Fikk realisere barndomsdrømmen

Plutselig ble planene om funkishus i byggefelt skrinlagt til fordel for totalrenovering av småbruk. Dialogen med banken var viktig for å finne løsningen.

Det eneste som ble med fra tegningene av funkishuset var kjøkkenet. De plommerøde frontene og den massive benkeplata i marmor er litt utenom det vanlige.

– Vi har totalrenovert huset, det er bare grunnmuren, noen bærene konstruksjoner og litt av vestveggen som er med videre. Ellers har vi bygd alt helt nytt slik at det tilfredsstiller kravene til nye hus i dag, sier Ann Helen Rødal Dalheim. Samboer Tony Lie er på jobb når vi treffer henne og ungene hjemme i høstferien.

Les også: – Å kjenne hverandre er avgjørende for å dekke behovene som dukker opp 

Stor egeninnsats for realiseringen

Når huset som sto på tomta ble lagt ut for salg, dro Ann Helen på visning så snart hun kunne, og det tok ikke lang tid før hun hadde planen klar for hvordan idyllen skulle bli. Etter et år med arbeid har forvandlingen blitt stor.

– Vi gjorde all rivingen sjøl, men har hatt hjelp av utrolig dyktige fagfolk til alt arbeidet med å bygge huset. Det var mye arbeid med planleggingen for å finne de gode løsningene, og vi gikk gjennom hele prosjektet med alle fagfolkene, sier Dalheim.

En ting blir folk spesielt overrasket over

Inngangspartiet er stort og lyst, store vinduer og åpen løsning over trappa til andre etasje gjør det romslig. En svartmalt vegg fungerer som tavle hvor gjøremål og kalender kan skrives opp. Et hakk lenger inn ligger stua, som er stor og åpen i alle retninger. Mot kjøkkenet er det et langbord med plass til mange gjester, i andre enden er det TV-krok med stor sofa.

– Folk bli overrasket over hvor store rom det er i huset. Men det var på mange måter slik fra før, bare at før i tiden var de delt opp i flere mindre rom, siden det gjerne bodde flere familier i slike gårdshus før. Vi er veldig fornøyd med følelsen i huset, og rommene, sier Dalheim.

Hun er naturligvis også svært fornøyd med beliggenheten. Med fjorden rett foran, er det flott utsikt, og god plass til hestene og naboens sauer. Vad siden av huset er det låve og vedskur, som begge blir prosjekter i framtida.

– Når vi har valgt å satse på dette, så er det egentlig et livslangt prosjekt. Det vil hele tiden være noe å utbedre og utvikle på eiendommen. Men det er en del av sjarmen også, sier Dalheim.

Les også: – Å ta et steg av gangen har vært utrolig viktig for oss

Langsiktig perspektiv på prosjektet

Hun er glad for at SpareBank 1 SMN gjorde at prosjektet kunne realiseres.

– Det har vært et stort prosjekt, hvor vi har strukket våre egne, og kanskje også banken sine grenser. Det er så klart knyttet en viss risiko til et slikt prosjekt, så for oss handler det om å ha et langsiktig perspektiv, sier Dalheim.

– Hverken vi eller banken visste nøyaktig hva vi gikk til, så det var viktig for oss å skape et bilde av drømmen. Og så har vi planlagt nøye, slik at vi har hatt kontroll på økonomien underveis. Banken var med, såg mulighetene og hadde troen på oss, og da er det veldig kjekt å kunne si at vi har oppfylt drømmen, sier Dalheim.

Underveis i prosjektet har en egen Instagramkonto vært med på å gi innsyn i prosessen, både til banken og andre nysgjerrige, noe som viste seg å være veldig populært.
Parets rådgiver i banken, Roy Elnan, sier det er kjekt å kunne hjelpe noen med å realisere drømmen.

– Dette prosjektet var nesten galskap. De fleste søker seg jo til sentrale strøk og nye hus og leiligheter. Men å ha egen mark og dyr rundt huset har en egen verdi. Jeg merket det tidlig på viljen og innsatsen til Ann Helen og Tony at de hadde en spesiell drivkraft for å få til dette, og da er det lettere for oss å hjelpe dem, sier Elnan.

Drømmen kan oppfylles

Man trenger ikke å ha så store drømmer for å få hjelp av banken.

– For en lærling kan scooter eller en spesiell bil være en drøm. Eller det kan være et hus eller småbruk som er drømmen. Gjennom dialog kan vi finne løsninger for de fleste, det er viktig at man ikke fokuserer på begrensningene men på mulighetene og løsningene man kan velge, sier Elnan.

Den største risikoen i et slikt prosjekt er det privatpersonene som tar. For banken er det viktig å gå igjennom alle mulige utfall, og særlig «worst case»-scenarioene.

– Det må tas med i betraktning, kunden må være godt kjent med alle uforutsette ting som kan dukke opp. Samtidig skal vi ikke konkludere for tidlig, gjennom dialog finner vi løsningene som gir et godt sluttprodukt for alle parter, sier Elnan.

– Kanskje må man være litt ekstra tålmodig, eller stå på ekstra hardt for å få det til. For oss som bank er det i alle fall veldig kjekt å kunne gjøre en forskjell og realisere drømmer for kundene, sier Elnan.