Hva gjør du hvis du plutselig må leve på mindre budsjett?

Da Michael Hjelde overraskende mistet jobben like etter han og kona Ann-Eva hadde kjøpt nytt hus, kom de i en situasjon hvor de ble de nødt til å tenke ekstra over sitt eget forbruk. Med enkle grep i budsjettet beholdt de både hus og en fornuftig økonomi.

– Det første vi så på var matbudsjettet. Her var det mye å hente. Vi begynte å planlegge matinnkjøpet for en uke av gangen. Det har fungert veldig bra og vi har spart mye penger på det. I tillegg har vi kuttet ned på restaurant- og kafébesøk, som fort blir dyrt når man er fem i familien. Nå lager vi heller mat før vi drar ut på handleturer, så slipper vi sultne unger som vil gå på kafé, forteller Ann-Eva Hjelde.

Men selv om Verdalsfamilien har kuttet ned på fornøyelsene er det fortsatt rom for en is når ungene er med på handletur. Men den blir kjøpt på matbutikken – som er billigere.

For å ha ytterligere kontroll på matbudsjettet opprettet Michael og Ann-Eva en egen matkonto med et bankkort til hver. De gikk over utgiftene og ble enige om et budsjett.

Les også: Hva hvis jeg blir arbeidsledig?

TOK TAK I MATBUDSJETTET: Da familiebudsjettet ble mindre, var matbudsjettet det første familien Hjelde tok tak i. Blant annet har familien kuttet i antall kafé- og restaurantbesøk, og lager mat før de drar ut på handleturer. Det synes Mari (6 år) og Matilde (11 år) er helt greit. Foto: Leif Arne Holme.

Mer bevisste på forbruket

– På den måten har vi mer kontroll over hvor mye penger som går til mat og kan enkelt se hvor mye vi har brukt. Stort sett klarer vi å holde oss til budsjettet, forteller Ann-Eva.

I tillegg opprettet ekteparet en egen utgiftskonto, som begges lønn går inn på. Her er regninger og faste utgifter førsteprioritet. Blir det noe til overs kan de unne seg noe.

– Men vi går en ekstra runde med oss selv og spør om vi virkelig trenger det før vi bruker av kontoen. Det er tross alt begge sine penger, forteller Ann-Eva.

Eget bensinkort ble også opprettet slik at de fikk rabatter på fylling og tanking. Ved å betale ned kortet hver måned før beløpet renter seg slipper ekteparet ekstra utgifter. Det ble også kuttet i feriebudsjettet og de tok heller i bruk familiehytta eller dro på turer til Sverige.

I tillegg skulle selve huskjøpet vise seg å bli besparende for familien.

Les også: Få stålkontroll på økonomien din

SPARTE PENGER PÅ HUSKJØPET: Ekteparet Ann-Eva og Michael Hjelde fra Verdal måtte stramme inn budsjettet da Michael overraskende mistet jobben like etter at de hadde kjøpt hus. Huset skulle imidlertid vise seg å være en besparelse i seg selv. Foto: Leif Arne Holme.

Sparte penger på husbyttet

– Vi flyttet fra et småbruk et stykke utenfor sentrum som var et evig oppussingsprosjekt. Vi hadde jobb der hele tiden og alle ekstra penger vi hadde gikk med til det. Nå har vi et hus midt i sentrum som krever mye mindre vedlikehold. Det blir også mindre bilkjøring på grunn av det, forteller Michael.

Vel inne i huset byttet de også ut panelovner med varmepumpe som de bruker til å holde grunnvarmen i huset. Når det er kaldt, fyrer de med ved, som de har tilgang til gratis.

Når det nå er snakk om både renteøkninger og endringer i statsbudsjettet, lar ikke familien seg stresse av det. De har fortsatt mer å gå på.

SATTE INN VARMEPUMPE: Familien Hjelde byttet ut panelovner med varmepumpe i det nye huset for å spare penger på oppvarming. Foto: Leif Arne Holme.

Klare for renteøkning

– Vi trenger ikke å gjøre noen flere grep ved denne renteoppgangen, men om rentene skulle gå veldig mye mer opp har vi blant annet muligheten til å selge den ene bilen vår. Det er liten luksus som vi unner oss i dag, men som vi også kan klare oss uten, forteller Michael.

Nå snuser ekteparet på fondsparing, både til seg selv og barna, og har planlagt et møte med rådgiveren sin i banken for å se på det. Fra før av har de egne sparekontoer til alle tre barna. Med en over snittet interesse for økonomi ordnet familien selv opp i det som fort kunne blitt en utfordrende økonomisk situasjon.

– Men vi fikk god hjelp fra banken i forbindelse med husbyttet og tilbud om blant annet rentefritak i en overgangsperiode, men vi klarte oss uten det ved å ta egne grep om økonomien, sier Michael, som nå er tilbake i full jobb igjen.

Les også: Våre beste sparetips tilpasset deg

GRATIS VED: Familien Hjelde har tilgang på gratis ved. Det sparer de penger på. Foto: Leif Arne Holme.

Kunderådgiveren roser familien

Familiens kunderådgiver, Marit Jørpeland, i SpareBank 1 SMN Verdal er full av ros til familien og grepene de har tatt.

– Jeg synes denne familien er foregangsmodeller på hvordan vi ønsker kundene skal ta grep når slike ting oppstår. Vi stiller gjerne opp som støttespiller og rådgiver i slike situasjoner, men til syvende og sist er det kundene selv som faktisk må gjøre jobben. De kjenner også sin egen økonomi best og vet hvor de kan lette på trykket og ikke, mener hun.

Hun forteller at for mange er det viktig og nok at det sitter noen der og lytter og gir bekreftelse på at tiltakene de vil gjøre er gode. Da stiller hun gjerne opp som sparringspartner.

Tips og råd til hverdagsøkonomien