Ung og lovende? dette bør du vite om penger og luksusfeller

Tre ting du går glipp av ved å ikke etablere aksjesparekonto

Reklamer om aksjesparekonto og skattefordel florerer på tv og i sosiale medier. Men hva går du egentlig glipp av om du ikke etablerer deg aksjesparekonto? Vi har tatt en nærmere titt på tre ting du mister om du ikke oppretter innen 1. desember.

En ting er sikkert: aksjesparekonto vil være fordelaktig for mange, og det finnes flere gode grunner til å velge denne. Spesielt for dem med «gamle aksjer og aksjefond» med urealisert gevinst. Den største fordelen med aksjesparekonto er at du kan selge og reinvestere verdipapirer innenfor kontoen uten at det utløser skatt. I ordinære ordninger må du betale skatt på gevinsten får å reinvestere, men dette kan altså gjøres skattefritt i aksjesparekonto. Det vil si at den pengesummen du egentlig skulle betale i skatt kan reinvesteres med det samme. Dette gjør at pengene dine faktisk kaster mer av seg siden du kan utsette skatten.

Videre er det slik at innskutt beløp kan tas ut skattefritt, som vil si at du kan ta ut alle pengene du har satt inn på kontoen uten å måtte skatte av dem. Privatøkonom Endre Jo Reite gir deg et eksempel:

Privatøkonom Endre Jo Reite forteller hva du går glipp av om du ikke ordner aksjesparekonto.

– Om du for eksempel setter inn 10.000 kroner på aksjesparekontoen, kjøper et aksjefond og det stiger i verdi til 12.000 kroner, kan du ta ut 10.000 kroner skattefritt fra kontoen. Skatten inntrer først når du tar ut gevinst fra aksjesparekontoen, og på denne gevinsten har du i tillegg rett til skjermingsfradrag, forklarer Reite.

Les også: Få dobbel skattefordel med IPS og aksjesparekonto

Privatøkonomen har satt opp tre ting du går glipp av om du ikke oppretter aksjesparekonto innen fristen 1. desember.

Tre ting du går glipp av:

  1. Overgangsordning som gjør det mulig å flytte sparingen din med gevinst inn i aksjesparekonto, og fortsette sparingen med frihet til bytte av aksjespareprodukter. Denne muligheten mister du fra nyttår
  2. Muligheten til å bytte spareprodukter, og utsette betaling av skatt på gevinsten til du tar den ut av aksjesparekontoordningen  – altså du får utsatt skatt, og mulighet til å få meravkastning
  3. Mulighet til å ta ut opprinnelig sparebeløp uten å betale skatt – skatt betaler du først når du tar ut gevinsten
Opprett aksjesparekonto i dag