Refleks på opplyste gater

Bruk refleks – også langs opplyste gater!

Etter lange og lyse dager i månedsvis er de fleste av oss litt uforberedt på hvor plutselig mørket kommer nå på høsten. Slik unngår du å plutselig stå der i tussmørket ved en vei – helt uten refleks.

I følge våre samarbeidspartnere Trygg Trafikk, så er det (fremdeles) hele 6 av 10 nordmenn som IKKE bruker refleks. Aller dårligst på å bruke refleks er mannfolk over 30 år.

Huskeregler for refleksbruk:

 1. Heng refleksen i knehøyde.
  Da mottar den mest mulig lys fra billyktene.
 2. Velg helst reflekser som beveger seg når du bruker dem.
 3. Ha gjerne flere reflekser på deg
  Da blir du ekstra godt synlig – og fra flere kanter.
 4. Legg reflekser i lommene på alt yttertøy og i alle vesker og sekker
  Det er vanskelig å glemme noe som alltid er med.
 5. Sjekk at refleksen faktisk virker
  Riper eller vask kan gjøre refleksen dårlig.
 6. Husk refleks på hunden, barnevognen og alle menneskene som er med
 7. Gi bort reflekser du har til overs
  Ser du en fotgjenger som beveger seg i mørket uten refleks, så kan det redde dem å få en du har til overs i hanskerommet.

Visste du at du kan teste reflekseffekten ved å lyse på refleksen med en lommelykt i et mørkt rom?

Flest ulykker skjer faktisk i byene

Mange tror fremdeles at man ikke trenger refleks i byene, dermed er det alt for mange som dropper det. Sannheten er derimot at det er akkurat i byene at flest ulykker skjer. I mørket er det nemlig både lys fra vinduer, biler og trafikklys som distraherer sjåførene, og en person som krysser gata uten refleks er vanskelig å fange opp. Selv om du ser bilen, kan sikten til bilføreren være helt annerledes.

Trygg Trafikk melder at det er så mye som 1,7 millioner nordmenn som har opplevd nestenulykker på grunn av manglende refleksbruk. Uten refleks vil bilføreren først få øye på deg når du er 25 – 30 meter unna bilen. Men med synes du derimot på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Det kan utgjøre forskjellen på å gi føreren 10 sekunder i stedet for 2 sekunder på å reagere.

Vi feirer den offisielle refleksdagen 17. oktober

Årets refleksdesigner er Therese Johaug. Vi lodder ut inntil 50 stk av hennes designreflekser på vår facebook-side. Delta før 18. oktober kl 12. Trykk på bildet for å komme til posten med konkurransen på facebook.

Refleksens dag 17. oktober - Vinn reflekser designet av Therese Johaug på vår facebook-side.