Å få tid sammen er det viktigste - også i jula.

– Slapp av, mamma ordner opp!

Hvor ofte har ikke du løpt rundt i siste liten i huset for å finne penger til barnet ditt som skal på kino? Eller være med i bassenget, eller kjøpe noe i kiosken på vei hjem fra trening? Mamma og finansrådgiver Marit Jørpeland deler sine erfaringer om penger, spinking og sparing til barna.

Mye styr og lite oversikt?

Scenarioet: Han på 15 år vil være med guttene på pizza og alt haster allerede FØR han ringer om penger. Ikke bare skal du skrape sammen så mye du kan av cash på kort varsel, men du må kjøre det ned til der han er. Helst uten at kompisene ser at du er der!

Husker du alle tankene som går i hodet ditt og panikken som NESTEN bryter ut? Før du husker alt du har lært av sosial trening og utallige artikler: Fremstå rolig for dine barn! «Slapp av, mamma ordner opp».

Les også: Elias (12) begynte å spare mer da han fikk bankkort

Kjekt med nødknapp og mammabank

Etter mange sånne runder og mindre kontanter for hvert år som går, så har jeg nå sørget for at alle mine barn har bankkort. Nå vinker jeg avslappet fra sofaen når de drar ut døra på vei te alle de spennende opplevelsene de skal ut å delta i – helt uten meg.

For jeg kan sjekke fra min egen telefon, godt plassert i sofaen, at de har nok penger til alt de trenger. Og jeg vet at de har appen Spink på mobilen. Med den er de trygge på hvor mye de har igjen etter hver is og brus som skylles ned.

Også vet vi alle sammen at barna har det vi kaller NØDKNAPPEN (spør mamma om penger-knappen i appen). Trykker de på den, så får jeg melding om at her må mor inn med mer penger. «Fordi nå koser vi oss over evne, men vi håper muttern sender litt mer penger akkurat denne gangen». Og noen ganger gjør jeg det, og noen ganger ikke… Det ligger mye læring og omsorg i begge deler tenker jeg.

Når er barnet klart for eget kort?

Det er alltid vanskelig å vite når man skal gi bankkort til barna sine. Det er også vanskelig å bestemme hvor mye penger de skal få og hvordan vi skal lære dem gode vaner best. Selv om jeg jobber med rådgivning i bank hver eneste dag, synes også jeg at det kan være utfordrende – fordi barn er så veldig forskjellige. Jeg får ofte spørsmål fra både kunder og venner om akkurat dette temaet. Og det finnes ikke noe annet enkelt svar enn at du kjenner barnet ditt best!

Jeg tror vi ofte tar oss i å tenke på hvordan det var når vi var barn, og alt som var den gangen. Da må vi husk at våre barn vokser opp nesten helt uten kontanter. Læringen og gleden de får av penger vil stor sett være digital. Og barna lærer mye på veien mot voksenlivet hvis de får prøve og øve med eget kort og Spink.

Les også: – Barna våre lærer mer om penger når de kan få, bruke og spare selv

Jobbing + Spinking = God læring

Spink gjør det enkelt å sette seg ned sammen med barnet å se på smarte valg. Sammen kan vi drømme om det barnet kan kjøpe når det blir nok på sparekonto. Det er nok litt av grunnen til at mine barn tar på seg alt de kan av jobb når de er hos besteforeldrene. Etterpå ser de nemlig at det drypper inn på kontoen som betaling for en god innsats. Da blir det fort litt «spinking». Det vil si at de flytter en del av det inn på sparekontoen de selv styrer i appen, slik at nedtellinga til sparemålet går litt raskere.

Det er herlig for mor å vite at alt dette er med å lære mine barn om hvordan man kan få inn penger – før dem igjen skal brukes til nye ting. Og ikke minst, så er barn flinke til å lære hverandre! Så jo flere som har bankkort og Spink, jo mer lærer de.

Min oppfordring er derfor: La barna prøve !

Slik får dere kort og Spink -->