Har overlevd over 150 år i en bransje i enorm utvikling

For 35 år siden var det 6-7 andre konkurrenter i byen. Nå er alle borte, men konkurransen mot netthandel gjør tilværelsen tøffere enn noen gang.

Det har vært en rivende utvikling i fotobransjen. Nå er det femte generasjon, Alf- Erik Birkeland, som driver forretningen som tippoldefar Erik Birkeland etablerte sommeren 1867.

– Firmaet har vært i samme familie hele tiden, og i kontinuerlig drift tross krig og flytting mellom ulike lokaler i byen, forteller Birkeland.

– Det har vært en rivende utvikling i hele bransjen, som har gitt store utfordringer for oss små forhandlere og for de store produsentene. Mine forfedre hadde kameraer med glassplate som negativer. I dag er det digitale kameraer i alles hender, for ikke å snakke om mobiltelefonene, forklarer Birkeland.

Knallhard konkurranse

For firmaet har det skjedd mye de siste 35 årene etter at han sjøl kom inn i bedriften etter endt utdanning.

– Når jeg begynte her i 1983 var det fem ansatte, nå er vi bare to, sjøl om åpningstidene er betydelig lengre, sier Birkeland. Denne høsten er det 15 år siden butikken ble en del av kjøpesenteret Moldetorget.

Konkurransen i bransjen er knallhard, med etterhvert svært pressede marginer.

– På det meste var det 6-7 konkurrenter her i byen. Nå er det ingen igjen av disse. Men den store konkurrenten nå – internett – er tøffere enn alle de lokale vi hadde i gamle dager. Samtidig har det jo skjedd ting med markedet, slik at folk kanskje kjøper nytt kamera litt sjeldnere, og de bestiller mindre papirbilder, oppsummerer Birkeland.

Alf- Erik Birkeland er 5. generasjons fotograf og driver E. Birkeland AS.

Populært bildearkiv

Han selger et bredt utvalg av kamerautstyr og tilbehør, rammer og album, samt produksjon av papirbilder. I kjelleren er det studio til portrettbilder, passbilder og han tar gjerne foto ute av brudepar eller konfirmanter.

– Jeg tror det som er avgjørende for at vi skal kunne fortsette med dette, er god service. Vi har produktene som folk ønsker å kjøpe, så da er fordelen vår at vi kan gi god hjelp og veiledning. De aller fleste som har kamera trenger litt hjelp innimellom, og kanskje vil bildene vi tar her gi noe annet enn folk får til sjøl med mobilkamera, tror Birkeland.

Les også: – Å kjenne hverandre er avgjørende for å dekke behovene som dukker opp

Arkivet med gamle sorthvitbilder som hans bestefar Erling Birkeland tok rundt 1930, er en populær skatt i butikken.

– Disse motivene er populære nå hos både unge og gamle moldensere, sjøl om de er 70, 80 eller 90 år gamle. Det er bilder som viser Molde og omegn før andre verdenskrig, samt fjellene i Romsdalen. Mange synes disse motivene er flotte å ha på veggen, enten innrammet eller på mer moderne format som aluminiumsplater, forteller Birkeland.

Trofast bankforbindelse

I 1939 ble firmaet et aksjeselskap, og man måtte opprette en bankforbindelse. Denne gikk til Romsdal Fellesbank, som senere har blitt kjøpt opp og er en del av SpareBank 1 SMN.

– Vi har beholdt samme bankforbindelsen siden 1939, sjøl om den har byttet navn. Vi har vært veldig fornøyd med å ha en lokal bank, med folk som vet godt hva vi driver med. Vi har hatt et godt forhold til rådgiverne som har fulgt oss opp gjennom årene, sier Birkeland.

– Samtidig er vi godt fornøyd med tjenestene banken leverer, og og har fått god hjelp med finansiering når vi har vært nødt til å investere i nytt utstyr med jevne mellomrom, konkluderer Birkeland.

Imponerende

De siste årene er det Berit Bøifot i SpareBank 1 SMN som har hatt ansvaret for å følge opp fotoforretningen. Hun er imponert over Evnen Birkeland har vist til å omstille seg og overleve i en bransje som har opplevd enorm utvikling.

– Det er bare å ta av seg satte for dem. Det er en krevende bransje, de siste femten åra spesielt. At de i tillegg har klart å holde firmaet i familien i så mange år er imponerende, sier hun.

At de har klart å gjøre kunnskap og god service til et så godt produkt at folk velger å handle lokalt framfor på nett er en styrke.

– Jeg har noen fotointeresserte venner, og de sier at det er en butikk som gjelder når det handler om fotoutstyr. Det er Foto Birkeland. Det er sterkt jobba at de har klart å opprettholde en plass hvor folk ønsker å ta turen. Og så er det veldig artig å kjenne de som jobber der, sier Bøifot.

– Birkeland har vært lojale ovenfor banken i mange, mange år. Det er godt for oss i banken å oppleve også, og det er enklere for oss å hjelpe noen som vi kjenner godt, slik som tilfellet er med Birkeland, sier Bøifot.

Ønsker du å starte bedrift?