentpoeng tilsvarer en omtrentlig økning i rentekostnader på 5.000 kr per år, for hver million du har i boliglån. Dette kan de aller fleste av oss håndtere uten problemer, sier Magne Gundersen, Forbrukerøkonom i SpareBank 1.

Blant trøndere med boliglån tror 21 prosent på en økning, men bare på inntil 0,5 prosentpoeng, mens 35 prosent tror at renta skal opp mellom 0,5 og 1 prosentpoeng. 16 prosent tror på en økning på 1 prosent eller mer det neste året. 8 prosent av trønderne tror renta vil holde seg uendret, og 6 % tror på rentenedgang.

Les også: – Slik unngår kvinner å bli pensjonstapere

400.000 renteoptimister

3 av 4 nordmenn med boliglån tror altså på høyere boliglånsrente innen ett år. Dette sier også signalene fra Norges Bank, som har varslet heving av styringsrenta allerede 20. september. Likevel er det 420.000 nordmenn som sier at de tror boliglånsrenta deres vil stå uendret, eller til og med gå ned, i løpet av det kommende året.

– Dette tror jeg skyldes en kombinasjon av håp og tro, og det er nok ikke helt realistisk. Det skal mye til at vi ikke får en renteøkning nå, og vi må forberede oss på at boligrentene vil øke i årene fremover. Min anbefaling er å gjøre de nødvendige grepene nå, før du blir tvunget til å gjøre større grep senere, sier Gundersen.

– Barna våre lærer mer om penger når de kan få, bruke og spare selv

Slik forbereder du deg på eventuell oppgang i boliglånsrenten

  1. Skaff deg oversikt over hva du bruker penger på. Da blir det lettere å se om, og eventuelt hvor mye, du må kutte i utgiftene ved en renteoppgang.
  2. Identifiser hvilke utgifter du kan kutte ned på og hvilke du kan kutte helt ut. Transaksjonsoversikten i nettbanken fungerer fint som en forslagsliste.
  3. Kutt i luksuspreget forbruk som å spise ute, kostbare fritidsaktiviteter, dyre reiser, konserter, ferie og fornøyelser. Dette gir stor effekt og er lettere å kutte i enn mat og bolig.
  4. Prioriter rask nedbetaling av kredittkort, forbrukslån og annen kortsiktig gjeld med høy rente. Betal ned lån med høyest rente først, det gir størst effekt.
  5. Utsett planlagte investeringer som krever økt opplåning, som oppussing, bytte av bil, kjøp av nye møbler osv.

Les også: Tenkt på å bytte bolig? Sjekk boliglånskalkulatoren

Om undersøkelsen: Den elektroniske spørreundersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse i perioden 15.-24. august 2018 med et landsrepresentativt utvalg på 1.019 personer.