Tjene lommepenger

Lommepenger – the do’s and dont’s

Bør barna få lik lønn for likt arbeid, eller skal hun på fjorten få mer enn til hun på åtte? Betale for alt, eller er det ting man bør gjøre fordi man skal hjelpe hverandre? Skal de få noe utenom, eller dekke alt de kjøper med lommepenger? Her er gode tips.

Øvelse gjør mester, også når det kommer til lommepenger. Å lære sammenhengen mellom arbeid, penger, bruk og sparing, som barn, vil komme godt med på veien til å bli pengefornuftige voksne. Og det er ingen som er bedre rustet til å lære barna sine enn du som forelder.

Er ikke ungen min for liten til å hjelpe til?

Ingen er for liten til å gjøre noe som helst
Selv en toåring kan gjøre noe. Selv om det ikke nødvendigvis er til mye hjelp, så er det til læring. De kan for eksempel hente ting, legge ting et sted, eller finne noe. Kanskje kan de skylle poteter om de står på en krakk ved vasken? Denne hjelpen kan også utnyttes til å lære nye ord eller forklare hva man gjør.

Etterhvert som barna blir litt eldre kan du fortsette å gi dem oppgaver som de klarer. Se hvordan de blir vant til å hjelpe til hjemme, eller til å rydde opp etter seg. Å automatisk ta av bordet etter seg eller legge brukt tøy i skittentøyet er eksempel på oppgaver som har blitt en vane vi ikke lenger tenker over.

Les også: – Slapp av, mamma ordner opp!

Når bør dere starte med lommepenger?

Det er du som kjenner barnet ditt, og derfor er det du som vet best når det er tid for å starte med lommepenger.

Foreldrene vi har snakket med sier at det er lurt å komme i gang tidlig med å lære barna om penger. Den kanskje beste måten er å knytte lommepenger opp mot oppgaver. Begynner dere tidlig, før barna egentlig har behov for egne penger, så kan dere øve på å spare. En tikroning her og der kan fort bli en bamse, ei dukke, eller en tur på Lerkendal.

Gleden over å endelig få noe man har spart til, gledet seg til, og ønsket seg, er noe man tar med seg hele livet. Og dét kan motivere til å bli gode sparere, og kanskje mer beskjedne forbrukere, senere i livet.

Kjekt å tjene egne lommepenger.

Fordi det sier seg selv at hun som er litt større må få litt mer?

Når barnet ditt kommer i tenårene, vil også behovet for å ha «egne» penger større. De begynner å gå på kiosken med venner, drar på cup uten foreldre, og de stikker på kino. Men det kan virke litt urettferdig på de yngre søsknene at den som er størst skal tjene mer.

For at urettferdigheten skal gi mening, så er det nok lurt å prøve å forklare. Den mest naturlige måten å forklare det på er at eldstemann ikke bare får mer penger, men også gjør tyngre og/eller flere oppgaver i hjemmet, eller har et større ansvar. Det andre gode argumentet er jo at etterhvert som de blir større så vil de også få mer, så lenge de fortsetter å være flinke å gjøre sine oppgaver.

Når det gjelder tenåringen så er det godt om de allerede har et forhold til å tjene og spare egne penger. Og at de kan ha eget kort og mobilbank (appen Spink) for å holde styr på pengene sine på en trygg og lærerik måte. Men om de er helt nye på å tjene eller passe på egne penger så kan de gå på en smell hvor de bruker opp hele ukelønnen med en gang. Men ikke vær redd for det. Det er god læring i å kjenne litt på å være «blakk». Og heller at de opplever det som trettenåring – og lærer av det, enn at den smellen kommer når de har flyttet hjemmefra.

Les også: Statsbudsjettet 2019: Slik påvirkes familieøkonomien

7 gode lommepenge-tips

  1. Snakk sammen om det som en familie, og finn en løsning som passer alle.
  2. Fokuser på hva barna kan gjøre i stedet for å tenke på begrensninger.
  3. Utfordre barna til selv å foreslå oppgaver de kan ta ansvar for.
  4. La de hjelpe til fra de er så små som mulig – få inn gode «hjelpe»-vaner tidlig.
  5. Gi barna mulighet til å følge med på lommepengene sine i mobilbanken for barn (appen Spink).
  6. Lær barna at de i stedet for å få noe med en gang, heller må jobbe og vente på det.
  7. Ikke vær redd for å la de «gå på en smell» med egne penger. Det er god læring i å oppleve å være «blakk».

Hvor mye lommepenger kan ungene få – og hvor ofte?

Kjekt å tjene egne lommepenger.

Igjen, så er dette noe du som forelder er best rustet til å avgjøre. Det er ikke ett riktig svar her, og det skal det heller ikke være. Barn er forskjellige, og foreldre vet best.

Noen av foreldrene vi snakker med forteller at de har hatt familieråd for å bli enige om oppgaver og lønn for disse oppgavene. Andre undersøker litt med foreldrene til barnets skolekamerater, for å høre hva de gjør. Det varierer også om barna får ukelønn eller månedslønn. Og om beløpet varierer med oppgavene som faktisk er gjort, eller om det er fast uansett.

Et tips kan jo være å starte med ukelønn, og så la barna prøve seg med månedslønn når de har øvd litt? Det kan være god trening i å måtte planlegge for en uke og bli komfortabel med det, før man skal la pengene vare i en hel måned. Det er også lurt å snakke om hvordan pengene skal brukes. Skal de kunne bruke alt på boller og brus? Eller kan dere sammen også bli enig om at noe skal spares?

La barna prøve selv med kort og mobilbank (appen Spink) -->